Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwa wysokość kredytu

Napisany przez HansKutsch
Cześć wieczór!
Postaram się dowiedzieć, na jaką kwotę kredytu (dla mnie i mojej żony) możemy sobie pozwolić.
Krótko o liczbach:
Wynagrodzenie netto dla mnie: około 4 000 euro miesięcznie + 6000 euro stałej premii rocznej
Wynagrodzenie netto dla niej: połowa etatu około 1500 euro netto
Świadczenie rodzicielskie: 190 euro
Kapitał własny przy ewentualnym zakupie domu około 20 000 euro
Aktualne dodatkowe koszty: 5000 euro
Obejmując wynajem w wysokości 1350 euro, oszczędności w wysokości 1300 euro, ubezpieczenia, samochód, artykuły spożywcze, fundusz na wakacje, niania,...
Moje wynagrodzenie ma tendencję wzrostową, ponieważ jest to uregulowane umową (IG Metall).
Zakładam więc, że miesięczne obciążenie kredytowe może wynosić maksymalnie 2500 euro.

Nie zależy mi tutaj na uzyskaniu konkretnej kwoty z przecinkiem, a jedynie na jej przybliżeniu. Planowane spłaty w około 25-30 lat? Czy to jeszcze aktualne?
Dziękuję za pomoc!
Hans

Napisany przez 6Bankkaufmann
@HansKutsch, jak wyobrażasz sobie swoją wymarzoną nieruchomość?

Używana nieruchomość czy nowe budownictwo?
Czy istnieją istniejące kredyty ratalne, zobowiązania Leasingowe?

Jeśli chcesz całkowicie spłacić kredyt w około 25-30 lat przy około 2500 EUR miesięcznie, to grubo mówiąc jesteśmy w przedziale około 600 000 EUR.
Ponieważ jednak nie jestem zwolennikiem życia na krawędzi, na pewno istnieją też nieruchomości w Twoim regionie w przedziale od 400 000 EUR do 500 000 EUR?

Gdzie mieszkasz w Niemczech?

Napisany przez NaTwoim13
Czy warto się na to zdecydować? Czy takie pytanie padło?

Z pozoru odpowiadam pytaniem o łączne koszty w wysokości 750 000 euro. Oczywiście nie powinni i nie będą Państwo teraz wybierać nieruchomości tylko na podstawie tego kryterium, ale raczej na podstawie gustu, korzyści, regionu oraz stanu nieruchomości.

2% spłaty oznaczają 35-letni okres kredytowania przy stopie oprocentowania 2%, o czym należy być świadomym i odpowiednio zbudować plan finansowy. Długotrwały okres kredytowania można zrekompensować dodatkowymi spłatami i/lub opcjami zmiany stopy spłaty, a te dwa punkty warto rozważyć, chcąc i będąc w stanie zrealizować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata