Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co teraz jeszcze może pójść nie tak?

Napisany przez engelchen77
Cześć wszystkim! Wczoraj mój mąż i ja podpisaliśmy w banku DSL wniosek o finansowanie kredytu hipotecznego. Pierwsza wstępna weryfikacja w Schufa przeszła zaliczeniem. Teraz nasz wniosek jest w drodze do Dortmundu, by tam zostać ponownie sprawdzonym. Stamtąd ma też nadejść zgoda na finansowanie. Nasz doradca finansowy powiedział, że prawdopodobieństwo powodzenia wynosi 90%. Teraz siedzę tutaj jak na szpilkach i mam nadzieję, że wkrótce nadejdzie weekend albo początek przyszłego tygodnia. Jakie mogą być powody, że bank nie udzieli zgody na finansowanie? Nie mamy negatywnego wpisu w Schufa. Sam Dom jest nowy. Mój mąż jest samozatrudniony dopiero od 1 roku i 9 miesięcy. Czy w Dortmundzie mogą to jeszcze podważyć? Pani z oddziału banku DSL powiedziała, że nie, ponieważ przeszliśmy już wstępną weryfikację i zostało ustalone z prokurentem, że możemy otrzymać finansowanie. Mimo to martwię się, że nas odrzucą. Czy ta druga weryfikacja to tylko formalność, sprawdzająca zgodność naszej zdolności kredytowej i dopasowania obiektu? Co się w niej dzieje? Jakie mogą być powody, że bank ostatecznie odmówi sfinansowania budowy? Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Dziękuję za odpowiedź.

Re: Co teraz jeszcze może pójść nie tak?

Napisany przez ADMCI4
Po pierwsze, powinniście sporządzić budżet domowy i uwzględnić w nim wszystkie przychody i wydatki. Jeśli zostanie wystarczająco dużo pieniędzy, finansowanie nie powinno się nie udać. Może być problem z tym, że twój mąż jest samodzielny dopiero od niespełna 2 lat. Banki zazwyczaj chcą zobaczyć zeznania podatkowe z ostatnich 2-3 lat. Bez dodatkowych zabezpieczeń bank może odmówić udzielenia finansowania. Należy również wziąć pod uwagę następujące kwestie: warto skonsultować umowę budowlaną z niezależnym ekspertem (np. Związek Konsumentów). Koszty dodatkowe (opłaty notarialne, prowizje maklerskie, podatek od nabycia nieruchomości) przy zawieraniu umowy mogą wynosić od 5 do 12% ceny zakupu. Dodatkowo jako inwestor budowlany trzeba doliczyć koszty uzbrojenia terenu. Spłata kredytu w wysokości 1% jest zbyt niska przy obecnym niskim poziomie odsetek. Jeśli nie planowane są dodatkowe wpłaty, warto spłacać co najmniej 2%. kredyt na budowę należy spłacić do emerytury. Od każdej oferty finansowania należy koniecznie zażądać planu finansowego na cały okres kredytowania. Aktualnie niskie stopy procentowe należy zabezpieczyć na dłuższą metę (co najmniej 10 lat). Odradzam finansowanie za pomocą ubezpieczenia na życie z kapitałem, ponieważ dla użytkowanej przez siebie nieruchomości ubezpieczenie jest znacznie droższe niż tradycyjne finansowanie budowy. Pozdrawiam Petar K.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata