Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędności emerytalne

Napisany przez Christianb
Cześć wszystkim,
krótkie dane:
Małżeństwo, 2 dzieci (1 i 3 lata po 2008 roku)
Obecnie zarówno moja żona, jak i ja płacimy maksymalną składkę riesterowską:
Mąż: 1.956€ (własne) + 154€ (państwo) = 2.100€
Żona: 1.346€ + 154€ (państwo) + 300€ (dziecko 1) + 300€ (dziecko 2) = 2.100€
Ponieważ teraz budujemy Dom i oboje otrzymujemy emeryturę firmową, pomyśleliśmy o zawieszeniu riester męża i przeznaczeniu 1.956€ na spłatę domu.
Czy moja myśl jest poprawna, że działa to w następujący sposób?
Mąż: 0€ (własne) + 0€ (państwo) = 0€
Żona: 1.346€ + 154€ (państwo) + 300€ (dziecko 1) + 300€ (dziecko 2) = 2.100€
Czy mąż musi ewentualnie zapłacić mimo to opłatę bazową w wysokości 60€?
Czy być może sensowne jest, aby moja żona zamieniła produkt emerytalny riester na riester mieszkaniowy?

Czekam na wasze odpowiedzi.

Napisany przez uwehaensch
Pod warunkiem, że oboje spełniacie kryteria uprawniające do otrzymania wsparcia, tak to działa. Jednak, jak już się spodziewałeś, Twój mąż musi zapłacić wkład podstawowy.
Czy byłoby sensowne, gdyby moja żona przekształciła produkt Rentenriester w Wohnriester?
Każda umowa Riestervertrag kwalifikuje się do Wohnriester (= wypłata środków na cele mieszkaniowe). Jeśli masz na myśli zriestrowany kontrakt na oszczędności budowlane, powinno się to rozważyć tylko w kompleksowym kontekście finansowania.
Co ważniejsze, zapoznajcie się z wszystkimi ograniczeniami i regulacjami dotyczącymi Wohnriester / własnego mieszkania itp., ponieważ nie jest to odpowiednie dla każdego.

Napisany przez 2titan1981
To zależy głównie od tego, czy kobieta kwalifikuje się do wsparcia (własne dochody/samozatrudnienie/urzędnik itp.). Wtedy można stwierdzić, czy konieczna jest minimalna kwota od mężczyzny czy nie.

Ponieważ w zasadzie każdy produkt Riester można wykorzystać do budowy, nie jest konieczny. Można rozważyć pozostawienie starego na wolności i założenie konta oszczędnościowego Riester ze względu na niskie koszty. Można to wykorzystać do szybszej spłaty. Bez dużych wad związanych z Riesterem mieszkaniowym. Może to być opłacalne również dla obojga. Jednak należy to wcześniej ustalić z fachowcem.

Napisany przez uwehaensch

Co można zrobić, aby pozostawić stare środki i założyć plan oszczędnościowy Riester w banku ze względu na niskie koszty. W ten sposób można szybciej spłacić długi.

Dlaczego więc należy zawierać nową umowę na słabo oprocentowany plan oszczędnościowy w banku, skoro można to zrobić bezproblemowo na istniejących umowach, zwłaszcza że nie wiemy nic o tych umowach.

Napisany przez Matthew Pryor
To, co można zrobić, to pozwolić starym odpocząć i założyć plan oszczędnościowy Riester w banku ze względu na niskie koszty. Mogłoby to być wykorzystane do szybszej spłaty. Bez tych wielkich wad związanych z mieszkalnym Riesterem. Proszę, przemyśl to czasem, zanim zaczniesz maltretować swój współczujący klawisz.

Proszę, pomyśl od czasu do czasu, zanim zaczniesz męczyć swój żałosny klawisz.

nie dla ciebie

Nie dla ciebie.

Nie obchodzi mnie to. W końcu zwykle rozpoznaję, jakie nonsensowne informacje przeważnie podajesz. Powinieneś raczej zastanowić się, czy dla osób szukających pomocy korzystne jest, że zostają przez ciebie wprowadzone w błąd fałszywymi informacjami.

Czy też nie dajesz informacji lub odpowiedzi, które są lekceważące dla innych. Ale co ja mogę powiedzieć takiemu, kto nie ma kompetencji społecznych i zawsze to jasno pokazuje. Co nie?

Napisany przez Christianb
Chciałbym nieco bardziej zgłębić pozostawianie umowy Riester przez męża.

Jakie negatywne skutki mogę się spodziewać?

Dane:
Allianz Fondsriester
ok. 17.000€ saldo

Obecne opłaty administracyjne: Suma 229€
Składka 7%: 1.956€ x 7% = 137€
Dodatek 4,5%: 154€ x 4,5% = 7€
0,5% kapitału zainwestowanego: 17.000€= 85€

W przyszłości może to wyglądać tak - proszę o poprawkę:
Składka 7%: 0€ x 7% = 0€
Dodatek 4,5%: 0€ x 4,5% = 0€
0,5% kapitału zainwestowanego: 17.000€ = 85€

Czy tak jest prawidłowo?

W przyszłości może to wyglądać tak - proszę o poprawienie:
7% składka: 0€ x 7% = 0€
4,5% dodatek: 0€ x 4,5% = 0€
0,5% kapitału zdeponowanego: 17.000€= 85€
Prawda?

Prawidłowo. Jednak nie tylko Allianz pobiera koszty zarządzania, trzeba także uwzględnić wewnętrzne koszty funduszy. One również są doliczane do wartości umowy.

lub nie dawaj informacji ani odpowiedzi, które są pogardliwe dla innych.

Odpowiedzi już zostały udzielone. Zanim znów zacząłeś wygadywać. Po prostu znajdź sobie inne hobby, które nie będzie cię tak kompromitowało, lub zaangażuj się w tematy, które nie będą cię tak oczywicie przewyższać.

Znowu próbujesz narzucać innym, co powinni robić i czego powinni unikać.... Pech.

Znowu chcesz mówić innym, co powinni robić i czego unikać.... Pech.
Jebus...Rozumiesz jeszcze mniej, niż myślałem. Nie narzucam ci nic. Byłoby to jedynie w interesie jakości, gdybyś postępował zgodnie z moimi radami. To, że zazwyczaj nie masz pojęcia i raczej dręczy cię nuda, jest oczywiste. Niestety, to prowadzi do masowego obniżenia ogólnego poziomu.

W kontekście jakości, więc jeśli naprawdę chcesz, aby jakość była dobra, to zainwestuj tak samo dużo swojej wiedzy (lub czasu), jakiego oczekiwałbyś od innych, których uważasz za małych i głupich. Wtedy poziom znacząco by wzrósł, bez wątpienia bym to uwierzył, a nie tylko pomyślał. To samo z siebie sprawiłoby, że jakość by znacznie wzrosła.
Poza tym wydaje się, że zawsze chcesz mieć ostatnie słowo, być może jest to jeszcze jedna z twoich słabości, która dołącza do innych, powoli zaczyna się układać pełniejszy obraz

Wygląda na to, że to akurat ty chcesz mówić o słabościach... Brak wiedzy, ortografia i semantyka na poziomie podstawówki... No cóż, postaram się to przejrzeć. To, w co niejako wierzę na podstawie tego, co widzę: Twoje powoli zaokrąglające się wizerunek, zwłaszcza to powoli. U mnie to przebiegło nieco szybciej. Już po kilku twoich wpisach miałem wrażenie, które od tego czasu wielokrotnie potwierdziłeś. Patrz pierwszy wiersz, a także inne miejsca.

To, czego można się było spodziewać od osoby, która nie potrafi radzić sobie z krytyką.

Napisany przez obscurite

Ponieważ w zasadzie każdy Riester może być wykorzystany do budowy, niekoniecznie trzeba posiadać specjalny... Bez dużych wad związanych z Riesterem na cele mieszkaniowe.

@Christian: Mam nadzieję, że w porządku jest, jeśli wtrącę w Twoją wiadomość z własnym pytaniem, jeśli nie, daj znać.
@titan: Byłbym wdzięczny, gdybyś bliżej opisał ten fragment. Wyjaśnij, jakie są wady Riester na cele mieszkaniowe.

@ wszyscy inni: Chciałbym teraz po prostu otrzymać odpowiedź, aby móc porozmawiać z moim doradcą bankowym na podstawie zebranych informacji. Nie ma zatem potrzeby rozpoczynania tu fundamentalnej dyskusji moim zdaniem. Dziękuję. Przepraszam, ale ciągle jestem pod wrażeniem waszego podejścia w mojej sprawie.

Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, jeśli wtrącę się swoim własnym pytaniem do Twojego postu, jeśli nie, daj znać.

Po bliższym przyjrzeniu się, również nie widzę żadnego pytania. Czy chodziło Ci o to: Jakie są wady Wohnriestera?

Napisany przez Tikonteroga

Na bliższe przyjrzenie się nie ujawnia żadnego pytania. Czy to było pytanie: Jakie są wady Wohnriester?

Tak, to było pytanie. Zostało tylko bardzo uprzejmie sformułowane, ponieważ włączyłeś/-aś się do trwającej dyskusji. Śmieszne, że po bliższym przyjrzeniu się masz problemy z zrozumieniem, ponieważ wyróżniasz się niegrzecznością.

@titan: Byłbym/-abym wdzięczny/-na, gdybyś opisał/-a ten fragment bardziej szczegółowo. Czyli jakie są wady Wohnriestera.

Tak, zabawne. W odpowiedzi na Twoje pytanie, proszę odnosić się do TO. To byłoby pomocne i rozwiązałoby moje problemy z zrozumieniem. Prawdziwe pytanie brzmi czy opłaca mi się wybrać Wohnriester, a jakie wady wynikają dla mnie z Wohnriester?. Ale na pewno pomożesz nam to zrozumieć.

Napisany przez Tikonteroga

Tak, śmieszne. Więc odpowiedz na pytanie, ale odnosząc się do pytającego. To byłoby pomocne, a moje problemy ze zrozumieniem zostałyby rozwiązane. Bo to nieodpowiednie pytanie, właściwe lub sensowne pytanie brzmiałoby czy opłaca się dla mnie korzystać z Wohnriester czy jakie wady mam z powodu Wohnriester?. Ale na pewno pomożesz nam to zrozumieć.

Tak, więc po prostu powiedz to pytającemu i nie zatrzymuj się przy formie, w jakiej pytanie zostało zadane.

Napisany przez Hanomag

Co sądzisz o wadach mieszkalnego rachunku ratalnego?

Mieszkalne konto oszczędnościowe i wszystko, co za nim idzie, jak np. zbieranie wypłaconych kwot na WKoRze z fikcyjnym oprocentowaniem i opodatkowaniem w momencie rozpoczęcia emerytury, a także związanie z dofinansowaną nieruchomością z dodatkowymi problemami przy zgonie, sprzedaży, rozwodzie itp. przed 85. rokiem życia. Dodatkowym problemem w klasycznym rachunku ratalnym może być zobowiązanie do spłaty kredytu do momentu rozpoczęcia emerytury.
To, że mieszkalny rachunek ratalny musi być opodatkowany w wieku emerytalnym, nie powinno być uważane za wadę, biorąc pod uwagę, że emerytura z każdego innego rachunku ratalnego jest również opodatkowana.

Napisany przez obscurite
Moja Boże, co to jest za przedszkole, zarówno teraz tutaj, jak i w większości innych postów na tym forum.

Ktoś pisze coś o bez wad mieszkania na własność
Chciałbym po prostu zapytać, jakie są te wady.
Czy są to również wady w moim przypadku, czy nie, i tak dalej, będę to omawiał (jak mam nadzieję każdy inny rozsądny czytający to), w osobistej rozmowie z doradcą finansowym, bankowcem lub kimkolwiek innym.
Dokładnie tak to będę traktował. Jednak cieszę się po prostu z takich tematów dotyczących wad. To mój sposób, aby przedstawić te punkty specjaliście i niech ta osoba pokaże mi, jak rzekoma wada może się w moim przypadku zamienić w zaletę. Czy to zrobi dobrze, czy nie. W końcu mam nadzieję, że znajdę satysfakcjonującą drogę. W przeszłości miałem dość tego wszystkiego bełkotu, dlatego od ponad roku zmieniłem swoją trasę. Teraz sprzedawca (i nie widzę w nim nikogo innego niż bankiera, doradcę finansowego itp.) musi mnie przekonać ze wszystkich stron.

Jednak mam coraz większe wrażenie, że nawet takie impulsy myślowe nie mogą zostać wyciągnięte z tego forum. Można by pomyśleć, że tu siedzi grupa wściekłych kurczaków, które tylko czekają, aby wywołać kłótnię. Niech się poczuje zainteresowany, kto chce.

Napisany przez obscurite
Dziękuję Hanomagowi .. (kolejny raz muszę zauważyć) :-)

Mój Boże, co to właściwie za przedszkole tutaj, zarówno teraz, jak i w większości innych postów na tym forum.

Może najpierw dodajcie coś konstruktywnego do forum, zamiast narzekać. Posty, które tak podziwiasz, dostarczają tylko półświadomych informacji. Na przykład, nie jest wcale konieczne, że wypłacone wpisy podlegają fikcyjnemu oprocentowaniu konta wspierającego mieszkalnictwo. Muszą to być dotowane posty. To subtelne, ale konieczne rozróżnienie.
I jeszcze raz, nawet jeśli tego nie rozumiesz: Wszczepione tu wady nie muszą być wadami. Ale dobrze, wybraliście wygodną, mało informacyjną ścieżkę.
Chciałbym mimo to polecić ci następujące źródło informacji:
https://www.wertpapier-forum.de/topi...tipps-und-tricks/
Zauważysz (lub i nie), że tu podane informacje sięgają co najwyżej powierzchni, są częściowo błędne, częściowo mało konkretne.

Napisany przez obscurite

I znowu, nawet jeśli nie chcą tego zrozumieć: te wymienione tu wady nie muszą być wadami.

Przechodzę obok tego całkowicie obojętnie. Nie mogę wnosić tu nic konstruktywnego, tylko liczę na pomoc w zakresie finansowania.
Chciałbym z kolei zobaczyć, jak wnosisz konstruktywne wkłady na przykład na forum o trojanach.
To, że to forum i zawarte w nim informacje i porady mogą tylko drapać po powierzchni, nie jest dla mnie niczym, co musiałbym jeszcze dostrzec, ale było dla mnie obowiązkowe od samego początku (jeszcze przed rejestracją).
Te - jak je nazwałeś - mało godne zaufania informacje mogą jednak pomóc mnie i innym ludziom przeciwko hordzie chciwych prowizji doradców i ludzi z banków, przynajmniej nieco wyhamować.

Sam ten zdanie pokazuje, że nie przeczytałeś mojego wpisu. Dlatego nie będę kontynuować pisania na ten temat.

Dlatego nie będę już kontynuować w tym miejscu.

To zaskakujące. Wyrażanie obraźliwych słów takich jak horda potworów i chciwy na prowizję ujawnia, jakie są naprawdę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata