Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Proszę o informacje na temat doświadczeń z kontem oszczędnościowym na dzień dobry.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,
chciałbym zrezygnować z mojego konta w lokalnej Sparkasse ze względu na duże podwyżki cen i przejść do banku 1822direkt, który jest częścią Sparkasse Frankfurt. Warunki tam oferowane wydają mi się bardzo interesujące, w miarę dobrze.
Podczas otwierania konta teraz czytam, że można tam od razu otworzyć konto oszczędnościowe, które jest powiązane z kontem bieżącym i oba można wygodnie przeglądać w bankowości internetowej.
Właściwie chciałem zachować moją tradycyjną książeczkę oszczędnościową w Sparkasse, ale widzę to potencjalnie krytycznie, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z kontem oszczędnościowym.
Co myślicie, czy jest z tego jakiś minus, czy powinienem to zrobić?

Re: Proszę o informacje na temat doświadczeń z kontem oszczędnościowym na dzień dobry.

Napisany przez domrepp
Nadal masz książeczkę oszczędnościową w banku oszczędnościowym!? Chciałbym się dowiedzieć, ile jeszcze otrzymujesz tam odsetek i na jaki okres inwestujesz? Kwoty nie są istotne...
Mogę sobie wyobrazić, że dzisiejsze konta oszczędnościowe w bankach bezpośrednich przynoszą znacznie więcej niż książeczka oszczędnościowa. Ale oczywiście oprocentowanie kont oszczędnościowych też nie jest super!

Ogólnie nie ponosisz jednak żadnych niekorzyści z kontem oszczędnościowym w 1822direkt - przynajmniej nie przychodzi mi do głowy żadna. Niektóre banki właśnie to wymagają, aby otworzyć tam określone konta / produkty inwestycyjne. Znam ten warunek np. z banku VTB. W Twoim miejscu porównałbym ile dostajesz na książeczce oszczędnościowej, a ile na koncie oszczędnościowym. Być może możesz połączyć obie rzeczy i większy zysk osiągnąć poprzez inwestowanie / oszczędzanie w 1822!

Napisany przez Cici
Kolejną zaletą kont oszczędnościowych jest to, że zazwyczaj można od razu dysponować całą kwotą. W przypadku książeczki oszczędnościowej istnieje limit wypłat miesięcznych, po przekroczeniu którego należy zapłacić odsetki za wcześniejsze wypłaty. Jeśli więc ufasz ogólnemu systemowi gwarancji depozytów, nie ma obecnie żadnego powodu, aby trzymać swoje pieniądze na książeczce oszczędnościowej. Zdecydowanie polecam stopniowo przenosić środki z książeczki oszczędnościowej na konto oszczędnościowe.

Napisany przez Pandemonium
Chociaż nadal posiadam książeczkę oszczędnościową (obecnie przekształconą w gazetę w celu ułatwienia dysponowania), to jednak zgodzę się z innymi, że resztę kapitału lepiej przenieść na konto oszczędnościowe, jak już sugerowali. Różnice w warunkach obu inwestycji są minimalne, przy czym moim zdaniem korzyści z konta oszczędnościowego przewyższają ewentualne zalety książeczki oszczędnościowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata