Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości pomimo istniejącego kredytu prywatnego

Napisany przez Chschn7
Witam wszystkich,

chciałbym przedstawić moje zmartwienie i mam nadzieję, że możecie mi doradzić.

Aktualna sytuacja wygląda następująco:

Znalazłem odpowiednie mieszkanie, które chciałbym kupić. Nieruchomość kosztowałaby mnie 320 000€ wraz ze wszystkimi opłatami (dodatkowo 15 000€ na kuchnię i meble). To wysokiej jakości mieszkanie na poddaszu w centrum miasta. Obecnie mam prywatny kredyt w wysokości 30 000€ oraz tylko 20 000€ wkładu własnego. Moje miesięczne dochody wynoszą 2 700€. Mieszkanie jest również kwalifikujące się do wsparcia KfW, z którego chciałbym skorzystać w wysokości 50 000€.

Czy jest dla mnie odpowiednia forma finansowania, czy też nie warto nawet iść do banku?

Moja sytuacja zawodowa jest bardzo dobra, ponieważ mam stałe zatrudnienie, stabilny dochód oraz coroczny wzrost o 10%.

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj brakuje jeszcze kilku istotnych danych, aby móc to bardziej dokładnie sprawdzić:
- jaka jest dokładnie wysokość notarialnej ceny zakupu?
- Z pośrednikiem czy bez?
- Ile płacisz za prywatny kredyt w wysokości 30 000 EUR?
Twój bilans długów i majątku z aktualnym deficytem w wysokości 10 000 EUR nie jest zbyt optymistyczny.
Czy oprócz 20 000 EUR posiadasz inne aktywa, które mogłyby być wykorzystane do pełnej spłaty kredytu prywatnego?

Napisany przez Chschn7
Cześć, niestety mam tylko 20.000€. Cena nieruchomości z miejscem parkingowym wynosi 285.800€ (Stabilizacja wartości wynosi 16.800€). Kupuję bez pośrednika. Co miesiąc spłacam prywatny kredyt w wysokości 450€. W lecie 2017 roku otrzymam spadek w wysokości 20.000€. Jednak nie chcę czekać tak długo, ponieważ nieruchomość jest bardzo atrakcyjna.

Cześć Chschn7, moim zdaniem finansowanie w ten sposób nie będzie możliwe. Kwota 450 EUR będzie uwzględniona w rachunku domowego. Moim pomysłem jest refinansowanie kwoty 30 000 EUR i dokonanie dodatkowej spłaty latem 2017 roku z dziedzictwa. Gdzie mieszkasz w Niemczech?

Napisany przez Chschn7
Na ile ważna jest lokalizacja zamieszkania? W okolicach Karlsruhe. Czy w związku z tym obecnie nie jest możliwa żadna forma finansowania?

Napisany przez Chschn7
Czy oznacza to wzięcie kredytu na kolejne 30 000 €?

Tak, to byłby pomysł na obniżenie raty. Ale całość jest bardzo ciasna lub nawet nierealna do zrealizowania.
Te 450 EUR już wpływają na budżet domowy.

Napisany przez Chschn7
Ale jeśli wezmę dodatkowe 30.000 €, aby spłacić prywatny kredyt, to pozostanie mi tylko kredyt hipoteczny do spłacenia, prawda?

Napisany przez Daukind
Dlaczego masz kredyt w wysokości 30 tysięcy i kapitał własny w wysokości 20 tysięcy? To nie ma sensu. Spróbuj spłacić kredyt, być może skorzystaj z pożyczki od pracodawcy.
A gdzie można otrzymać roczny wzrost wynagrodzenia o 10%?

Napisany przez NaTwoim13
Pracodawcy pożyczka? Tymczasowa pożyczka od krewnego? Czy kapitał własny jest obecnie ulokowany w koncie oszczędnościowym budowy?

Pytanie o miejsce zamieszkania jest uzasadnione w kontekście sprawdzania funduszy regionalnych.

Nie trzeba wydawać 450 euro na prywatną pożyczkę w wysokości 30 000 euro.

Czy to kwalifikuje się do wsparcia KfW? O co konkretnie chodzi? Program 124 jest dostępny dla każdego użytkownika własności. Czy to dotyczy nowych budynków i jaki jest standard KfW pod względem efektywności energetycznej w ramach programu 153?

Napisany przez Chschn7
Brak pożyczki od pracodawcy. Brak pożyczki od krewnych. Brak umowy oszczędnościowej na zakup domu. Pieniądze (20 000 €) pochodzą od rodziny.

Mam kredyt, który spłacam miesięcznie kwotą 450 €.

Wartość energetyczna KfW dla nowego budynku wynosi 37,9.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy otrzymają Państwo 100 000 euro z programu 153 i 50 000 euro z programu 124.
Rozumiem sprawę z tymi 450 euro, ale może to zostać zmniejszone, aby - jeśli przedsięwzięcie w ogóle ma sens - zwiększyć płynność.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata