Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy bez wkładu własnego, ale z działką.

Napisany przez DasMoritz
Dobry wieczór,
mam krótkie pytanie do ekspertów tutaj na forum, chodzi o finansowanie budowy bez wkładu własnego, ale z działką:
Hipotetyczna sytuacja początkowa
Posiadam działkę o powierzchni 700m² z wartością gruntu 175,00 EUR za m² (tendencja wzrostowa) całkowicie wolną od obciążeń, co daje wartość 122.500,00 EUR.
Mam dochód w wysokości 2.400 EUR netto, 14 pensji, żadnych dzieci, żadnych innych zobowiązań kredytowych (27 lat, zatrudniony na czas nieokreślony).
Po zakupie działki nie mam już dostępnego wkładu własnego (tylko kilka tysięcy EUR jako oszczędności awaryjne):
Czy w takiej sytuacji, bez wkładu własnego, ale z działką, mogę przystąpić do finansowania nowej budowy?
Całkowity koszt nowej budowy, wliczając koszty poboczne, wynosi około 230.000 EUR.
Kwota kredytu musiałaby więc wynosić pełne 230.000 EUR.
Najlepsze pozdrowienia i dzięki

Napisany przez Daukind
Działka jest uznawana jako kapitał własny. Dlatego wskaźnik obciążenia kredytem wynosi znacznie mniej niż 80%, co oznacza, że możliwe są dobre warunki. Więc wszystko jest w porządku

Napisany przez DasMoritz
Cześć,
dziękuję bardzo.
A jeśli zaczniesz faktycznie od zera w fazie budowy, to też nie ma problemu?
Mam oszczędności w wysokości około 4.000 EUR - 5.000 EUR.
Dzięki

Napisany przez Daukind
Co oznacza blank? Oczywiście powinieneś uwzględnić obszerny bufor, ponieważ przy budowie nowego domu zawsze pojawiają się nieprzewidziane koszty.

Napisany przez Caspar2020
Ile jesteś gotów/ gotowa miesięcznie wydać?

Napisany przez DasMoritz
1.050,00 - 1.100,00 EUR
Okres kredytowania: 25-30 lat

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo zdrowa i dobra sytuacja wyjściowa, zasadniczo nie stoi nic na przeszkodzie pozytywnej decyzji kredytowej - o ile inne parametry pasują.

W którym regionie znajduje się działka? Czy Dom ma standard KfW co najmniej 55? Czy koszty całkowite są ustalone i czy plany budowlane są zakończone?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata