Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwość finansowania działki i domu oddzielnie

Napisany przez jenny73
Cześć,

w tym bardzo pomocnym forum znajduje się już kilka treści, które wskazują na wspomniane wyżej problemy lub klarują rozwiązania.

Zarezerwowaliśmy działkę o kosztach 128 000,00€ i musieliśmy wpłacić zaliczkę w wysokości 10 000,00€ jako zabezpieczenie. Umowy mają zostać podpisane w kwietniu.
Budowa domu rozpocznie się najwcześniej w styczniu 2018 roku, ponieważ uzbrojenie terenu ma zostać zakończone w listopadzie.

Mamy już kontakt z producentem domów, ale jesteśmy jeszcze na początku, więc nie znamy jeszcze faktycznej kwoty zakupu.

Zakładamy jednak, że kwota kredytu w wysokości od 350 000,00€ do 400 000,00€ jest realistyczna, ponieważ wolę zachować bezpieczną odległość i zaokrąglić w górę. Nasze wkłady własne oraz kredyty KFW nie są jeszcze uwzględnione, podobnie jak kapitał własny.

Co do naszej osobistej sytuacji.

Jestem żonaty, a moja żona nadal się uczy, a jej nauka jest finansowana samodzielnie i przeze mnie. Koszty nauki są oszczędzone i finansowo dostępne. Jej dochód jest zatem zerowy.

Nasz dochód po odjęciu wszystkich kosztów (czynsz, wszystkie ubezpieczenia, zaliczki na podatek, koszty jedzenia, odzież, oszczędności na samochód, wakacje, koszty telefonu itp.) wynosi około 2000,00€. Wiem, że po odjęciu obecnego czynszu w wysokości 740,00€ pozostanie nam więcej środków. Koszty dodatkowe wynoszą około 250,00€ miesięcznie.

Wysokość wkładu własnego wynosi 60 000,00€, które specjalnie zaoszczędziłem na budowę domu.
Wysokość wkładu własnego wynosi 25 000,00€, które przeznaczono specjalnie na nowy samochód z homologacją na dzień przygotowawczy.

Ponadto dostępne są również mniejsze rezerwy w wysokości 10 000,00€ na wszelki wypadek.

Dotychczas można wyczytać, że lepiej byłoby sfinansować działkę za pomocą zmiennej pożyczki lub kredytu o krótkim okresie spłaty, a po poznaniu kosztów budowy domu spłacić kredyt. Jednak koszty dodatkowe za działkę mogą zostać pokryte z kwoty 60 000,00€, ponieważ do końca roku koszty te zostałyby zwrócone.

Czy taka rozwiązanie jest rozsądne i realistyczne, czy istnieje możliwość kompletnego sfinansowania? Po wielogodzinnych poszukiwaniach w Internecie nie udało mi się jednak znaleźć odpowiedniej oferty. W poprzednich wątkach wspomniano o stopach procentowych na poziomie 1,54%.

Będziemy wdzięczni za pomoc w tym forum.

Życzę miłego weekendu,

jenny73

Re: Możliwość finansowania działki i domu oddzielnie

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jenny73,

czyste finansowanie działki wraz z finansowaniem kosztów nabycia, a to jeszcze w formie zmiennej, jest trudne do zrealizowania i nie ma sensu. Istnieje kilka banków, które mogą towarzyszyć w realizacji tego planu, zwłaszcza bank z własnej sieci. Każdy bank zauważy, że kredytobiorca poprzez zmienny kredyt chce zachować wolność do zbadania rynku finansowania po poznaniu kosztów ogólnych. Zrozumiałe jest, że większość banków nie chce podejmować ryzyka i trudu w porównaniu do zysku/ryzyka.

Inaczej sprawa wygląda, gdy kapitał własny zostaje wykorzystany do zakupu działki, wtedy wybór się trochę zwiększa. Zasadniczo nie widzę powodu, dlaczego większość kapitału własnego nie powinna być przeznaczona na zakup działki. Jednak nawet wtedy nie uważam za uzasadnione stosowanie oprocentowania w wysokości 1,5% dla kredytu zmiennej stopy procentowej.

Zawsze należy pamiętać, że najbardziej odpowiednią finansowaniem budowy jest ta, w której wszystkie koszty są znane i wszystkie koszty po odjęciu wkładu własnego i kapitału własnego są finansowane w całości, odpowiednio muszą być ustawione warunki w Twojej sytuacji - co już zauważyłeś - tak, aby po poznaniu pełnych kosztów budowy pozostało to jeszcze możliwe, lub zachować tę możliwość. Nie bank, który teraz ma dla mnie najkorzystniejsze finansowanie działki, jest najodpowiedniejszym bankiem, ale bank, który najlepiej i najtaniej finansuje mi całościowe koncepcje. Ale to również wydaje się, że już rozumiesz.

Teraz pomaga tylko wybór najkorzystniejszej zmiennej stopy procentowej przy większym wykorzystaniu kapitału własnego. Możliwe jest także wybór banku, który w ciągu ostatnich 12 miesięcy został wybrany przez naszych doświadczonych maklerów finansowych do finansowania nowej budowy. Można wybrać 3 warianty finansowania i dokonać wyboru banku, w którym działka będzie już teraz finansowana na stałe i długoterminowo, tak jak finansowałbyś, gdybyś znał wszystkie ceny i miał plany budowlane.

Potrzebny jest tutaj broker finansowy, któremu zaufasz, bo sytuację, jaka zapanuje, gdy będą znane liczby, można już zasymulować. Jeśli go nie masz, sens ma jedynie zmienny kredyt przy większym wykorzystaniu kapitału własnego, ewentualnie w banku własnym, który zwykle - korzystając z całego rynku - nie będzie bankiem, który sfinansuje Twój projekt w całości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata