Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Doradztwo, Riester czy alternatywy?

Napisany przez Finanz246
Cześć wszystkim, obecnie korzystam z emerytury Riester (oszczędzanie funduszy DWS TopRente Dynamik) od 2008 roku (początek studiów). Dotychczas składka była corocznie 4% z ubiegłorocznego dochodu brutto (w tym 154€ zasiłków). Stan konta na 31.12.2015 wynosił 6266€, koszty za rok 2015 to około 46€. Obecnie miesięcznie przeznaczam około 115€ ze swojej pensji netto na wpłatę. Jestem urzędnikiem, planowany wiek emerytalny według obecnego stanu to 11/2050.
Zostało mi teraz poradzone, żebym zmienił plany emerytalne. W skrócie: zbyt mała elastyczność i opodatkowanie w późniejszym wieku. Obecnie skłaniam się ku kontynuacji emerytury Riester. Jeśli dobrze rozumiem, wypłaty z Riester są chronione przed zajęciem komorniczym (np. w przypadku opieki lub podobnych sytuacji). Jak to wygląda z dziedziczeniem emerytury Riester? Jak przebiega opodatkowanie w późniejszym wieku?
Być może jest wśród was kilku specjalistów, którzy mogliby mi zaoferować dodatkowe sugestie, zalety i wady, a także propozycje.
Dziękuję bardzo!

Napisany przez MagicMike
Cześć,
Czy umowa jest aktualnie na plusie czy na minusie?
Kto zaleca jej zmianę?
Pozdrowienia, Mike

Napisany przez Finanz246
Stan na dzień 31.12.2015:
Stan konta 6266€, z czego opłacono składki w wysokości 4717€ i dodano dodatkowe środki w wysokości 976€. Łącznie osiągnięto wzrost wartości konta o 573€ po odliczeniu kosztów.
Dotychczas korzystałem z usług doradcy finansowego i maklera ubezpieczeniowego. Właściciel tego biura zmienił się około 2 lata temu. Poprzedni właściciel polecał produkty związane z Riesterrente, natomiast obecny sugeruje coś innego. Mówi jednak, że to tylko jego opinia i rozumie, jeśli zdecyduję się pozostać przy Riesterrente.

Napisany przez uwehaensch

aktualnie korzystam z renty Riester (oszczędzanie funduszy DWS TopRente Dynamik) od 2008 roku.
Teraz zalecono mi zmianę planu emerytalnego. Krótko mówiąc: jest zbyt mało elastyczny i opodatkowanie w późniejszym wieku.

Hmm, pomijając to, że byłoby ciekawe, co Pan proponuje jako alternatywę, to umowa nie jest wcale niefelksybilna. Możesz w dowolnym momencie dostosować lub wstrzymać składki (ewentualnie z konsekwencjami dla dotacji). Na koniec możesz wypłacić tylko maks. 30% jednorazowo, reszta musi być przekształcona w rentę dożywotnią. Podczas wypłat podlega pełnemu opodatkowaniu według osobistej stawki podatkowej, ale w zamian za to w okresie gromadzenia środków otrzymujesz dopłaty i ulgi podatkowe. Zakładam, że jako urzędnik jesteś ubezpieczony prywatnie, więc na wypłaty nie nakładane są składki na ubezpieczenie społeczne.

Cytat od Finanz246
Jeśli dobrze rozumiem, wypłaty z Riester są chronione przed zajęciem lue inwigilacją (np. w przypadku opieki pielęgnacyjnej itp.). Jak wygląda dziedziczenie renty Riester? Jak przebiega opodatkowanie w późnym wieku?

Ogólnie rzecz biorąc, dziedziczenie ma miejsce tylko na rzecz małżonka lub dzieci.

Napisany przez Finanz246
Dziękuję za informację zwrotną. Jak już powiedziałem, również skłaniam się ku Riester, ale oczywiście nie mam wszystkich myśli i informacji związanych z zawarciem umowy w pamięci. Powiedziano mi także, że jeśli chcę kontynuować, to w porządku. Po prostu nie jest to jego osobista rekomendacja. Kwestia braku elastyczności dotyczyła związanych środków, które nie mogą być wykorzystane w przypadku nagłej potrzeby ani wypłacone w całości na koniec. Nie omówiliśmy szczegółowo alternatyw, ponieważ moje zdanie skłaniało się raczej ku Riesterrente. Jednak poruszono m.in. tematy Helvetia CleVesto Allcase Xl, Swiss Life Maximo Privatrente i plany oszczędnościowe ETF. Czy coś takiego ma większy sens? ETF-y wydają się mieć najniższe koszty, a jak jest z innymi modelami? doradca zapewne na nich lepiej zarobi.

Napisany przez uwehaensch

Do rozmowy doszły produkty takie jak Helvetia CleVesto Allcase Xl, Swiss Life Maximo Privatrente i plany oszczędnościowe ETF. Czy to ma sens? ETF-y wydają się mieć najniższe koszty, a co z innymi modelami? doradca pewnie zarobi na tym najlepiej.

Pierwsze dwie to ubezpieczenia typu funduszowe z 3. filaru, które w pierwszych latach mają wysokie opłaty początkowe i są ogólnie drogie. Plan oszczędnościowy ETF ma sens, ale już posiadasz plan oszczędnościowy z funduszem w ramach swojego produktu Riester. Zastąpienie go teraz dowolnym planem oszczędnościowym ETF nie ma sensu.

Napisany przez Finanz246
Czy są jeszcze jakieś inne opinie / sugestie dotyczące mojej emerytury Riester / zabezpieczenia na starość? :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata