Jeśli dobrze zrozumiałem/rozumiałam, jeśli mój pracodawca ogłosi upadłość w ciągu najbliższych 5 lat, czy wpłacone pieniądze znikną?
[QUOTE=Lynkon;140775]Przepraszam za opóźnioną odpowiedź. Miałem dużo pracy.
Tak więc....
Nie jestem w stanie teraz przedstawić ci tego szczegółowo na podstawie ustawodawstwa, mogę jedynie powiedzieć, jak to wyglądało w moim przypadku.
Miałem
ubezpieczenie emerytalne, do którego połowę składek wpłacałem przez odroczenie wynagrodzenia. Drugą połowę składek pokrywał pracodawca. To
ubezpieczenie istniało krócej niż 5 lat w trakcie postępowania upadłościowego. Dlatego zarządca upadłości mógł wypłacić sobie połowę wartości wykupu. Druga połowa była jednak niezbywalna, ponieważ połowę składek wpłaciłem poprzez odroczenie wynagrodzenia.
Później podjąłem decyzję o skorzystaniu z drugiego ubezpieczenia emerytalnego, aby wpłacić maksymalną kwotę możliwą (4 % górnej granicy podstawy wymiaru składek do ubezpieczenia emerytalnego). Składki były w całości pokrywane poprzez odroczenie wynagrodzenia. Dlatego to
ubezpieczenie emerytalne było od samego początku niezbywalne.
Problemem było także to, że można było zawiesić ubezpieczenia emerytalne dopiero po osiągnięciu określonej sumy wpłat. Przypuszczam, że należało uregulować opłaty administracyjne i na koncie końcowym....
Pracodawca, do którego przeszedłem, miał również dołożyć wkład do ubezpieczenia, jednak tylko nieco ponad jedną czwartą tego, co wpłacał poprzedni pracodawca. Musiałbym wpłacić większą część poprzez odroczenie wynagrodzenia.
Krążyła także plotka - pracownik powiedział, że szef powiedział ... - że przy zakończeniu stosunku pracy szef mógłby zatrzymać połowę wartości wykupu. Jednak nie pamiętam, aby takie plotki się sprawdzały i nie znam żadnych przypadków. Nie jestem także pewien co do dokładnej sytuacji prawnej w tej kwestii. Ale to mogłoby być jedno z pytań podczas konsultacji.
Cytat Lynkona
Nie do końca to rozumiem
Kiedy składki są wpłacane poprzez odroczenie wynagrodzenia - czyli brutto - to z tego brutto nie są odprowadzane podatki oraz składki na
ubezpieczenie społeczne. Ponieważ płacisz mniejsze składki na ubezpieczenia społeczne, maleje również wysokość Twoich praw do różnych świadczeń socjalnych, takich jak emerytura, zasiłek dla bezrobotnych i zasiłek chorobowy.
Jeśli np. zarabiasz 2000 EUR brutto i płacisz 100 EUR na
ubezpieczenie emerytalne poprzez odroczenie wynagrodzenia, to uproszczając do obliczeń z 1900 EUR będzie się brać pod uwagę obliczenia zasiłku chorobowego i zasiłku dla bezrobotnych oraz do wyznaczania punktów dla zakresu składkowego do ubezpieczenia emerytalnego. Ponadto za te 100 EUR nie musisz płacić podatków. Podatek ten możesz zatrzymać i wpłacić do ubezpieczenia emerytalnego, co przyniesie Ci odsetki. Jednak w okresie emerytalnym będziesz musiał opodatkować rentę oraz poniesiesz składki na obowiązkowe
ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze, jeśli nie przekroczysz górnej granicy wymiaru składek.
Cytat Lynkona
Czy więc ma sens wykupywanie takiego ubezpieczenia zamiast otrzymać 1% więcej wynagrodzenia? Trochę mi się to nie zgadza
To nie jest proste pytanie do odpowiedzenia. Podwyżka wynagrodzenia o 1% to niewiele. Twój wynagrodzenie netto lub Twoje prawo do emerytury, renty inwalidzkiej, zasiłku dla bezrobotnych i zasiłku chorobowego wzrośnie tylko nieznacznie. Znacznie wyższy niż 1% jest jednak dotacja od Twojego pracodawcy. Istnieją jednak wyżej wymienione wady.
Jeśli obecnie masz pracodawcę, który wpłaca Ci te 65 EUR i sam nie musi ich wnosić do ubezpieczenia, możesz to uznać za miły dodatek.
Jeśli jednak kiedyś zadasz sobie pytanie, czy chcesz wpłacić dodatkowe składki poprzez odroczenie wynagrodzenia, może warto się zastanowić, czy nie lepszą alternatywą nie byłaby renta Riester. Argumentem za tym jest, że dzięki odroczeniu wynagrodzenia płacisz mniejsze składki na ubezpieczenia społeczne i jak wspomniano wyżej, Twoje prawa maleją. W przypadku renty Riester nie ma takiej sytuacji, a otrzymasz różne dodatki lub możliwość oszczędzania podatków.
Miałbyś wtedy emeryturę finansowaną przez pracodawcę,
ubezpieczenie Riester finansowane przez państwo oraz
ubezpieczenie emerytalne obowiązkowe.
Cytat Lynkona
PS: Dziś dostałem dokumenty, w których mowa o gwarantowanej miesięcznej renty i przewidywanej miesięcznej renty, co mogę sobie wyobrazić pod ostatnim?
Istnieje gwarantowana renta, która prawdopodobnie jest określana na podstawie ustalonych składek, gwarantowanej stopy procentowej i opłat pobieranych przez ubezpieczyciela. Przewidywana renta prawdopodobnie może dodatkowo zawierać udział w nadwyżkach, jeśli ubezpieczyciel może generować na rynkach kapitałowych znacznie wyższe zyski niż gwarantowana stopa procentowa.
W moim przypadku udział w nadwyżkach w pierwszych latach był szacowany jako dwucyfrowy procentowy udział w gwarantowanej rente, ale ostatecznie zmniejszył się do 0 EUR lub 0 %.