Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kolejność wypłaty dwóch kredytów budowlanych.

Napisany przez Pancho
Cześć,
podpisaliśmy dwie pożyczki budowlane na budowę naszego domu. Razem z kredytem ratalnym mamy także kredyt mostkowy (do czasu sprzedaży naszego obecnego
domu). Bank stwierdził, że należy najpierw skorzystać z kredytu mostkowego, jako że stanowi on zastępstwo kapitału własnego. Oczywiście dla banku bardziej opłacalne jest, gdy najpierw korzystamy z droższego finansowania mostkowego, a dopiero gdy to się wyczerpie, sięgamy po tańszy
kredyt ratalny. Czy bank może sam decydować, który kredyt powinniśmy najpierw wykorzystać? W umowie kredytowej
nie ma na ten temat żadnych ustaleń.
Pozdrowienia
Sabine

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie wykorzystanie kapitału własnego jest zdecydowanie bardzo konieczne. ZwFi zastępuje kapitał własny na pewien czas, więc może to zrobić.

Jednakże taka kwestia powinna być omówiona i ustalona przy zawieraniu umowy, ponieważ bank chciał pozyskać ich jako klientów. Teraz, kiedy już są klientem, nie będą odbiegać od tej bardziej dochodowej (tak źle to być nie może) praktyki.

Napisany przez Pancho
Cześć,

jeśli jednak nie ustalono rangi kontraktowej, czy bank może po prostu ją ustalić? Wydaje mi się to podejrzane, bankowi chodzi tylko o większy zysk! To już robi różnicę w kilkaset euro miesięcznie.

Pozdrowienia
Sabine

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Pancho, zazwyczaj banki zawsze działają przyjaznie dla klienta, tam gdzie płacisz najmniejsze odsetki.

Być może brakuje tutaj jednak kilku istotnych informacji, aby móc to rozważnie ocenić, jeśli już różnica wynosi kilkaset euro.

Czy nie radzisz sobie z warunkami wypłaty określonymi w umowie kredytowej? Tam jest jasno określone, w jaki sposób następuje wypłata.

Napisany przez Pancho
W warunkach wypłaty nie ma nic o określonej kolejności. Dla obu pożyczek istnieje osobna umowa kredytowa. Nie powinno tam być napisane, że najpierw należy skorzystać z pożyczki pośredniej? W przeciwnym razie powinno mi być pozostawione swobodne wybór, która pożyczkę chcę najpierw skorzystać. Zresztą, zostało mi to powiedziane przez telefon, nigdy nie otrzymałem tego na piśmie.
Pozdrowienia
Sabine

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie bank nie wypłaci żadnej kwoty bez Państwa zgody, czyli zgody na Pałącą zalecenie płatnicze. Jeśli jednak udzielą Państwo takiej zgody, zgodnie z warunkami wypłaty, będą musieli użyć swoich własnych środków, a częścią tych środków jest ZwiFi.
O jaki bank chodzi?

Napisany przez Pancho
Niestety wcześniej nie było mowy o tym, że finansowanie pośrednie ma zastąpić nasz kapitał własny, nie rozumiem też tego związku. Chodzi o pożyczkę w DIBA.

Pozdrowienia
Sabine

Teraz wszystko jasne. Aktualnie przygotowuję również finansowanie pośrednie dla klienta tutaj.
Procent od banku wynosi 0,95%, natomiast oprocentowanie finansowania pośredniego wynosi 3%.
Finansowanie pośrednie na finansowanie wstępne zastępuje kapitał własny.
Proszę sprawdzić warunki wypłaty w przypadku finansowania pośredniego, aby zobaczyć, jak jest ona rozłożona.
W przeciwnym razie wypłata nastąpi tylko na podstawie zlecenia płatności, które zostało przez Pana/Panią zdefiniowane.

Napisany przez Pancho
Cześć,
Pod warunkiem wypłaty wymieniono wiele rzeczy (np. wpis do księgi wieczystej itp.), ale nie wymieniono żadnej konkretnej kolejności. Mam tutaj formularze do żądania poszczególnych wypłat (na których nawet jest napisane, żebym podał, z którego konta ma zostać wypłacone), więc zrobię to teraz tak, jak chcę. Zobaczę, czy to zadziała czy nie.
Pozdrowienia
Sabine

@Pancho, Sabine.
Tak to robisz. Jako klient musisz podać, z którego kredytu ma zostać wypłacona kwota.
Po prostu zaznacz po prostu kredyt, który ma najniższe obciążenia odsetkowe.

Napisany przez schunckt

Zaznacz po prostu pożyczkę, gdzie masz najmniejsze obciążenia odsetkowe.

... lub pożyczkę, gdzie zaczyna działać odsetek przygotowawczy ...
T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata