Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zatwierdzona przed terminem umowa oszczędnościowa budowlana... WHEN kredyt budowlany BHW)

Napisany przez schlauerstromer
Cześć!
Wstępnie ... jestem absolutnym nowicjuszem w temacie finansowania.
W 2008 roku podpisałem z BHW wcześniej sfinansowaną pożyczkę budowlaną w wysokości 84 000 €. (D maXX)
Okres wiązania oprocentowania trwa do 31.03.2019 r.
Równolegle podpisałem umowę oszczędnościową związana z pożyczką budowlaną. Kwota oszczędności wynosi około 54 000 € i według BHW zostanie przyznana 2.01.2017 r. (Wskaźnik wyceny 60,8 na 30.09.0216)
Oto tekst z pisma:
Okres wiązania oprocentowania nie wygasł. Spłatę pożyczki wraz z przyznaną sumą z budżetu oszczędnościowego
planujemy zrealizować dopiero po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania w dniu 01.04.2019 r.
Czy to jest w porządku? Mam brakujące 30 000 € do natychmiastowej spłaty pożyczki na moim rachunku bieżącym.
Czy jest jakieś inne zalecenie? DZIĘKUJĘ!!!

Re: Zatwierdzona przed terminem umowa oszczędnościowa budowlana... WHEN kredyt budowlany BHW)

Napisany przez BenniG
Po 10 latach możesz wypowiedzieć kredyt.
Jeśli wtedy przyjmiesz przydział z planu oszczędnościowego mieszkaniowego i zrezygnujesz z kredytu, powinno się udać.
Jeśli musisz skorzystać z kredytu hipotecznego, możesz go spłacić dodatkowo w dowolnej wysokości. W ten sposób pozbędziesz się kredytu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@schlauerstromer, kto napisał do Ciebie, że umowa oszczędnościowa zostanie przyznana 02.01.2017? Pisemnie przez główną siedzibę BHW?

Dziękuję najpierw za odpowiedzi. Wygląda na to, że centrum doradcze napisało do mnie list. Ponieważ mam środki na spłatę kredytu, chciałbym zrezygnować z pożyczki. Oto list, który dostałem.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, ten tekst został napisany z mojego punktu widzenia przez główną siedzibę Centrum Obsługi Klienta.
Dla mnie to, co w nim napisano, wydaje się wiarygodne.
Istnieją inne kasy oszczędnościowo-budowlane, w których na przykład umowa kredytowa mówi, że również umowy oszczędnościowo-budowlane mogą być przyznane przed upływem 10-letniego okresu obowiązywania oprocentowania gotówkowego (na przykład po 8 latach).
Możesz jeszcze raz sprawdzić w umowie kredytowej z BHW, czy coś podobnego jest w niej napisane.

Napisany przez BenniG
Inne pytanie:
Jakie są stopy procentowe w przypadku:
-oprocentowania salda na koncie oszczędnościowym w ramach umowy oszczędnościowej,
-oprocentowania odsetek od kredytu budowlanego oraz
-oprocentowania odsetek od umowy oszczędnościowej?

Oprocentowanie kapitału w ramach umowy oszczędnościowej mieszkaniowej: 1%
Stopa odsetkowa od kredytu hipotecznego: 3,75%
Stopa odsetkowa od umowy oszczędnościowej mieszkaniowej: 5,39%

Napisany przez NaTwoim13
Oho, okazja. To dopiero pyszny rodzyn.

Musiałem to zakończyć w sierpniu 2008 roku..........potem nastąpił spadek stóp procentowych.....

Napisany przez NaTwoim13
Jak słusznie zauważył Bankkaufmann, możliwe, że po przydzieleniu BSV wstępna pożyczka może zostać spłacona - co, moim zdaniem, nie jest możliwe w przypadku BHW. Jednakże musiałoby to być uwzględnione w umowie o pożyczkę.
Warto również sprawdzić, czy zrzeczenie się pożyczki może skutkować wyższym bonusem, oraz czy jest to w ogóle możliwe. Bardzo wątpliwe jest otrzymanie dodatkowego bonusa oraz zrzeczenie się pożyczki bauspardarlehen. Warto jednak zauważyć, że to drugie nie musi być dramatyczne, ponieważ przyznana pożyczka bauspardarlehen może być spłacona w całości po miesiącu.
Niektóre z powyższych opcji mogłyby być dostępne w niektórych kasach oszczędnościowych, ale nie w przypadku BHW i ich umów.

Napisany przez Hanomag

Hmmm, okazja. To jest naprawdę smaczna rodzynka.

Dla pośrednika finansowego? Dla klienta to konstrukcja do unicestwienia pieniędzy?
Kolejny cwany pośrednik finansowy sprzedał zupełnie zbędny kredyt hipoteczny. Przynajmniej na premii za zawarcie umowy zarobił. Zupełnie niepotrzebny, ponieważ klient, który jest w stanie przeznaczyć tak wysokie kwoty na oszczędności, lepiej zainwestowałby je w wyższą ratę spłaty.
To oznacza, że musi on zapłacić 5,39% (świadomie nie piszę 3,75%, ponieważ sprytny sprzedawca na pewno zamienił wartości) od całości wcześniej zaciągniętego kredytu, chociaż już teraz ma pieniądze na spłatę kredytu. Za gotówkę, którą ma do dyspozycji, otrzymuje maksymalnie 1% odsetek. Po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania (31.03.2019) prawdopodobnie oszczędzi pełną kwotę zbędnego kredytu hipotecznego, a jeśli stopy procentowe, wbrew oczekiwaniom, gwałtownie wzrosną, nie będzie mógł nawet skorzystać z kredytu hipotecznego.

Cytat użytkownika noelmaxim
Jak trafnie opisał kolega bankowiec, być może po przeznaczeniu oszczędności na cel bausparvertrag - czego w przypadku BHW wątpię - będzie możliwe spłacenie kredytu z góry. Ale to musiałoby być zapisane w umowie kredytowej.

Byłoby to małe ubolewanie, ale na pewno nie będzie to możliwe.
Jedynym rozwiązaniem mogłoby być w tym przypadku wcześniejsze zakończenie umowy poprzez tzw. jokera odstąpienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata