Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Po zwiększeniu debetu bank Sparda sprawdza w rejestrze Schufa.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,
właśnie zwiększyłem swoje limity debetowe, a Sparda Bank złożyła zapytanie do Schufy.
Dlaczego to zrobiła, skoro mam konto w tej banku od 2012 roku...
Co bank widzi o mnie w takim zapytaniu?
Dziękuję za pomoc
Marc00

Napisany przez Daukind
Bank robi to dlatego, że przyznaje Ci kredyt i chce sprawdzić, czy twoja zdolność kredytowa jest wystarczająca.
Zgłasza się ewentualne negatywne cechy, wartości punktacji oraz istniejące zobowiązania kredytowe.

Napisany przez ADMCI4
Zapytanie w Schufa nadal stanowi istotną część wewnętrznych modeli scoringowe. Bank tworzy wartość punktową dla przyznawanych przez siebie produktów aktywów, takich jak kredyty, karty Visa, itp. Aby móc skorzystać z produktu aktywu - w twoim przypadku zwiększenia limitu kredytowego produktu aktywu - musisz spełnić określoną wartość punktową (wartość skoringu) dla odpowiedniego limitu kredytowego. Oprócz zapytań opartych na zachowaniu (ruchy na koncie itp.), banki uwzględniają także wartość skoringu Schufa w swoim wewnętrznym skoringu. Jeśli zmienia się limit kredytowy twoich produktów aktywów, bank dokonuje ponownego zapytania do Schufy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Marc00, debet nie jest uwzględniony w Schufa.
Jeśli, to chodzi o kredyt odnawialny zmieniony na kredyt ratalny.
kredyt ramowy to z kolei coś innego. Ale tutaj mówimy o debecie.

Napisany przez Daukind

@Marc00, ale debet nie jest uwzględniony w Schufa.

To po prostu nieprawda.

Napisany przez xlarge

To po prostu nieprawda.

W jakiś sposób macie rację oboje - sam debet (wysokość wykorzystania przyznanego limitu) nie jest widoczny w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa) - jednak sam limit debetu już tak.

Napisany przez Daukind

Obydwoje macie rację - sam debet (wielkość wykorzystanego limitu) nie jest rejestrowany w Schufa - jednak sam limit debetowy już tak.

Tak, oczywiście, bieżące wykorzystanie debetu nie jest raportowane, ale niektóre banki zgłaszają dostępny limit debetowy - czy jest wykorzystywany czy nie, Schufa nie wie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata