Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy/zakupu domu

Napisany przez ricokeip90
Szanowni Państwo,
Jestem nowy tutaj na forum i już przeczytałem kilka wpisów.... ale jeszcze nic odpowiedniego dla nas nie znalazłem.
Moja rodzina i ja zastanawiamy się nad zbudowaniem domu w okolicach Turyngii Jena, maksymalnie w promieniu 10 kilometrów.
Rodzina: ja mam 26 lat, zarabiam 1300 € netto
Ona ma 25 lat, zarabia 1800 € netto
1 dziecko w wieku 2 lat
Wkład własny maks. 15000 euro na koncie bieżącym
Ponieważ czynsze za 4-pokojowe mieszkanie w naszym mieście wynoszą co najmniej 1000 euro...... nasze rozważania skierowane są w stronę własnego finansowania!
Jakie są wasze opinie?
Przykładowo, o czym myśleliśmy:
https://www.immowelt.de/expose/2C8FK4K

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ricokeip90,
- ile obecnie płacisz czynszu?
- czy masz długi z tytułu istniejących umów Leasingowych lub kredytowych?

Napisany przez nexttry
Krótką odpowiedź: Na przykład sprawdźcie dostawcę pod linkiem w Google. To oszustwo. Za tę kwotę nie dostaniecie tam w życiu domu z działką. Szacunkowo licząc, cena to około 1600€/m² plus działka plus 40000€ kosztów dodatkowych, to dość rozsądne przybliżenie (i to jest dolne ograniczenie, w górę otwarte... Nawet dziś często standardowe rzeczy jak elektryczne rolety dodają się na to).

Poza tym: Wasze dochody rodzinne są bardzo niskie, a do tego praktycznie nie macie kapitału własnego, co oznacza, że nie wystarcza nawet na koszty dodatkowe, czyli macie finansowanie ponad 100%, a więc złe warunki.

Nie dajcie się zwieść iluzji, że budowa jest tańsza niż wynajem... Przeciwnie.

Co stoi na przeszkodzie zakupowi używanej nieruchomości? Jest to tańsze niż budowa od nowa (oczywiście z pewnymi kompromisami) i z Waszymi dochodami na pewno łatwiej do zrealizowania, być może mieszkanie własnościowe...

Napisany przez ricokeip90
Nie mamy żadnych długów ani innych zobowiązań....
Aktualnie płacimy 600 euro czynszu....ale mieszkanie jest zdecydowanie za małe....większe kosztuje co najmniej 1000 euro

Napisany przez thps

Szanowni Państwo,
Jestem nowy na forum i już przeczytałem kilka wpisów....ale niczego odpowiedniego dla nas jeszcze nie znalazłem.
Moja rodzina i ja rozważamy budowę domu w okolicach Jeny w Turyngii, maksymalnie 10 kilometrów od miasta.
Rodzina: ja mam 26 lat i zarabiam 1300 € netto
Ona ma 25 lat i zarabia 1800 € netto
1 dziecko w wieku 2 lat
Wkład własny maksymalnie 15000 euro na koncie bieżącym
Ponieważ czynsze za 4-pokojowe mieszkania w naszym mieście wynoszą co najmniej 1000 euro.... zastanawiamy się nad finansowaniem własnego domu!
Jakie są wasze opinie?
Jako przykład, pomyśleliśmy o czymś takim:
https://www.immowelt.de/expose/2C8FK4K

Znam tę okolicę dosyć dobrze, ponieważ też pochodzę z tego regionu. Ceny nieruchomości w okolicach Jeny są już nie do zaakceptowania. Niestety odbija się to również na cenach działek.
Cena wyświetlona składa się z ceny domu (Flair 113, 1330000€) i ceny działki. Działka kosztuje około 100 000€ / 230€/m2.
Do tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe i dodatkowe opcje w domu.
Moja rada: poszukajcie dalej od Jena. Na przykład w Stadtrodzie są jeszcze działki budowlane za 100€/m2. W 20 minut dotrzecie do miasta. Na małej działce możecie zrealizować to za kwotę 300-3100000€ bez infrastruktury zewnętrznej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata