Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Szukam odpowiedniego ubezpieczenia typu fundusz inwestycyjny.

Napisany przez Florian-Max
Cześć wszystkim,
szukam polisy funduszowej i potrzebuję Waszej rady.
Od 2012 roku płacę składki na moje ubezpieczenie emerytalne Riester. Obawiam się jednak, że to nie wystarczy. Dlatego chciałbym dodatkowo wykupić polisę funduszową, jestem również gotowy podjąć pewne ryzyko. Nie mam jednak zbyt dużo pojęcia o funduszach i jakie wybrać. Zebrałem już wiele ofert, ale straciłem orientację.
Czy macie jakieś zalecenia dla mnie? Na co powinienem zwrócić uwagę? Jakie ubezpieczenie jest dobre?
Czy opłaca się skorzystać z usług doradcy płatnego?
Mam 33 lata i zarabiam około 3 600 euro brutto.
Dzięki za Wasze wskazówki. Pozdrowienia, Flo

Napisany przez 2titan1981
Czy kiedykolwiek przeprowadziłeś bilans finansowy dotyczący tego, ile będziesz mieć w późnym wieku i czego może ci wtedy brakować? Jeśli nie, to teraz byłby odpowiedni czas na to.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Spróbowałem policzyć to online.
Moje zarobki netto wynoszą około 2100 €.
Przy przejściu na emeryturę, według kalkulatora, będę zarabiał około 3300 € netto, zakładając roczny wzrost wynagrodzenia o 1,5 %.
Emerytura z ZUS będzie wynosiła około 1500 euro. W najlepszym przypadku Riester doda dodatkowe 450 euro. Czyli brakuje mi około 1350 euro.
Nie muszę otrzymywać całego wynagrodzenia jako emerytura, ale nie powinienem spadać poniżej pewnego poziomu.
Chciałbym więc oszczędzać około 100 euro miesięcznie.
Teraz pytanie, u którego dostawcy otrzymam największe korzyści. Czy ma sens wybrać po prostu najtańszego dostawcę?

Napisany przez uwehaensch

jestem w trakcie poszukiwań polisy funduszowej i potrzebuję waszej rady.
Macie jakieś zalecenia dla mnie? Na co powinienem zwrócić uwagę? Które ubezpieczenie jest dobre?

Dlaczego polisa funduszowa, dlaczego nie po prostu oszczędzać w funduszach poza ramami ubezpieczeniowymi?

Napisany przez 2titan1981
Ale nie uwzględniłeś jeszcze inflacji. Jeśli zakładasz podwyżki wynagrodzeń, musisz również uwzględnić inflację.

Dlaczego polisa inwestycyjna, dlaczego nie po prostu inwestować w fundusze poza ramami ubezpieczenia?

To zostało mi również zaproponowane przez mojego kolegę. W przypadku czystego planu oszczędnościowego w funduszach nie mam możliwości dożywotniej emerytury ani też żadnych korzyści podatkowych.
W ubezpieczeniowej powłoce oszczędzam podatek od dochodów kapitałowych.
Jeszcze nie znalazłem dobrego powodu do założenia planu oszczędnościowego w funduszach.
W sumie widziałem tylko wady.

Napisany przez Matthew Pryor
W przypadku czystego planu oszczędnościowego w funduszach nie mam możliwości dożywotniego rentowania.

Ale tak, to co masz zapewnione w przypadku polisy: wyższe obciążenie kosztami w porównaniu z planem oszczędnościowym w funduszach.

Cóż, koszty mnie jeszcze nie przekonały. Istnieją polisy inwestycyjne, które kosztują tylko 0,8% rocznie, a ze względu na fazę oszczędzania zwolnioną z podatku, możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy.
żaden plan oszczędzania w funduszach nie może z nimi konkurować.

Nie ma szans dla planu oszczędnościowego z funduszem inwestycyjnym bez ubezpieczenia.

Zgadza się. Ale tylko wtedy, gdy uważa się, że 0,8 jest mniejsze niż 0,2.

0,2 jest naprawdę bardzo niskim oszacowaniem.

Kiedyś próbowałem to obliczyć. Zakładałem stopę ubezpieczeniowego funduszu inwestycyjnego na poziomie 0,3% oraz polisy inwestycyjnej na poziomie 0,8%. W efekcie obliczeń doszedłem do wniosku, że przy miesięcznej opłacie w wysokości 200 euro, polisa inwestycyjna przyniosłaby mi prawie 20 000 euro więcej.

Dodatkowo, rozważam opcję renty zależnej od życiowej sytuacji.

Napisany przez MagicMike
Z powodu nowej ustawy o podatku od funduszy inwestycyjnych, ubezpieczenia na życie związane z funduszami są dodatkowo obciążane. Z planu oszczędnościowego można również stworzyć plan wypłat na emeryturze.
Myślę, że korzystanie z usług doradcy opłacalnego zawsze ma sens.

Odpłatny doradca zawsze ma sens.
Psst...: Zapomniałeś o swoim zwykłym spamowym linku...!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata