Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny z Schufa i zabezpieczeniami

Napisany przez Saurus
Szanowna Społeczność,
aktualnie mam sytuację, w której posiadam Dom o wartości co najmniej 250 000 € zgodnie z ekspertyzą wartości.
Ten Dom z 1975 roku ma być teraz poddany termomodernizacji. Aktualnie zajmujemy się jego opróżnianiem. Na nowy dach, okna itp. obliczyliśmy obecnie potrzebne środki w wysokości 210 000 €.
Moje obecne roczne dochody brutto wynoszą 54 000 €. Jestem w nieokreślonym stosunku pracy od 4 lat. Moja partnerka przebywa obecnie na stażu i również będzie spłacać kredyt po jego zaciągnięciu. Mam 30 lat.

Do tej pory moje dane wydają się być w porządku. Jednakże pojawia się teraz pewien problem. Ponieważ w ciągu najbliższych dwóch tygodni planuję spotkania z doradcami bankowymi na miejscu, postanowiłem sprawdzić moje dane w Biurze Informacji Kredytowej. W 2012 roku, w trakcie studiów, przekroczyłem znacznie limit na koncie bankowym internetowym. konto zostało zamknięte a zaległość została wpisana do BIK. Napisałem teraz do banku i poprosiłem o wyjaśnienie. W związku z tym, przekażę teraz tę kwotę. Nie byłem świadomy istnienia tej zaległości.
Spodziewam się, że ten wpis może mi zaszkodzić lub mocno osłabić moją dobrą sytuację wyjściową. Ponieważ kredyt będzie pokryty w 100% przez wartość domu, w razie wątpliwości moi rodzice zgodzili się udzielić poręczenia, aby mnie wesprzeć. Ich ryzyko powinno być dość niewielkie, ponieważ inwestycje przewidziane dla domu powinny znacznie zwiększyć jego wartość.
Czy bank zgodzi się na to czy moje szanse są niewielkie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Christian

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Saurusie,
z negatywnym wpisem w Schufie będzie bardzo trudno, ale można to sprawdzić indywidualnie. Być może rodzice muszą najpierw zostać samodzielnymi kredytobiorcami.
Nie można tego jednoznacznie ustalić. Ogólnie rzecz biorąc, nie będą mogli otrzymać kredytu w bardzo wielu bankach, ale ich bank domowy jest na pewno dobrym miejscem do zaczęcia rozmów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Saurus, Twoim pierwszym kontaktem powinien być Twój bank domowy. Jeśli teraz uregulujesz roszczenie, zostanie ono odnotowane negatywnie w Schufa przez kolejne 3 lata jako załatwione. Oznacza to, że w normalnych okolicznościach może być trudno otrzymać kredyt na Twój cel. Jaki jest dochód Twoich rodziców? Jeśli bank domowy nie chce się zaangażować, po prostu skontaktuj się ponownie. Wtedy można to zbadać. PS: Jeśli otrzymałeś informację o zamknięciu konta, zazwyczaj zostanie Ci to przekazane pisemnie. Musisz posiadać pismo z informacją o zamknięciu konta, w którym prawdopodobnie również grożono Ci zamknięciem konta.

Napisany przez Spiagei
Miałem podobną sytuację. Finansowanie przez rodziców, a po 3 latach, gdy wpis został usunięty, został przepisany na syna. To wiąże się z wysoką opłatą, ale jeśli nie ma innego wyjścia, to trzeba z niej skorzystać.

Napisany przez Saurus
Szanowna społeczności,

obecnie mam przed sobą upomnienie oraz nakaz egzekucji. Dzisiaj wysłałem za pośrednictwem listu poleconego za potwierdzeniem odbioru sprzeciw oparty na przedawnieniu.

Przekroczenie stanu konta zgodnie z pismem z dnia: 21.06.2010

Zaległości odsetkowe zgodnie z pismem z dnia: 12.08.2011

Data wystawienia upomnienia: 09.01.2017

Data wystawienia nakazu egzekucji: 02.03.2017

Te dane są dokładnie takie same jak w piśmie sądu. Jeśli pracuje się z tymi danymi, to przedawnienie powinno już dawno nastąpić. Czy jest to poprawne?

Do dzisiaj unikałem pójścia do banku, ponieważ chcę najpierw wyjaśnić moją historię kredytową.

Czy w obecnych warunkach mogę również uzyskać rozwiązanie w sprawie wpisu w Biurze Informacji Gospodarczej?

Z góry dziękuję i pozdrowienia,

Christian

Napisany przez Banker
Cześć

Wpis do Schufy z pewnością nie zostanie usunięty. Zalecam najpierw wyjaśnienie sprawy z bankiem i uregulowanie należności. Taka sprzeczka potrwa długo i dopóki nie zostanie ona wyjaśniona, żaden bank nie udzieli finansowania.

Wiadomo mi np., że Sparkassen nie są powiązane z Schufa. Ale muszą mimo wszystko przekazać informacje, że istnieje nakaz zapłaty. W przeciwnym razie sami będą mieli problem.

Więc wpis do Schufy to mniejszy problem. Gdyby został wyjaśniony, można byłoby to udowodnić bankom.

Napisany przez Saurus
Cześć,
moim zdaniem niesksiążkowana należność musi zostać usunięta po pewnym czasie. W żadnym wypadku nie chcę odmówić płatności, ale również nie chcę pogorszyć mojej pozycji negocjacyjnej w sprawie oczyśczenia mojego rejestru dłużników.
Zakładam, że moja zarzut przedawnienia jest słuszny.
Dlatego teraz pytanie, czy powinienem skontaktować się z bankiem czy z prawnikami banku.
Jak postępować, aby osiągnąć porozumienie.
Pozdrowienia
Christian

Napisany przez Banker
Ok.
Kiedy bank wypowiedział rachunek?
Od tego momentu zaczyna się okres przedawnienia!

Napisany przez Banker
W przypadkach, w których nie został określony termin spłaty, ma zastosowanie § 488 III 1 BGB, zgodnie z którym termin płatności zależy od tego, czy pożyczkodawca czy pożyczkobiorca wypowiada umowę. Jeśli takie wypowiedzenie nie nastąpi, termin przedawnienia nie zaczyna biec. kredyty bieżące są tego rodzaju pożyczkami. Na przykład jeśli dłużnik w 2001 roku skorzysta z kredytu bieżącego swojego banku w wysokości 500 €, konto zostanie zamrożone i nikt nie wypowie kredytu, bank może również dzisiaj żądać zwrotu od dłużnika 500 € plus odsetki.

Napisany przez Saurus
Cześć społeczności,

po konsultacji z prawnikiem banku i Schufą nie zostanie usunięcie wpisu. Ostatecznie uregulowałem tę sprawę. Jednak wpis ten zostanie usunięty dopiero trzy lata po jej uregulowaniu. Teraz czekam, aż mój wpis w Schufie zostanie oznaczony jako uregulowany.

Po rozmowie z lokalnym doradcą finansowym będzie teraz bardzo trudno otrzymać kredyt z powodu negatywnego uregulowanego wpisu, mimo gwarancji przekraczających wartość kredytu.

Kilka faktów:

- Roczne zgłoszenie banku w Schufie - kwota niespłaconego zadłużenia 1800 €
- Gwarancja na Dom 250 tys. €
- Wartość kredytu 250 tys. €
- Brutto wynagrodzenie 4.200 €

Pozdrowienia

Christian

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Saurus, Faktycznie wczoraj mi miło było odbierać od Ciebie telefon, a kwota 1,800 EUR zostanie szybko oznaczona jako uregulowana w Schufa.
Jednakże, skoro Twoja partnerka ma własne dochody, naprawdę warto rozważyć, aby to ona wzięła pożyczkę. W zamian otrzymuje 50% udziału w wartości gruntów domowych przekraczający 250,000 EUR.

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie jest problem, jeśli rodzice lub partner życiowy mogą wziąć kredyt? Wszystko było już ustalone i powiedziane.

Napisany przez Banker

Cześć społeczności,
po konsultacji z prawnikiem banku i Biurem Informacji Gospodarczej (Schufa) nie nastąpi skasowanie. W końcu uregulowałem tę sprawę.
Jednak wpis ten zostanie oczyszczony dopiero trzy lata po jej uregulowaniu. Teraz czekam, aż mój wpis w Schufa zostanie przynajmniej oznaczony jako uregulowany.
Po rozmowie z lokalnym pośrednikiem finansowym teraz będzie jednak bardzo trudno otrzymać kredyt z powodu negatywnego, uregulowanego wpisu.
Pomimo posiadanej zabezpieczenia przekraczającego wysokość kredytu.
Kilka faktów:
Coroczne zgłoszenie banku do Schufa - kwota otwartego żądania 1800 €
Zabezpieczenie domu 250 tys. €
Wysokość kredytu 250 tys. €
Pensja brutto 4 200 €
Pozdrowienia
Christian

Myślę, że zaufanie do pośrednika finansowego nie jest tak duże, jeśli liczymy na znalezienie tu ocalenia. Ale ma rację.
Thomas i Vinzenz podali już możliwe propozycje.
Inaczej to się nie uda.

Napisany przez Sanierer
Być może istnieje możliwość sprawdzenia, czy bank przestrzegał wszystkich przepisów prawnych związanych z wpisem do Rejestru Dłużników BIG. Ale potrzebujesz specjalisty od prawa bankowego. Jeśli znajdzie coś nieprawidłowego, wpis zostanie szybko usunięty. U mnie to kiedyś zadziałało.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata