Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: refinansowanie: Na co zwrócić uwagę?

Napisany przez Schopenhauer
Cześć społeczności finansowej,
w zeszłym roku zostałem przymusowo odpowiedzialny za zarządzanie nieruchomościami mojej matki.
Teraz stoję przed przekształceniem długu i mam trudności z odnalezieniem się. Absolutnie nie wiem, jakich warunków mogę się spodziewać...
W tle:
Nieruchomości są obciążone kwotą około 750.000,00 €. Wartość rynkowa wynosi około 2.200.000,00 €, a nasze obecne raty spłacamy regularnie od początku.
Dochody z najmu wynoszą około 7000 €.
Główny problem, przed którym stoję, to to, że przed przejęciem przeze mnie zarządzania, wszystko było robione chaotycznie. Niestety nie zrobiono żadnych rezerw, nie wykonano żadnych sensownych ani fachowych prac, nie insistowano na spełnianiu przez najemców umownych obowiązków, wydano wszystkie kaucje najemne około 10.000 € (tak, to jest karalne!) itp.
W skrócie, wiele rzeczy musi być poprawionych i nie mogę sobie pozwolić na błędy.
Zastanawiam się nad dodatkowym zaciągnięciem około 20.000,00 €, aby móc ewentualnie dokonać napraw. Jednak kiedy oszczędzę mniej więcej tę samą kwotę, chciałbym spłacić te 20.000,00 € dodatkowo.

Coś poza tym tematem, ale być może ktoś się na tym zna... Uważam spłatę długów za najlepszą inwestycję, chociaż wolałbym przeznaczyć coś na modernizację lub remont nieruchomości. Być może ktoś ma tutaj jakiś pomysł, który pomoże również najemcom...

Oto kredyty:
Nieruchomości znajdują się w Hamburgu Rahlstedt.
Są trzy pożyczki.
pożyczka w wysokości 560.000,00 € z oprocentowaniem 1,980 -> okres obowiązywania oprocentowania do 01.07.2017
pożyczka w wysokości 204.000,00 € z oprocentowaniem 4,930 -> okres obowiązywania oprocentowania do 01.07.2018
pożyczka w wysokości 10.000,00 € z oprocentowaniem 1,7124 -> okres obowiązywania oprocentowania do 30.07.2019
Dziękuję za poświęcony czas i z góry dziękuję za nadchodzące odpowiedzi

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Panie Schopenhauerze
Brzmi to jak wyzwanie z przejęciem zarządzania nieruchomościami.
Ogólnie rzecz biorąc, po przejrzeniu dokumentów możliwe jest przefinansowanie w wysokości 750 000 EUR
Pewnie można również uzyskać dodatkowy kredyt na prace modernizacyjne.
Masz jeden kredyt czy więcej?
Kiedy kończy się obowiązywanie oprocentowania na kapitał?
Otrzymasz warunki, które obecnie są bardzo korzystne.
Ale to również zależy od terminu związanego z oprocentowaniem.
W przypadku 10-letniego okresu kredytowania powinieneś - pomimo obecnego podniesienia stóp procentowych - mieć oprocentowanie poniżej 1%.
Gdzie znajduje się ta nieruchomość w Niemczech?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Obiekty znajdują się w Hamburgu Rahlstedt.

To są trzy pożyczki:
- pożyczka w wysokości 560.000,00€ z oprocentowaniem 1,980% -> Okres oprocentowania do 01.07.2017
- pożyczka w wysokości 204.000,00€ z oprocentowaniem 4,930% -> Okres oprocentowania do 01.07.2018
- pożyczka w wysokości 10.000,00€ z oprocentowaniem 1,7124% -> Okres oprocentowania do 30.07.2019

Pozdrawiam

Schopenhauer

@Schopenhauer, Oprocentowanie 4,93% wydaje się dość wysokie.
Jednak warto sprawdzić w dokumentach, kiedy kończy się okres wiążący z oprocentowaniem. Można również refinansować kredyt, jeśli okres wiążący trwa dłużej niż 10 lat (zgodnie z BGB 489)
Ważne jest, że chce Pan/Pani wszystko mieć zorganizowane z jednego źródła oraz posiadać bieżące finansowanie na modernizacje.
Proszę sprawdzić dodatkowe dane dotyczące kwoty 204 000 EUR.

Cześć, mam teraz brakujące informacje. Umowa została podpisana w 2008 roku. Oznacza to, że 10 lat niestety jeszcze nie minęło. Termin związania oprocentowania upływa dnia 01.07.2018.

Cześć Panie Schopenhauer, więc refinansowanie wszystkich trzech pożyczek byłoby możliwe. Pierwsza po prostu dlatego, że termin obowiązywania oprocentowania kończy się latem 2017 roku, a następnie dwukrotnie jako kredyty z wcześniejszymi zobowiązaniami.

Cześć, Panie Bakkaufmann,
dziękuję za odpowiedź.
Jaką okres spłaty by Pan polecił i dlaczego? Osobiście myślałem o 15 latach, ale także zależałoby to od pozostałego zadłużenia. Gdybym mógł, chciałbym, żeby wynosiło ono około 500 000,00€. W ten sposób refinansowanie z wyższymi odsetkami byłoby łatwiejsze do udźwignięcia.
Czy mógłby Pan powiedzieć mi, jakie aktualnie są bardzo dobre stopy procentowe przy tej długości kredytu i przede wszystkim, gdzie można się z nimi zapoznać..
Z góry dziękuję

Cześć, mamy tutaj obiekt o wartości dochodowej, a nie rzeczowej, jak w przypadku domów jednorodzinnych.
Poważne stwierdzenie można by było wydać dopiero po zapoznaniu się z wszystkimi informacjami dotyczącymi obiektu i zeznaniem podatkowym (dotyczącym wynajmu).
Kiedy datowany jest ostatni zeznanie podatkowe wynikające z wynajmu w Państwa przypadku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata