Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące możliwej finansowania.

Napisany przez Franziska
Drodzy użytkownicy forum,
po przeczytaniu przez pewien czas tego interesującego forum, zarejestrowałam się, aby zadać pytanie:
Chciałabym ewentualnie kupić mieszkanie na własność:
- Kapitał własny, który chcę zainwestować to 120 000 - 130 000 euro
- plus koszty zakupu
- Dochód około 3000 euro netto / służba publiczna / land Thüringen
- obecne obciążenia kredytowe Leasing auta około 250 euro, w innych przypadkach brak
Chciałabym spłacić mieszkanie w maksymalnie 10, ale nie dłużej niż 15 latach.
Moje pytanie:
- Jakie mieszkanie mogę sobie na to pozwolić?
- Na co powinnam zwrócić uwagę?
Pozdrowienia
Franziska

Napisany przez Franziska
Cześć,
niestety jeszcze nie mam zdania. Czy moje pytania są zbyt dziwne, zbyt proste albo źle zadane?
Czy mógłbym otrzymać pożyczkę do kwoty maksymalnie 250 000 euro mając odpowiednie warunki?
Czyli około 50% finansowania? Czy to byłoby możliwe?
A może lepiej zrezygnować?
Pozdrowienia
Franziska

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Franziska,
w takim razie przejmuję kontrolę.
Podstawowe pytanie brzmi, co chcą i mogą Państwo zapewnić miesięcznie w postaci odsetek i spłaty kapitału. Na tej podstawie można obliczyć, czy potrzebne i zaciągnięte, powiedzmy 140 000 euro, można spłacić w ciągu 10-15 lat.
Ile mają Państwo lat, lub czy istnieje jakiś konkretny powód, dla którego pożyczka ma być spłacona w ciągu 10-15 lat? Ile kosztują nieruchomości, które by się Państwu podobały?

Napisany przez Franziska
Cześć Thomas,
dziękuję za wyjaśnienia.
Z wiekiem zawsze jest to sprawa kłopotliwa dla kobiet. 41 lat.
pożyczka powinna zostać spłacona jak najszybciej, aby nie siedzieć z długami zbyt długo.
To, co mi odpowiada, to kwota od 190.000 do 250.000 euro, to moja osobista granica, z którą się liczę.
Koszty dodatkowe przy zakupie zostaną doliczone, nie mają być finansowane.
Chciałabym wydać maksymalnie 750 euro miesięcznie, lepiej 550 euro.
Mogłabym skorzystać z dodatkowych spłat, ponieważ dostanę jeszcze niewielką sumę z ubezpieczenia. Mam nadzieję.
Mieszkanie powinno być przystosowane do wieku z odpowiednią infrastrukturą w mieście,
chcę żyć trochę bardziej anonimowo.
Pozdrowienia
Franziska

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Franziska
Jeśli Twój wymarzony Dom kosztuje 250 000 EUR, a na przykład razem z kosztami zakupu wynosi 280 000 EUR, może warto rozważyć finansowanie kwoty 150 000 EUR na okres 15 lat z pełną spłatą długu.
Resztę możesz pokryć z własnych środków.
Masz pewność co do stabilności oprocentowania przez 15 lat, równą ratę w wysokości około 930 EUR i skończysz spłatę po tym okresie.
Oczywiście możesz płacić mniej, ale wtedy po 15 latach nie skończysz spłaty.
Czy 750 EUR to Twój ostateczny maksymalny limit na ratę?

Napisany przez Franziska
Cześć Vinzenz,

dziękuję również tutaj za opinię. Zbliżam się znowu nieco do mojego celu.

Tak, chciałabym pozostać maksymalnie przy 750 euro miesięcznie, ponieważ nie lubię niespodzianek. Muszę jeszcze uwzględnić koszty dodatkowe związane z mieszkaniem / rezerwy.

Pozostań przy maksymalnej kwocie 280 000 euro z kosztami zakupu.

- Nie chciałbym finansować 30 000 euro kosztów zakupu,
- 125 000 euro kapitału własnego na cenę zakupu, czyli 50%, mogłabym wnosić,

pozostałoby do sfinansowania 125 000 euro.

Czy bank zgodzi się na to lub czy warunki spełniają wymogi? Czy muszę zwrócić uwagę na coś istotnego?

Nie wiem jeszcze, czy możliwe jest skorzystanie z KfW, ponieważ nie mam jeszcze konkretnego obiektu na oku. To, że jest to możliwe przy odpowiednich warunkach, również tutaj się dowiedziałam.

Dziękuję do tej pory i pozdrawiam serdecznie,

Franziska

Cześć Franzisko, jeśli Twoje Schufa jest czysta, finansowanie tutaj przejdzie bez problemu. Przy przykładowym pożyczce w wysokości 125 000 EUR można postąpić w następujący sposób:
15 lat stałego oprocentowania z 5% spłatą kapitału. Pozostałe zadłużenie po 15 latach wynosiłoby tylko nieco poniżej 20 000 EUR, co jest akceptowalne. Wykorzystując dodatkową spłatę w wysokości 20 000 EUR w ciągu 15 lat, zakończysz spłatę.
Miesięczna rata wyniesie nieco poniżej 700 EUR. Można również uwzględnić KfW. KfW zwiększy warunki jutro. Musisz jednak wiedzieć, czy chodzi o nowe budownictwo czy nieruchomość używaną.

Napisany przez Franziska
Cześć Vinzenz,
wygląda na to, że moje zamiary w gruncie rzeczy są wykonalne i nie są zbyt odległe.
Nie, jak mi wiadomo, moja historia w Schufa nie jest negatywna, tylko wspomniana rata Leasingowa dla samochodu.
Nie wiem jeszcze, czy chodzi o nową nieruchomość, czy o istniejącą, ponieważ jeszcze się nie zdecydowałem.
Najpierw ważne było dla mnie oszacowanie, czy jest to w ogóle rozsądne z pomocą fachowych opinii.
Moje pytanie zostało już odpowiedziane.
Chciałbym się ponownie skontaktować, gdy tylko znajdę odpowiedni obiekt i będę mieć konkretne pytania.
Dziękuję Wam za pomoc.
Najserdeczniejsze pozdrowienia
Franziska

Oczywiście, właśnie po to jesteśmy tutaj :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata