Re: Portfel ETF-ów: Co się stanie, jeśli Chiny opuszczą indeks rynków wschodzących?
Napisany przez Sergeant -
- pn sty 23, 2017 11:08 am
Cześć,
od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, proszę o opinię ekspertów.
Moje portfel akcji ETF składający się z 4 ETF-ów opiera się na poleceniu do czytania:
30% MSCI North America,
30% MSCI Emerging Markets
30% STOXX 600 Europe (włącznie z krajami spoza strefy euro)
10% MSCI Pacific
Okres trwania inwestycji > 10 lat (raczej > 15 lat), w celu budowania kapitału na starość.
Co jednak się stanie, jeśli China w przyszłości zostanie wyłączona z MSCI Emerging Markets?
W takim przypadku gospodarcza potęga Chin nie byłaby już obecna w portfelu z wymienionymi aktywami!
Czy wtedy nie byłoby lepiej skorzystać z portfela 2 ETF-ów (70% MSCI World + 30% MSCI Emerging Markets)?
Czy można zakładać, że China pozostanie w MSCI Emerging Markets przez kolejne 15 do 20 lat? Południowa Korea jest tam jeszcze obecna.
Co o tym myślicie?
Dziękuję za każdą opinię
od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie, proszę o opinię ekspertów.
Moje portfel akcji ETF składający się z 4 ETF-ów opiera się na poleceniu do czytania:
30% MSCI North America,
30% MSCI Emerging Markets
30% STOXX 600 Europe (włącznie z krajami spoza strefy euro)
10% MSCI Pacific
Okres trwania inwestycji > 10 lat (raczej > 15 lat), w celu budowania kapitału na starość.
Co jednak się stanie, jeśli China w przyszłości zostanie wyłączona z MSCI Emerging Markets?
W takim przypadku gospodarcza potęga Chin nie byłaby już obecna w portfelu z wymienionymi aktywami!
Czy wtedy nie byłoby lepiej skorzystać z portfela 2 ETF-ów (70% MSCI World + 30% MSCI Emerging Markets)?
Czy można zakładać, że China pozostanie w MSCI Emerging Markets przez kolejne 15 do 20 lat? Południowa Korea jest tam jeszcze obecna.
Co o tym myślicie?
Dziękuję za każdą opinię