Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Planowanie finansowania

Napisany przez Dash
Cześć drogie Forum,
od pewnego czasu czytam i chciałbym teraz podzielić się swoim planem.
Mamy po trzydziestce, jesteśmy małżeństwem i mieszkamy w Hamburgu. Obecnie szukamy domu na południe od Hamburga lub na północ od Dolnej Saksonii. Niestety, jak dotąd bez sukcesu, ponieważ oferta jest dość ograniczona.
Dochód netto: razem około 5000 € Dostępny kapitał własny: 100 000 € Od mojego pracodawcy mogę otrzymać dodatkowe 576 €/miesiąc na spłatę kredytu hipotecznego. Myślałem o ratach w wysokości około 1600 €/miesiąc.
Jaki według was jest maksymalna cena na podstawie solidnego finansowania? Program KFW 153 dotyczy tylko nowo budowanych / pierwszych nieruchomości. Czy opłaca się lepiej przebudować Dom do remontu przy użyciu programu KFW 151 z uwagi na dopłatę do spłaty kredytu? Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Cześć Dash, najpierw zdecydowałbym się na ewentualne kredyty na dofinansowanie w drugim kroku.
Moim zdaniem w pierwszej kolejności powinna zostać podjęta decyzja dotycząca zakupu z rynku wtórnego lub budowy nowej nieruchomości.
To tak jakby dwie zupełnie różne pary butów - tylko moja opinia.
Z dochodami i wkładem własnym zdecydowanie istnieje solidna podstawa do odpowiedniego zaangażowania.
Ja także nie poszedłbym na maksymalne wartości, ale, jak Ty, na maksymalną miesięczną ratę (1600 euro) miesięcznie.
W ten sposób mniej więcej dochodzi się do kwoty około 400 000 euro dla zakupu z rynku wtórnego.
Przy budowach nowych można sięgnąć trochę wyżej ze względu na kredyty na dofinansowanie.
Ale nie jestem zwolennikiem maksymalnego wykorzystania możliwości. Jak wiadomo, zawsze pojawiają się nieprzewidziane koszty związane z nieruchomością.
Dlatego moja propozycja to najpierw podjęcie decyzji zasadniczej, czy chodzi o nową budowę, czy nieruchomość z rynku wtórnego.

Napisany przez Dash
Dziękuję za informację zwrotną.

Ponieważ sytuacja z działkami jest jeszcze gorsza, naszym obecnym planem jest zakup używanej nieruchomości.

Potrzebujemy/chcemy dobre połączenie kolejowe do Hamburga, ale chce to wielu osób i niestety miejsce tam jest ograniczone.

@Dash, ok.
Czy jest coś w cenie około 400 000 EUR, co mogłoby Ci się spodobać?

Napisany przez Dash
Cześć Aktualnie nie. Ale już oglądaliśmy domy, gdzie sprzedający powiedział nam, że musimy podjąć decyzję w ciągu trzech dni, w przeciwnym razie Dom trafi do sąsiadów. Następnym razem chcę być lepiej przygotowany. Ceny w okolicy wahają się od około 300-400 tys. euro za nieruchomości wymagające zazwyczaj remontu. Nieruchomości gotowe do zamieszkania kosztują 500 tys. euro i więcej. Czy byłoby sensowne skorzystać z programu KFW 124, aby zwiększyć tę kwotę? Możemy również zwiększyć kapitał własny o kolejne 25-50 tys. euro. Kwota ta co miesiąc rośnie.

Napisany przez BenniG
[cytat=Dash">
Mogę otrzymać od swojego pracodawcy dodatkowe 576 €/miesiąc na spłatę kredytu hipotecznego.
Czy ze względu na dodatkową spłatę byłoby lepiej wybrać Dom wymagający remontu...
[/cytat]
Co dokładnie oznacza ta dodatkowa spłata? Czy przewidziana jest jakaś kontrprestacja z twojej strony?

Cytat od Dasha
Myślałem o raty w wysokości około 1600 €/miesiąc.

Jeśli możecie dostać dodatkowe 576 €, czy wasza przewidziana rata wzrośnie do 2.176 €?

KfW 124 automatycznie uwzględnia dobrego pośrednika finansowego. Program Własności Mieszkaniowej KfW 124 jest dostępny dla każdego i tak naprawdę jest to dobry produkt finansowania.

Jednakże, jeśli dostajesz nieruchomości o wartości od 300 000 do 400 000 euro, to ze względu na dochód możesz również uzyskać pożyczkę na remont. Zawsze zależy to od ogólnych okoliczności.

Czy istnieje używana nieruchomość, która mogłaby ci się podobać?

Napisany przez NaTwoim13
Podstawowe warunki do realizacji planowanej transakcji zakupowej są dobre, a pytanie o możliwą kwotę finansowania w odniesieniu do Państwa założonego miesięcznego maksymalnego obciążenia jest zrozumiałe i uzasadnione.

Wybór nieruchomości powinien być dokonywany zgodnie z Państwa życzeniami i wyobrażeniami. W zależności od gotowości do pewnych ustępstw może to być również nieruchomość z rynku wtórnego. Modernizacje i remonty - w zależności od wyboru odpowiedniego banku - są w 100% uwzględniane w procesie wzrostu wartości, o ile nie obejmują one mebli ani nowej kuchni.

Przy obliczeniu i podaniu możliwej kwoty finansowania z uwzględnieniem kapitału własnego uzyskuje się łączny budżet, który musi zostać odnaleziony w cenie zakupu/kosztach generowania, kosztach nabycia oraz kosztach modernizacji.

Doświadczony i niezależny pośrednik finansowy może obliczyć dla Państwa łączny budżet, uwzględniając założone koncepcje finansowania. Następnie będą musieli Państwo udać się w poszukiwaniu odpowiedniej nieruchomości. W przypadku nowej budowy można (a nawet należy) uwzględnić standard KfW 55 oraz program KfW 153 z kwotą 00.000 euro w koncepcie finansowym.

Napisany przez Dash

Co oznacza ten zwrot kitekowy? Czy masz jakieś zobowiązania?

Chodziło mi o zwrot kitekowy z KFW 153.

Cytat od BenniG
Jeśli możecie otrzymać dodatkowe 576 €, to czy wasza przewidywana rata wzrośnie do 2.176 €?

Już uwzględniłem te 576 € w 1600 € (zwrot również rośnie wraz z moją pensją). Na początku pewnie będzie wyższa rata. Do czasu narodzin dziecka.

Cytat od bankiera
... Czy istnieje jakiś używany Dom, który mógłby się Wam spodobać?

Rozważamy pół bliźniaka w Hamburgu (nowy budynek). Cena 485k z kosztami dodatkowymi ok. 515k (bez pośrednika). Standard KFW 55. Budowa ruszyła, więc konieczne będą płatności ratalne. Planowane zakończenie w 2Q 17.
Wszystko w środku poza kuchnią, podłogami i pracami malarskimi.
Mniej więcej planujemy finansowanie (jeśli ma to sens) w ten sposób:
100k kapitału własnego100k KFW 153315k kredytu długoterminowego
W poniedziałek otrzymamy dodatkowe informacje od pośrednika nieruchomości.

@Dash, to brzmi bardzo dobrze, proszę trzymać się tego.
EUR 415.000 pożyczki, z których EUR 100.000 to KfW 153 i EUR 315.000 to pożyczka ratalna, można łatwo uzyskać ze względu na dochód w wysokości EUR 5.000.
Jeśli dotacja pracodawcy w wysokości EUR 576 jest już zawarta w kwocie EUR 1.600, czy poprawnie rozumiem, że planuje Pan sobie opłacać tylko około EUR 1.000 z własnej kieszeni za pożyczkę EUR 415.000?
Jak długi okres obowiązywania oprocentowania dla kwoty EUR 315.000 Pan sobie wyobraża?
W każdym razie można obsłużyć pożyczkę w wysokości EUR 415.000 przy racie w wysokości EUR 1.600.

Napisany przez Dash
Cześć,
to jest prawda. Planujemy z podstawową stawką 1024€ + 576€ od mojego pracodawcy = 1600€. Na początku możliwa jest również wyższa stawka lub wyższa spłata dodatkowa.
Okres wiązania oprocentowania powinien wynosić co najmniej 15 lub 20 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata