Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Porównanie ubezpieczeń na życie.

Napisany przez FlorianF
Cześć wszystkim,
mam tutaj dostępne dwie oferty dotyczące emerytury Rürup. Porównywanie czegoś takiego to jakieś szaleństwo. Oto informacje na temat podanych wartości:

Allianz
AachenMünchener
Składka
100
100
Wzrost wartości przed kosztami
6%
6%
Całkowita wypłata po kosztach
90.566,64
114.699,00
Emerytura
359,06
463
Koszty efektywne
1,74%
2,70%

Obaj dostawcy (Allianz i AachenMünchener) twierdzą, że uwzględnione zostały wszystkie koszty. Ale jakoś to się nie zgadza. Czy robie jakiś błąd myślowy, czy ktoś próbuje mnie oszukać? Czy ktoś ma jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę, co stanowi różnicę itp?
Dzięki.
Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Czy w ogóle kwalifikujesz się do Rürup? (Samozatrudniony, bliski emerytury jako pracownik o wysokim wynagrodzeniu)

Jeśli nie:
Czy rozważyłeś ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy zgodnie z Twoim dochodem?
Czy już brałeś pod uwagę Riester, BaV, fundusze itp.?

Napisany przez FlorianF
W przeciwnym razie zapytałbym, czy Rürup wchodzi w grę dla mnie

Napisany przez 2titan1981
Również samodzielny i tuż przed emeryturą z odpowiednimi dochodami miesięcznymi i większą jednorazową kwotą na Rürup?

W przeciwnym razie prawdopodobnie coś innego będzie lepsze dla Ciebie

Napisany przez Matthew Pryor
W przeciwnym razie zapytałabym, czy Rürup wchodzi w grę dla mnie.

Poproś odpowiednie osoby na forum o szczegółowe wyjaśnienie. Niech to nie będzie schematyczne podejście z dwiema rzuconymi na szybko połowicznymi zdawkami, ale zabierzmiemy się za to na konkretnych danych, również dotyczących emerytury. Wtedy zwykle bardzo szybko staje się to argumentacyjnie bardzo ubogie.

Napisany przez Peter Wolnitza
Przepraszam,
z takimi niewystarczającymi informacjami ciężko cokolwiek powiedzieć.
Czas trwania - gwarancje - czysta polisa inwestycyjna? - które fundusze są brane pod uwagę? (odkłady w jakiej wysokości?) - to tylko kilka dodatkowych parametrów, które mogą być uwzględnione w obliczeniach rentowności..lub też nie - w zależności od dostawcy.
W przypadku tych polis faktycznie mają miejsce nieczystości, sztuczki i piękne obliczenia, które zakrzywiają rzeczywistość.
Nie jest to łatwe zadanie, aby dokonać właściwego wyboru, zwłaszcza że obie moim zdaniem nie należą do najlepszych dostawców tej linii produktów.
Mimo to życzę miłego spędzenia świąt

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata