Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nieruchomości

Napisany przez matti85
Witajcie,
aktualnie mamy możliwość nabycia działki o powierzchni 600m² w nowej dzielnicy z doskonałą lokalizacją za około 130.000€.
Jednak budowa rozpocznie się dopiero w 2018 roku, ponieważ na pewno będziemy potrzebować roku na fazę planowania.
Chciałbym sfinansować zakup działki w 100%, ponieważ chcę mieć wkład własny na Dom w gotówce.
Dom będzie budowany wspólnie z moją przyszłą żoną (obecnie zaręczona) oraz moimi rodzicami (mieszkanie dla nich).
O mnie:
31 lat
Dochód: miesięcznie netto 3.650€ rosnący (bez dochodów z najmu, bez premii itp.)
Zobowiązania: - kredyt hipoteczny na 2-letnie mieszkanie deweloperskie, rata miesięczna 1.075€ -> Pozostały dług 240.000€, a wartość wynosi ponad 300.000€
Kolejny kredyt hipoteczny na mieszkanie, rata miesięczna 280€, dochód z najmu 350€ netto miesięcznie -> Prawie zerowa różnica, ma pozostać tak, ponieważ to źródło samofinansowania
Pozostałe zobowiązania: finansowanie samochodu w wysokości 179€ miesięcznie, poza tym nic więcej

Ponadto mam mieszkanie z pozostałym długiem 20.000€ i szacowaną wartością 90.000€. Obecnie mieszkają tam moi rodzice. Obecnie spłacają kredyt i przekazali mi to mieszkanie 2 lata temu. Po zakończeniu budowy domu planowane jest jego sprzedanie, a uzyskane środki własne będą przeznaczone na Dom.
Moje obecne mieszkanie jest wynajmowane. Wynajem nie stanowi problemu, ponieważ na rynku brakuje sensownych mieszkań, zwłaszcza nowych. Mój sąsiad płaci 1150€ netto i ma tylko balkon. My mamy własny ogród z tarasem, dlatego 1200€ nie stanowi problemu, a wręcz jest źródłem samofinansowania. Mieszkanie z pewnością nie będzie sprzedawane i będzie wynajmowane.
Jak najlepiej sfinansować zakup działki? kredyt ze zmiennym oprocentowaniem? Czy może zwykły kredyt z długim okresem spłaty (20 lat)?
Chciałbym uniknąć oszczędności budowlanych.
Dom ma spełniać później normę KFW 40, z dwoma oddzielnymi jednostkami mieszkaniowymi. Dodatkowo, planujemy ograniczyć budżet domu do 500.000€, wliczając w to teren zewnętrzny oraz garaż o powierzchni 200m².
W skrócie, na koniec będziemy potrzebować:
430.000€ na Dom (500.000€ - 70.000€ wkład własny ze sprzedaży mieszkania)
130.000€ za działkę
Kuchnia, podłogi itp. będą finansowane z dodatkowych środków własnych.

Na razie zależy mi głównie na działce.

Napisany przez Taba
Cześć matti85,
dopóki nie jesteś całkowicie pewien, że bank, z którym finansujesz nieruchomość, będzie również Twoim pierwszym wyborem dla późniejszego refinansowania budowy, powinieneś wybrać finansowanie zmiennoprocentowe.
Jako finansista, EUR 70,000 własnych środków przy całkowitych kosztach EUR 630,000 wydaje mi się zbyt mało, pomimo przyzwoitej zdolności kredytowej.

Napisany przez matti85
Działka jest finansowana wyłącznie przeze mnie.
Dom jest przez nas finansowany kwotą ponad 6000 € netto, oraz dodatkowym dochodem z wynajmu od rodziców w wysokości 300 € miesięcznie.

Ponadto pozostałe dwie nieruchomości zostaną spłacone w ciągu najbliższych 15 lat i zastąpią Dom. Nie uważam tego za zbyt ryzykowne. Istnieje jeszcze dodatkowy kapitał własny, ale jest on tylko dostępny na księgach wieczystych. Nie jest on jednak wykorzystywany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata