Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Chcielibyśmy sprzedać nasz Dom WHEN szukamy opinii ekspertów)

Napisany przez wbs
Cześć wszystkim,

w mojej poszukiwaniu dobrego forum znalazłem to miejsce. Przeczytałem kilka postów i dlatego zdecydowałem się napisać moje pytanie tutaj.

Chodzi o to, że chcemy sprzedać nasz Dom naszej synowej. Powody są rodzinne i niekoniecznie muszą być ujawniane publicznie. Proszę o zrozumienie.

Dochody obojga są poniżej wymaganego przez wiele banków limitu dochodów dla inwestycji kapitałowych, co dyskwalifikuje wiele banków. Jesteśmy gotowi zaoferować parze hipotekę restytucyjną w wysokości 100 000 €, która byłaby zabezpieczona wtórnie. Naszym zdaniem powinno to spowodować efekt dźwigni na kapitale własnym i zapewnić najlepsze warunki.

Podpisaliśmy umowę, która zawiera klauzulę mówiącą, że staje się ona ważna tylko wtedy, gdy główny finansujący się zgadza. Dopiero wtedy poszlibyśmy z tym do notariusza, ponieważ główny finansujący zazwyczaj wymaga takiej umowy.

Nie rozumiemy, dlaczego nie każdy bank był skłonny do tego. pożyczka wtórna idzie całkowicie na naszą szkodę. Oczywiście oprocentowanie i spłata zostały wybrane w sposób umyślnie niski. Chcemy pomóc. Okres zabezpieczenia wynosi 35 lat. Niektóre banki jednak opierają tę pożyczkę na 30-letniej stopce bazowej + 3%, co daje ogólnie 8%. To całkowicie blokuje nasze plany, ponieważ po 35 latach cała sprawa zostanie załatwiona, a nasz syn ostatecznie odziedziczy. Banki zauważyły jednak, że w ciągu tego czasu może zabraknąć kapitału.

Alternatywą byłoby ustanowienie prawa wieczystego użytkowania na 75 lat i umówienie się, że spłacane odsetki zostaną zaliczone na zakup działki i po 10 latach działkę sprzedamy. Tutaj znalazło się więcej banków gotowych, ponieważ dzięki temu mogą oferować wyższe warunki dla pożyczki. Oczywiście były to wszystkie niezobowiązujące wstępne rozmowy w celu oddzielenia ziarna od plew.

Ważne jest, że miesięczne obciążenie z obu umów (bankowa / prywatna) byłoby wykonalne po zakończeniu okresu zabezpieczenia, nawet przy stopie bazowej 6%. Potwierdzili nam to również banki.

Niestety nie jesteśmy w stanie dokonać darowizny, ponieważ przekraczałoby to znacznie limity darmowych kwot. Zastanawiałem się również, czy moglibyśmy zaoferować pełne finansowanie i wystawić sobie hipotekę. Mój mąż jednak nie chce tego zrobić, ponieważ mówi, że nie będzie miał wtedy dostępu do tych pieniędzy. Muszę to zaakceptować, choć pojawia się wiele pytań, które mogłyby nam pomóc.

Nasze pytania do ekspertów tutaj:

Które banki honorują prywatną umowę hipoteczną zgodnie z podpisaną umową?
Które banki generalnie akceptują prywatne prawo wieczystego użytkowania?

Ponadto: jeśli, na przykład, ustanowimy prywatne prawo wieczystego użytkowania, ustalimy niskie oprocentowanie, w umowie umówimy się o zaliczenie na zakup działki, a nasz syn/synowa będzie miał nadwyżkę pieniędzy na koniec każdego roku, którą nam przekaże, przy założeniu, że po 10 latach cena zakupu działki osiągnie pułap, czy możemy razem zgodnie zlikwidować prawo wieczystego użytkowania i przekazać w ten sposób nieruchomość w całości dzieciom (synowi/synowej)? Poza wyższymi podatkami do zapłacenia, na co należy zwrócić uwagę? Czy to w ogóle jest możliwe?

Z poważaniem
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Heidi,
o jakich bankach mówisz, gdy opisujesz swoje doświadczenia?
Mówisz o tym, że obie nie spełniają kryteriów inwestycyjnych, jednocześnie pytając o banki, które akceptują prywatne prawo wieczystego użytkowania (Deutsche Bank, Commerzbank, Ing.DiBa), ale nie pytając o banki, które nie uwzględniają kryteriów inwestycyjnych.
Korzystanie z prawa wieczystego użytkowania i hipoteki resztkowej mogą być tylko ostatecznymi rozwiązaniami, ale wydaje mi się, że jeszcze nie przebadaliście wszystkiego. Kto towarzyszył ci dotychczas w analizie możliwości finansowania tego przedsięwzięcia i wspierał cię w myślach? Gdzie starałeś się o informacje? Kto mieszka w domu? Kto będą przyszli pożyczkobiorcy i właściciele? Jak i dlaczego ustaliliście cenę zakupu? Czy Dom jest obciążony, czy istniejące kredyty zabezpieczone hipoteką muszą zostać spłacone?

Napisany przez BenniG
Ponieważ wspomniałeś o progu wolnyw od podatku w kontekście darowizn:
Czy możliwe byłoby podzielenie domu, na przykład w ten sposób, że jedną jednostkę mieszkalną podarujecie, a drugą sprzedacie?
Wtedy na pewno będziecie mieć pewną sumę pieniędzy do wydania, a wasz syn dostanie dobre warunki, mając dwie jednostki mieszkalne jako zabezpieczenie.

Napisany przez wbs
Szanowni Panowie,
Dziękuję za zapytania. Odpowiadam z opóźnieniem. Mój mąż i ja lubimy krótkie wypady. Bardzo relaksujące.
Nie możemy już dokonać żadnych darowizn, ponieważ przekroczylibyśmy już limit wartości poszczególnych mieszkań.

Równocześnie pytają Państwo o banki akceptujące prywatne prawo użytkowania wieczystego (Deutsche Bank, Commerzbank, Ing.DiBa).

Uważam to za bardzo interesujące. Rozmawialiśmy z Commerzbank. Bank ten nie akceptuje prywatnego prawa użytkowania wieczystego. Czy mogę uprzejmie zapytać, skąd pochodzi ta informacja?

Nie pytają Państwo natomiast o banki, które nie uwzględniają kryteriów inwestycyjnych.

Oczywiście mają Państwo całkowitą rację. Dlatego chciałbym teraz to nadrobić. Które banki to byłyby?
Ponadto przyjrzeliśmy się niektórym kryteriom kredytowym różnych banków. Na pierwszy rzut oka wyglądały całkiem przyzwoicie.
Byliśmy zaskoczeni rozmową z jednym bankiem, gdzie maksymalnie finansowane jest 13-krotne roczne wynagrodzenie netto. Taka informacja nie znajduje się jednak w kryteriach kredytowych tego banku. Zastanawiamy się teraz, czy te podręczniki kredytowe nie stanowią regulaminu, według którego bank udziela finansowania. Bądź czy może konsultant telefoniczny po prostu nie wiedział.
Dokumenty były aktualne. Rozmowy telefoniczne dotyczyły jedynie wstępnych informacji.
Już zmniejszyliśmy cenę zakupu o 150 000 € w porównaniu z sprzedażą osobom trzecim, aby w ogóle było to wykonalne. Mój mąż jest również zdania, że teraz powinno to wystarczyć. W przeciwnym razie sprzedaż stanie się dla nas nieekonomiczna.
Z poważaniem
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Commerzbank na pewno finansuje prywatne prawa do gruntów dzierżawnych, skąd masz tę informację? Byłem tam uczony i pracowałem, więc mam to naocznie potwierdzone. Nie rozumiem dlaczego podejmują Państwo trud dzwonienia do banków indywidualnie, zamiast skorzystać z pomocy niezależnego, doświadczonego pośrednika - co pozwoliłoby uniknąć błędnych informacji. Po przedstawieniu indywidualnego koncepcji finansowania, będą mieli Państwo dostęp do różnych banków, z których wybiorą najlepsze warunki.

Napisany przez wbs
Drogi Noelmaxim,
dziękuję za zapytanie, na które chciałbym odpowiedzieć poniżej.

Commerzbank zdecydowanie finansuje prywatne dzierżawy gruntów, skąd wziąłeś swoje stwierdzenie? Bardzo niedawno ponownie to potwierdzono, o czym się dowiedziałem i tam pracowałem.

Była to wypowiedź kierownika oddziału zajmującego się finansowaniem budowlanym na co dzień. Powiedział, że akceptowane są jedynie dzierżawy kościołów lub publiczne. Ogólnie rzecz biorąc, nie miałbym powodu do wątpliwości. Dziękuję więc za tę informację.

Nie rozumiem, dlaczego zawracasz sobie głowę dzwonieniem do poszczególnych banków, zamiast - niezależnie od otrzymywania błędnych informacji - zwrócić się do niezależnego, doświadczonego brokera.

Mieliśmy bardzo złe doświadczenia w tej kwestii 30 lat temu. Gdybyśmy posłuchali wtedy brokera finansowego, nigdy nie zbudowalibyśmy naszego pierwszego domu, nie kupilibyśmy więcej nieruchomości i nie zbudowalibyśmy zdrowego majątku. Dlatego jesteśmy bardzo ostrożni w tej sprawie. Zawsze dobrze nam szło postępując w ten sposób i szukając wsparcia, gdy było to konieczne. Dlatego zwróciłam się do tego forum, aby uzyskać opinie korzystne dla projektu.
Ponownie zadam następujące zapytanie:

nie proszę o informacje od banków, które nie uwzględniają kryteriów inwestora kapitałowego.

Masz absolutną rację. Dlatego chciałbym to teraz nadrobić. Które banki byłyby tymi właściwymi?

Czy chciałbyś coś na ten temat powiedzieć? Byłbym zadowolony.
Pozdrawiam serdecznie
Heidi

Napisany przez BenniG
Oto, gdzie doradca finansowy jest równy innemu, zwłaszcza jeśli sprawa ma 30 lat.

Jeśli masz taką nieufność wobec tych doradców, jak możesz być pewien, że Noelmaxim mówi prawdę o prywatnym prawie użytkowania wieczystego i Commerzbank?

Jeśli ufasz tylko bankom, możesz spokojnie kontynuować poszukiwania.

Jeśli chcesz poprawić swoje doświadczenia z przed 30 lat, możesz również skontaktować się bezpośrednio z Noelmaxim w związku z całym tym zagadnieniem.

Ujawnia on wiele informacji, ale jego CAŁKOWITA wiedza i portfolio prawdopodobnie nie będą udostępnione za darmo.

Napisany przez wbs
Cześć,
sądzę, że coś poszło nie tak w mojej wiadomości. Napisane słowa mogą zostać źle zinterpretowane.
Chciałam tylko odpowiedzieć panu Noelmaximowi na jego pytanie, dlaczego poświęcamy tyle czasu.
Nie chciałam podważać ani jego kompetencji, ani gotowości do udzielenia wsparcia.
Świadomie zwróciłam się do tego forum, ponieważ chciałabym usłyszeć dobre i mądre opinie.
I to na podstawie merytorycznej i właściwej dyskusji.
Mam nadzieję, że udało mi się szybko wyjaśnić to nieporozumienie i proszę bardzo o wybaczenie za zamieszanie.
Nie jestem też zbyt wprawiona w pisaniu w internecie.
Z poważaniem
Heidi

Napisany przez NaTwoim13
Heidi, wszystko w porządku, pomagamy przecież.
Istnieje wiele dobrych banków, które mogą oferować prywatne prawo użytkowania wieczystego. Commerzbank zdecydowanie jest jednym z nich. Nawiasem mówiąc, doskonale widać tutaj, jak elastyczni są pośrednicy finansowi. Nawet jeśli Commerzbank zasadniczo rzadziej jest wybierana jako potencjalny partner finansowy, to jest to pewny partner w przypadku prywatnego prawa użytkowania wieczystego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata