Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy Leasing pojazdu jest możliwy?

Napisany przez Ryan
Cześć drodzy eksperci finansowi!
Chciałbym wynająć nowy samochód od SIXT w przyszłym roku i chciałbym się dowiedzieć, czy taka opcja byłaby dla mnie możliwa. Kilka danych o mnie: Pracuję w sektorze publicznym od 2008 roku, z miesięcznym wynagrodzeniem netto 1660 euro, a moje zatrudnienie jest na czas nieokreślony! Moje stałe wydatki, wliczając koszty mieszkania, wynoszą 895 euro. W tej kwocie zawarta jest również rata kredytowa w wysokości 180 euro. Po odjęciu ewentualnej dodatkowej raty Leasingowej w wysokości maksymalnie 150 euro, miałbym do życia 615 euro, a mój wynik w Biurze Informacji Kredytowej wynosi 98%. Moje dane w BIK zawierają również informację o karcie kredytowej, którą jednak rzadko używam.
Moje pytanie do Was brzmi teraz, czy banki samochodowe udzielą mi zielonego światła na umowę Leasingu, biorąc pod uwagę moją sytuację finansową? Zbyt mało znam się również na kwestiach związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego.
Dziękuję ?

Napisany przez Daukind
Powinno działać. Nie zapomnij o ubezpieczeniu, obsłudze klienta i kosztach operacyjnych.

Napisany przez Casio
Z powodu ubezpieczenia: Musi być pełne ubezpieczenie!
Pamiętaj także, że samochód nigdy nie zostanie zwrócony w idealnym stanie i zawsze będą reklamacje przy zwrocie, nawet jeśli chodzi o kwotę 500 euro.

Napisany przez Casio
Dobra postawa!

Napisany przez Ryan
Tak, nowy samochód także się dla mnie nie opłaca!
Zazwyczaj nie wymieniałbym też mojego Ibizy 6L. Jestem z niego bardzo zadowolony! Ale jeśli często zabieram ludzi, 75 KM szybko osiąga swoje granice.

Napisany przez Fabrikant
Z mojego punktu widzenia to właściwa decyzja z twojej strony. Leasing wiąże się z dodatkowym obciążeniem, które być może nie jest konieczne. Lepiej kontynuować dotychczasową praktykę lub poszukać tańszej alternatywy! Na pewno szybko znajdziesz używany mały samochód, który ostatecznie będzie prawdopodobnie tańszy niż umowa Leasingowa!

Napisany przez Ryan

Z mojego punktu widzenia, podjąłeś właściwą decyzję, Leasing oznacza dodatkowe obciążenie, które może nie być konieczne, więc lepiej kontynuować tak, jak dotychczas, lub poszukać tańszej alternatywy! Na pewno szybko znajdziesz używany mały samochód, co ostatecznie będzie bardziej opłacalne niż umowa Leasingowa!

Uważam również, że to decyzja rozsądna. Mój Seat jest z 2005 roku i w doskonałym stanie! Faktycznie chcę jeszcze próbować jeździć nim przez kolejne 5 lat. Następnie zamierzam przejść na segment kompaktowy. W Sixt mógłbym oczywiście kupić samochód po zakończeniu umowy. Jednak kosztowałoby to co najmniej 10000 euro. Te koszty nie opłacają się dla moich potrzeb. Zwłaszcza że nie chcę pracować tylko na samochód. Myślę, że gdy w przyszłości postaram się o młodszy używany samochód (5-10 lat), to będzie to całkowicie wystarczające.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata