Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Portfel ETF-ów: Co się stanie, jeśli Chiny opuszczą indeks rynków wschodzących?

Napisany przez Sergeant
Cześć,
od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, proszę o opinię ekspertów.
Moje portfel akcji ETF składający się z 4 ETF-ów opiera się na poleceniu do czytania:
30% MSCI North America,
30% MSCI Emerging Markets
30% STOXX 600 Europe (włącznie z krajami spoza strefy euro)
10% MSCI Pacific
Okres trwania inwestycji > 10 lat (raczej > 15 lat), w celu budowania kapitału na starość.
Co jednak się stanie, jeśli China w przyszłości zostanie wyłączona z MSCI Emerging Markets?
W takim przypadku gospodarcza potęga Chin nie byłaby już obecna w portfelu z wymienionymi aktywami!
Czy wtedy nie byłoby lepiej skorzystać z portfela 2 ETF-ów (70% MSCI World + 30% MSCI Emerging Markets)?
Czy można zakładać, że China pozostanie w MSCI Emerging Markets przez kolejne 15 do 20 lat? Południowa Korea jest tam jeszcze obecna.
Co o tym myślicie?
Dziękuję za każdą opinię

Re: Portfel ETF-ów: Co się stanie, jeśli Chiny opuszczą indeks rynków wschodzących?

Napisany przez flash
To prawdopodobnie będzie jak obawiasz się, że z 70% MSCI World i 30% MSCI EM jesteś w lepszej pozycji. I masz mniej pracy z balansem. Jednak patrząc na relatywnie mały/krótki okres 10-15 lat i spodziewane włączenie Chin do MSCI World, wybrałbym proporcję 80/20. Ponieważ kraje pozostające w EM będą potrzebować jeszcze trochę czasu, według doniesień prasowych. Czy mogę zapytać, na które ETFy się zdecydowałeś lub byś się zdecydował?

Napisany przez Sergeant
Cześć Flash,
Wydaje mi się, że Chiny jeszcze przez jakiś czas pozostaną w indeksie EM, ponieważ zasady MSCI dotyczące rozwiniętych krajów mówią również o konieczności swobodnego dostępu do rynków finansowych, o ile się teraz dowiedziałem. A Chiny są bardzo restrykcyjne i na pewno takie pozostaną przez długi czas.
Moje ETF-y:
Nazwa WKN ISIN
-------------------------------------------------- --------
ComStage MSCI North America TRN UCITS ETF ETF113 LU0392494992
ComStage MSCI Emerging Markets TRN UCITS ETF ETF127 LU0635178014
ISHARES STOXX EUROPE 600 (DE) 263530 DE0002635307
ComStage MSCI Pacific TRN UCITS ETF ETF114 LU0392495023
Pozdrowienia

Napisany przez Doso
Nawet jeśli to kiedyś się stanie, zawsze możesz zdecydować, co chcesz zrobić. Być może dodasz jeszcze MSCI China lub coś w tym rodzaju. Ale i tak nie możesz na to wpłynąć, więc usiądź wygodnie i poczekaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata