Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Najlepsze plany oszczędnościowe

Napisany przez yanmai
Cześć ludzie,
mam 16 lat i bardzo interesuję się pieniędzmi. Za pół roku zaczynam moje szkolenie. Chciałbym mądrze zainwestować zarobione pieniądze, aby w przyszłości na nich skorzystać. Moi rodzice mówią, że mogę zrobić z tymi pieniędzmi, co chcę, ponieważ wiedzą, że jestem bardzo oszczędny. Pozwoliliby mi również handlować na giełdzie, ale jeszcze nie czuję się na to gotowy. Mam ewentualnie pomysł, aby otworzyć plan oszczędnościowy w funduszu inwestycyjnym i zawrzeć umowę oszczędnościową na budowę. Wówczas co miesiąc wpłacam określoną sumę na te konta i mam więcej pieniędzy w przyszłości, czy może jestem w błędzie? Macie lepsze pomysły?

Napisany przez Tikonteroga

Chciałbym mądrze zainwestować zarobione pieniądze, aby w przyszłości na nich zarobić. [...] Pozwalają mi również na inwestowanie na giełdzie, ale czuję, że jeszcze nie jestem na to gotowy.

Możesz stworzyć plan budżetu na nadchodzący rok, porównując swoje dochody do stałych wydatków. Dla wydatków niestałych, możesz stworzyć budżet. Krytycznie spojrzyj na swoje wydatki i zobacz, czy możesz je zredukować. Na tej podstawie możesz określić, jaka kwota miesięcznie może być oszczędzana. Tę kwotę możesz przelać na konto oszczędnościowe.
Pierwszym celem byłoby budowanie majątku o dużej płynności i niskim ryzyku (patrz trójkąt zwrotu). Podążając za tym celem, możesz zdobywać informacje o nieruchomościach, giełdzie, akcjach i obligacjach i zdobywać wiedzę (!!!). Bardzo istotne jest także, abyś był dobrze poinformowany o potencjalnych przedsiębiorstwach, od których zamierzasz kupować akcje. Gdy zgromadzisz majątek rzędu 10 000 EUR i będziesz posiadać wiedzę na temat nieruchomości, giełdy i przedsiębiorstw, możesz rozpocząć inwestowanie na giełdzie i budowanie dalszego majątku z wyższym zyskiem, ale również z większym ryzykiem.

Cytat od yanmai
Być może miałbym pomysł, aby otworzyć plan oszczędnościowy na fundusz i założyć umowę oszczędnościową mieszkaniową. Następnie co miesiąc wpłacam pewną kwotę na te plany i mam więcej pieniędzy w przyszłości, czy coś mi umyka? Macie lepsze pomysły?

Jeśli chodzi o produkty sektora finansowego, takie jak umowy oszczędnościowe mieszkaniowe, fundusze, ... to najlepiej trzymać się od nich z dala. Produkty te są zazwyczaj tak skonstruowane, że dostawca danego produktu ma większą korzyść w stosunku do klienta. Ponadto często są one tak zaprojektowane, że klient w bardzo trudny sposób może je zrozumieć. Na razie skupiłbym się na koniecznych i prostych produktach, takich jak konto osobiste, konto oszczędnościowe i ubezpieczenie OC.

Napisany przez Pandemonium
Przynajmniej jedna umowa oszczędnościowa, do której przepływają świadczenia pracodawcy (jeśli są wypłacane), moim zdaniem nie jest błędem. Według mnie wolę wybrać umowę oszczędnościową niż większość planów inwestycyjnych w fundusze!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata