Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować mniej niż 10 000.

Napisany przez Ingenieur
Witam wszystkich uczestników.
Ja i moja żona (młoda rodzina) trochę zaoszczędziliśmy pieniędzy. Razem mamy około 10 000 euro na naszych książeczkach oszczędnościowych. Oprocentowanie w banku oszczędnościowym i innych dobrze znanych instytucjach finansowych jest mi oczywiście znane. Być może ktoś może doradzić, gdzie można zainwestować lub ulokować pieniądze w celu osiągnięcia większego zysku, najlepiej krótkoterminowo.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Napisany przez Peter Schimmer
Nie ma tutaj na pewno żadnej tajnej wskazówki. Raczej obowiązuje zasada Bez ryzyka nie ma zysku. Przykładowo, bank mieszczący się w mojej okolicy oferuje 0,03% rocznie. W zamian za to jest to bezpieczne. Jeśli jesteś gotowy ryzykować część swojego kapitału, pojawiają się już większe możliwości.

Napisany przez 2titan1981
Po prostu wyszukaj w Internecie porównanie lokat terminowych i wybierz bank, który uwzględnia niemiecki podatek kapitałowy i nadal oferuje oprocentowanie dla stałych klientów po zakończeniu okresu dla nowych klientów. Jeśli pieniądze nie są pilnie potrzebne, rozważ także lokatę terminową.

Napisany przez MagicMike
Porównywarkę znajdziesz tutaj:
https://www.beste-honorarberatung.de/vergleichsrechner

Napisany przez Matthew Pryor
Porównywarki znajdziesz tutaj:
https://www.beste-honorarberatung.de/vergleichsrechner

Aby powoli zdjąć zęby z twoich niesłychanych wypowiedzi, należy zauważyć: Strona, do której MagicMike w każdym pasującym i niepasującym miejscu podlinkowuje, otrzymuje wynagrodzenie od wymienionych tam dostawców za zawarcie umów. Tak, jak to MagicMike tak chętnie zgłasza tutaj. Jest to łatwo rozpoznawalne po linkach partnerskich. Żałosne przedstawienie.

Napisany przez ADMCI4
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad ogólnym podziałem swojego majątku? Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, polecam pozostawić 10 000 jako rezerwę płynności na koncie oszczędnościowym. Jeśli planujecie budowanie długoterminowego majątku, warto rozważyć plan oszczędzania w ETF-ach!

Napisany przez Tikonteroga

Witam wszystkich uczestników.
Ja i moja żona (młoda rodzina) zaoszczędziliśmy trochę pieniędzy. Razem mamy około 10 000 euro na naszych książeczkach oszczędnościowych. Jestem oczywiście zaznajomiony z oprocentowaniem oferowanym przez Sparkasse i inne dobrze znane instytucje finansowe. Może ktoś mógłby coś doradzić, gdzie można zainwestować lub ulokować pieniądze w celu uzyskania większego zysku, najlepiej krótkoterminowo.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chcesz uzyskać wyższy zwrot niż oferują książeczki oszczędnościowe, lokaty terminowe i lokaty dziurawe (założenie: < 1%), a jednocześnie chcesz ulokować pieniądze krótkoterminowo, opcją może być obligacja korporacyjna emitowana przez firmę z dobrym ratingiem. Przed dokonaniem oceny trzeba byłoby być może bardziej konkretnym, co oznacza krótkoterminowo...
Zazwyczaj można kupić obligacje korporacyjne w nominałach 1 000 lub 10 000 euro po aktualnej wartości rynkowej. Przy okresie inwestycji 3-5 lat, realistyczny zwrot wynosiłby wtedy od 1,5 do 2,5%. Mogą jednak wystąpić opłaty i podatki, które zmniejszą zwrot. Oczywiście istnieje ryzyko niewypłacalności firmy. Jeśli jednak wszystko pójdzie dobrze, można obliczyć, jaka będzie wartość majątku lub zysku po zakończeniu okresu inwestycji.

Napisany przez Ingenieur
Cześć, dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś ma pomysł na oferty inwestycyjne, które często widoczne są w internecie? Na przykład, kilkakrotnie widziałem ofertę 8% w Firmie sharewood. Czy ktoś coś o tym słyszał?

Napisany przez 2titan1981
małe ryzyko mały zwrot, duże ryzyko duży zwrot, a nawet całkowita utrata...

Napisany przez ADMCI4
Trzeba naprawdę uważać. Jak powiedział poprzedni mówca, taka stopa zwrotu wiąże się z dużo większym ryzykiem. Jeśli już chcesz zaryzykować, to proszę unikaj niesolidnych ofert, takich jakie można znaleźć w internecie. Czy kiedykolwiek myślałeś o pożyczkach P2P? Na przykład Auxmoney?

Napisany przez Martin79HN
Hej Inżynierze,

chcesz elastycznie ulokować pieniądze na krótki okres z dobrym oprocentowaniem i bez ryzyka.

- Kupujesz sejf meblowy Burg Wächter za około 300€
- 5000 € wymieniasz w banku na dolary i wkładasz je do sejfu
- 2500 € zainwestowałbym w złote monety Krugerrand
- 2200 € trzymaj na koncie oszczędnościowym jako zabezpieczenie

Nikomu, nawet przyjaciołom, nie powiedziałbym o tym. Tylko w połączeniu z ubezpieczeniem na wypadek szkód, które by pokryło ewentualne straty.

Korzyść 2: Wasze dokumenty będą bezpieczne w sejfie (wysokość folderu powinna się zgadzać).

Nie mogę obiecać stałego oprocentowania, ale uważam to za dobrą formę inwestycji obecnie.

Pozdrawiam,
Martin

Napisany przez Hanomag

Na odpowiedzi byłbym wdzięczny.

Ponieważ różnice w krótkoterminowych i bezpiecznych inwestycjach są znikome, na przykład, pozostaję przy swoim banku i czekam na lepsze czasy, na przykład na krach na giełdzie, moim zdaniem będzie tam interesująco dopiero po halvingu kursów.

Napisany przez ADMCI4

Cześć Inżynierze,
chcesz dokonać krótkoterminowej inwestycji, elastycznej, o dobrym oprocentowaniu i bez ryzyka.
- Kup sejf meblowy Burg Wächter np. za ok. 300€
- 5000 € wymień w banku na dolary i schowaj je do sejfu
- 2500 € zainwestuj w złote monety Krugerranda
- 2200 € trzymaj na koncie oszczędnościowym jako rezerwę
Nikomu, nawet przyjaciołom, bym o tym nie powiedział.
A także tylko w połączeniu z ubezpieczeniem mienia, które ochroni przed ewentualnymi szkodami.
Zaleta 2: Wasze akta, dokumenty będą bezpieczne w sejfie (powinna być możliwość przechowywania teczek)
Nie mogę obiecać stałego oprocentowania, ale uważam to obecnie za dobrą formę inwestycji.

Pozdrowienia,
Martin

Biorąc pod uwagę grożące ryzyko dla gospodarki światowej, naprawdę przydatna wskazówka!

Napisany przez tresor
Więc zainwestowałem w opcję inwestycji, która w 2015 roku przyniosła mi około 8% oprocentowania, a obecnie stan wynosi około 13% w 2016 roku. Ryzyko straty inwestowanej kwoty wynosi 5%. Minimalna kwota inwestycji wynosi 1000 EUR. Pieniądze można wypłacić w dowolnym momencie, nie ma terminów.
Jeśli spojrzysz na to, że za lokatę terminową na 10 000 EUR otrzymasz mniej niż 1% oprocentowania = mniej niż 100 EUR, to z inwestycją 1/5 tej kwoty, czyli 2000 EUR z możliwością stra zysku w wysokości 100 EUR przy akceptowalnym ryzyku spowoduje podwojenie zysku.
Oczywiście, nie ma gwarancji, że oprocentowanie będzie takie samo co roku, ale nawet przy konserwatywnej predykcji na poziomie 4-5%, efekt jest zdecydowanie korzystniejszy. A jeśli uwzględnisz inflację, to sytuacja dla depozytów terminowych wygląda jeszcze gorzej...

Napisany przez Hunzinger
A więc bardzo ważne jest, jaka jest ogólna sytuacja dla ciebie lub was. Brakuje zbyt wielu informacji, aby udzielić rzetelnej pomocy.

Po pierwsze, inwestycji nie należy traktować jako celu krótkoterminowej lokaty. Inwestycje rozwijają swój potencjał przede wszystkim z długoterminowej perspektywy. Zanim zaczniesz inwestować, powinieneś podjąć kilka środków ostrożności.

W naszym przypadku sprawdziło się zalecenie klientom, jeśli to możliwe, aby mieli oszczędność w wysokości od 7000 do 10000 euro, które są bezpiecznie ulokowane na koncie oszczędnościowym, aby mieć szybki dostęp do gotówki, gdy coś się zepsuje, i nie musieć od razu brać drogiego kredytu.

Ponadto konieczne jest posiadanie umowy emerytalnej na starość, co dodatkowo was zabezpiecza w przypadku niepewności na rynku.

Jeśli te dwa punkty zostały pomyślnie załatwione, zalecamy naszym klientom, którzy tego chcą, rozważanie inwestycji. W tym przypadku szczególnie sprawdziły się Fundusze inwestycyjne, jeśli ktoś nie ma z nimi doświadczenia. Masz tutaj korzyść, że nie narażasz się na ryzyko jednej firmy, ale dywersyfikujesz swoje środki w wiele firm.

Są zarządzane aktywnie fundusze, ale również ETF-y itp. Trzeba więc zdecydować, czy chcesz powierzyć inwestycję aktywnym menedżerom funduszy czy nie.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc i jeśli podasz nieco więcej informacji na temat waszej sytuacji, będziemy mogli udzielić bardziej rzetelnych porad.

W każdym razie życzę ci jak najlepszego sukcesu w podejmowaniu decyzji.

Z poważaniem

Napisany przez Matthew Pryor
Ponadto ważne jest posiadanie umowy emerytalnej na starość, ponieważ dodatkowo was zabezpiecza, gdyby zdarzyło się coś z gospodarką.

Serio? Jeśli tak, to znowu jestem zszokowany tym, co pozwala się wypuścić na ludzkość w celu tworzenia m.in. koncepcji zabezpieczenia emerytalnego i ewentualnego pośrednictwa w zawieraniu umów: Gdyby zdarzyło się coś z gospodarką... Co konkretnie? Krzywica? Choroba palaczy? Samotność? A co dokładnie ma zabezpieczać umowa emerytalna (przy czym umowa emerytalna również wymaga precyzyjniejszego zdefiniowania)? Czy jest ona odłączona od gospodarki?

Dlaczego właściwie są Państwo kompetentnymi partnerami? Ponieważ świetnie opanowują powtarzanie sloganów z szkoleń sprzedażowych? I jeszcze jedno chciałbym wyrazić wprost: Na pewno mają Państwo swoje atuty, ale brak im klientów.

Napisany przez Hunzinger
Ale teraz poważnie. Być może problem leży po mojej stronie, ale czy naprawdę uważasz za dobry pomysł wkładanie wszystkiego do jednego koszyka? Jeśli tak, to moje podejście doradcze jest faktycznie zupełnie błędne.

I jestem przekonany, że zanim podejmiemy temat inwestycji, powinniśmy najpierw załatwić dwie rzeczy. Mianowicie prywatną umowę emerytalną i na pewno oszczędności na koncie oszczędnościowym lub książce oszczędnościowej.

Ponieważ, jak już kiedyś powiedziałem, co zrobisz, gdy będziesz potrzebował pieniędzy, a rynki będą akurat w dołku? Jeśli nie masz oszczędności, możesz albo sprzedać kilka udziałów, oczywiście ze stratą, albo musisz wziąć drogą pożyczkę.

I tak, rynki czasem mogą mieć zawrót głowy lub zacząć kaszleć, a jeśli zacznie się katar, 100% zainwestowani inwestorzy będą mieli problem. Podążając za twoim metaforycznym sposobem wyrażania się.

I podając prawdziwe powody. Na przykład tylko w 2016 roku: Brexit, zwycięstwo Trumpa, troski dotyczące Chin i spadek cen ropy naftowej, na przykład.

Napisany przez Hunzinger
Mógłbym także napisać, że nie powinien inwestować wszystkiego od razu, aby mieć możliwość skorzystania z efektu średnich kosztów. Ale po pierwsze, prawdopodobnie nie zrobiłoby to na nim dużego wrażenia, a po drugie, nie czuję się komfortowo z dawaniem komuś zaleceń inwestycyjnych, jeśli nie wiem dokładnie, czy jest do tego naprawdę gotowy, czy może straci swoje oszczędności w następnym kryzysie gospodarczym. Znam kilka osób, które straciły ogromne pieniądze na najpopularniejszej wówczas akcji Deutsche Telekom, numer 1, i gdyby miały tylko akcje, byłoby im bardzo źle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata