Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bezpośrednie zawarcie umowy online vs. oddział

Napisany przez firstfinal
Witajcie razem,
wcześniej świetne forum. Mam pytanie, być może ktoś ma argumenty.
Sytuacja z Forwarddarlehn. Bank i odsetki są ustalone. (90 k€ przez 1,23 efektywnie na 10 lat Volltiger)
Mam teraz możliwość zawarcia tej umowy online lub w oddziale.
Co jest dla mnie korzystniejsze pod względem prawno-technicznym? (Prawo do odstąpienia online, wydaje mi się, że to także dotyczy oddziału)
Rodzaj zakończenia umowy jest dla mnie właściwie obojętny, ale być może są różnice.
Intuicyjnie bardziej skłaniam się ku zawarciu transakcji online. (pierwsze finansowanie było także online) Pod względem czasowym i nakładu pracy (np. Postident) bardziej korzystny jest oddział.
Byłoby miło usłyszeć kilka opinii.
Pozdrowienia FirstFinal

Napisany przez Spiagei
Zawsze polecam skorzystanie z doradztwa, ponieważ jeśli nie znasz się na tym, możesz popełnić błąd podczas składania wniosku.
Jednak lepiej skorzystać z usług niezależnego pośrednika, być może istnieje tańszy bank lub lepszy dla Ciebie koncept.

Przepraszam, możliwe, że nie wyraziłem się jasno, mam już wszystko gotowe, chodzi tylko o podpisanie online lub pójście do oddziału.

(Ustawa o telekomunikacyjnych aneksach obowiązuje tylko wtedy, gdy zrobiłem wszystko online, w tym podpisanie)

Ponieważ jesteś wolnym pośrednikiem kredytów hipotecznych i ubezpieczeń, gdzie jest zaleta i wada wariantów podpisu?

Pozdrowienia

Okej, wnioskuję z Twojej odpowiedzi, że nie wiesz.
Czy ktoś zna różnicę, jeśli istnieje? np. czy problem z błędnymi pouczeniami o odstąpieniu od umowy dotyczył tylko transakcji online, czy były też przypadki zawierania umów w placówce?
Mogę pozwać bank w każdym przypadku, to nie było jednak pytanie :-)
Dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia, Final

Napisany przez Spiagei
Myślę, że coś źle zrozumiałeś. Bank stosuje te same sformułowania w przypadku sprzedaży na odległość, co w normalnym biznesie. Oba dotyczą odstąpienia od umowy. Tutaj nie ma różnicy.

Jedyna różnica polega na tym, że otrzymujesz kilka dodatkowych formularzy. W pozostałym zakresie wszystko jest takie samo. Pod względem odpowiedzialności prawniczej w przypadku sprzedaży na odległość jesteś w gorszej sytuacji, ponieważ sam ponosisz odpowiedzialność za swoje finanse.

Napisany przez Caspar2020
pierwszefinalne: *potrząsanie głową*

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego doradzać jajko sadzone? On nie chce już więcej doradzać, wszystko jest jasne i pytanie brzmi czy wysłać to pocztą czy dostarczyć osobiście. Dla niego istotny jest aspekt prawny.
Z zasady jest to obojętne, ale faktem jest, że obydwa nie mogą być tymi samymi umowami z identycznymi pouczeniami o odstąpieniu, ponieważ w sprzedaży na odległość trzeba inaczej pouczać niż w działalności stacjonarnej! Wydaje mi się, że TE został teraz zapytany, czy umowy powinny być podpisane w oddziale czy też w drodze sprzedaży na odległość w domu, odpowiednio sporządzane są umowy kredytowe z odpowiednimi pouczeniami o odstąpieniu, jeśli bank oferuje obie opcje.
Jeśli chodzi tylko o dostarczenie do oddziału, ale konsument może to również przesłać, zawsze udziela się pouczenia o sprzedaży na odległość, możliwość przyniesienia tego do oddziału i omówienia dodatkowych pytań to dodatkowa usługa.
Wadliwe pouczenia o odstąpieniu były zresztą błogosławieństwem dla konsumenta, celowo nie zostało to zaprojektowane w ten sposób i długo trwało, zanim ktoś - ani banki, adwokaci, ani my pośrednicy czy organizacje konsumenckie - zauważyło i odwołało umowę, mimo że upłynął termin 14 dni na odstąpienie. Moim zdaniem również nie ma konieczności przeprowadzania weryfikacji umowy kredytowej Deutsche Bank przez prawnika przed jej podpisaniem.

Najpierw ogromne podziękowania dla użytkownika noelmaxim,
za odpowiedź na moje pytanie. Podsumowując, odstąpienie w obu przypadkach jest tylko różnie sformułowane. W przeciwnym razie nie ma różnicy, a dodatkowe ustalenia muszą być spisane na piśmie w obu przypadkach.
SUPER! Dzięki.
Pozdrowienia, Final

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata