- śr lut 11, 2009 11:36 am
Cześć wszystkim!
Wczoraj mój mąż i ja podpisaliśmy w banku DSL wniosek o finansowanie kredytu hipotecznego.
Pierwsza wstępna weryfikacja w Schufa przeszła zaliczeniem. Teraz nasz wniosek jest w drodze do Dortmundu, by tam zostać ponownie sprawdzonym. Stamtąd ma też nadejść zgoda na finansowanie.
Nasz doradca finansowy powiedział, że prawdopodobieństwo powodzenia wynosi 90%.
Teraz siedzę tutaj jak na szpilkach i mam nadzieję, że wkrótce nadejdzie weekend albo początek przyszłego tygodnia.
Jakie mogą być powody, że bank nie udzieli zgody na finansowanie? Nie mamy negatywnego wpisu w Schufa. Sam Dom jest nowy.
Mój mąż jest samozatrudniony dopiero od 1 roku i 9 miesięcy. Czy w Dortmundzie mogą to jeszcze podważyć? Pani z oddziału banku DSL powiedziała, że nie, ponieważ przeszliśmy już wstępną weryfikację i zostało ustalone z prokurentem, że możemy otrzymać finansowanie.
Mimo to martwię się, że nas odrzucą. Czy ta druga weryfikacja to tylko formalność, sprawdzająca zgodność naszej zdolności kredytowej i dopasowania obiektu? Co się w niej dzieje? Jakie mogą być powody, że bank ostatecznie odmówi sfinansowania budowy? Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
Dziękuję za odpowiedź.