Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowa hipoteczna

Napisany przez benre
Cześć wszystkim,
obecnie zajmuję się tematem Zawarcia umowy oszczędnościowej na cele budowlane. Nie chcę później finansować niczego za pomocą umowy oszczędnościowej. Chodzi tylko o inwestowanie świadczeń majątkowych ze strony pracodawcy dla mnie i mojej żony. Zdecydowałem się na umowę oszczędnościową, aby otrzymać również dopłatę pracowniczą oraz premię budowlaną. Teraz pytanie brzmi, która kasa oszczędnościowa lub jaki plan jest odpowiedni? Czy lepiej jest zawrzeć umowę wspólną, czy każdy z nas powinien zawrzeć ją osobno? Niestety nie mogę znaleźć w internecie porównań, które wydają mi się przynajmniej sensowne. Czy ktoś z was ma doświadczenie lub radę odnośnie tego, co byłoby najbardziej sensowne?
Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie!

Napisany przez uwehaensch
Bausparkasse Mainz oferuje dwa najwyższe stawki oprocentowania depozytów dostępne na rynku, tj. stawkę online maxDirekt R (dostępną tylko online) oraz stawkę maxSparplus (dostępną tylko za pośrednictwem pośrednika). Która z nich będzie dla Ciebie bardziej opłacalna, zależy od sumy depozytu budowlanego oraz miesięcznych wpłat. Stawka online ma stałą opłatę za zamknięcie, podczas gdy stawka pośrednika ma normalną opłatę odsetkową (od sumy depozytu budowlanego).

Napisany przez benre
Dziękuję za wskazówkę. Jednakże w wersji online minimalna suma do oszczędzania wynosi 20 000 €, co odpowiada już 200 € opłaty za założenie, i nie można wpłacić tylko 40 lub 80 € (czyli tylko środki z programu vL).

Czy ktoś ma jakieś pomysły, wskazówki lub uwagi?

Dziękuję za wskazówkę. Jednak w wersji online minimalna suma oszczędności mieszkaniowych wynosi 20 000 €, co oznacza już opłatę za zakończenie w wysokości 200 € i nie jest możliwe wpłacenie tylko 40 lub 80 € (czyli tylko z VI).

Wybierz zatem maxSparplus, który ma jeszcze nieznacznie wyższe oprocentowanie. Najniższą sumę oszczędności mieszkaniowych oraz z tym najniższą opłatę za zakończenie uzyskasz przy maksymalnej stopie oszczędności w wysokości 4,5 promila, czyli 9000 euro = 144 euro opłaty za zakończenie. BSK Mainz nie akceptuje stóp oszczędności wyższych niż 4,5 promila (stawka standardowa = 3 promile). Dla 80 euro najmniejsza suma oszczędności mieszkaniowych wynosiłaby zatem 18 000 euro (= 288 euro opłaty za zakończenie). To zdecydowanie umowa oszczędności mieszkaniowych z najlepszym zyskiem netto (prawie 2% p.a. bez dodatkowych dopłat od pracodawcy za oszczędzanie lub opcji zwrotu prowizji za profil oszczędzania)

Możesz wybrać pomiędzy 7 a 10 latami, ja wybrałbym 7 lat.

Więcej informacji, jeśli jest taka potrzeba, proszę przesyłać przez PN.

Napisany przez NaTwoim13
Wybrałbym plan oszczędnościowy VL-extra Deutscher Ring.

Ja, zdecydowanie wybrałbym plan oszczędnościowy VL-extra Deutsche Ring.

?? Oprocentowanie oszczędności 1,0%, roczna opłata za konto 11 euro i prowizja za uruchomienie w wysokości 1,6%. Jeśli nie ma potrzeby finansowania (jak mówi pytający), jaki jest wtedy zysk?

Napisany przez Hanomag

?? Oprocentowanie lokaty 1,0%, roczna opłata za konto 11 euro oraz opłata manipulacyjna w wysokości 1,6%. Jeśli nie ma potrzeby finansowania (jak sugeruje pytający), jaki jest zatem tutaj zysk?

Tutaj, odpowiednio do tematu, porównanie między umową budowlaną a umową oszczędnościową. Na początku linkowanej strony znajdują się również interesujące fakty.

Tutaj, pasująco do tematu, porównanie między umową budowlaną a umową oszczędnościową. Na początku strony podlinkowanej znajdziesz również interesujące fakty.

Czy musisz tutaj spełniać jakieś kryteria, czy jaki sens ma twoje bezsensowne dodawanie?
Pytania autora wątku są ignorowane, wypowiedzi są jednostronne i tendencyjne, jak zwykle w Finanztip, pieniądze chyba nie są dostępne we wszystkich kasach oszczędnościowych) i wspomniane stawki są albo przestarzałe, albo w tym przypadku nieodpowiednie i bezsensowne.

Napisany przez Hanomag

Pytania TE są ignorowane, wypowiedzi są jednostronne i tendencyjne, jak to zwykle bywa w Finanztip (pieniądze nie są dostępne z wszystkich kas oszczędnościowych), a wspomniane stawki są albo przestarzałe, albo w tym przypadku nieodpowiednie i bezsensowne.

Dlaczego stawki tak szybko się przestarzają? Ponieważ instytucje ciągle wypuszczają na rynek nowe oferty, aby klienci nadal pozostawali w ciemności? W szczególności tutaj, na tym forum, czyta się ciągle historie o produktach finansowych, dzięki którym klienci zostali oszukani. Przejrzyste stowarzyszenie konsumenckie jest niezbędne. Na szczęście istnieje.

Cytat od uwehaensch
?? Stopa oszczędności 1,0%, roczna opłata za konto 11 euro i opłata za likwidację 1,6%. Jeśli nie ma nic do sfinansowania (cytat od pytającego), jaka jest korzyść z tego?

Cóż, autor wątku chce zgarnąć premie. Stanowią one świetne przynęt dla oszustów prowizyjnych. Czy zapytałeś przed swoją rekomendacją, czy dochody TS i jego żony w ogóle pozwalają na otrzymywanie premii?

No, autor tematu chce po prostu zdobyć premie. Są one przecież świetnym przynętem dla polujących na prowizje. Czy przed udzieleniem rekomendacji sprawdziłeś, czy dochody TS i jego żony w ogóle pozwalają na otrzymanie premii?

O mój Boże, czy ty w ogóle czytasz pytania tak, jak są postawione? Poszukiwana jest BSV z możliwie najwyższą rentownością netto, i dokładnie na to odpowiedziałem. Znam obecne stawki na rynku, czy TE je zastosuje czy nie i czy zna dokładnie warunki dla oszczędności pracowniczych i WOP (których łatwo się nauczyć), na razie jest to jednak drugorzędne. Nawet bez tego wsparcia BSK Mainz ma nadal najwyższą stawkę netto.
To, czy osobiście lubisz BSV czy nie i co sądzisz o VBZ, jest tutaj kompletnie nieistotne i zbędne.

Napisany przez Hanomag

Czy musisz tutaj spełniać kwoty, czy jaki sens ma Twoja bezsensowna wypowiedź?

Na jakiej podstawie krytykujesz moje informacyjne stwierdzenia? Coraz bardziej mam wrażenie, że nie potrafisz ocenić, co ma sens, a co jest bezsensowne. W kilku słowach zwróciłem uwagę na link. Tam między innymi pokazano, że opłata za zamknięcie umowy kredytu budowlanego może znacząco obniżyć zwrot z inwestycji. Całość wpisu nosi tytuł „Kiedy opłaca się kredyt budowlany”. Gdzie tu ma być coś bez sensu? Po tych informacjach podałeś cios i dziko się unosiłeś.

Pytania OP nie zostały uwzględnione, ...

Czy rzeczywiście skoncentrowałeś się na pytaniu OP: „Czy lepiej jest zawrzeć wspólny kredyt, czy każdy z osobna?”

Cytat od uwehaensch
O mój Boże, czy kiedykolwiek czytali Pan/Pani pytania tak, jak są zadane. Poszukuje się BSV z jak najwyższym zwrotem netto, i dokładnie na to odpowiedziałem.

Dodatkowo pytano, czy wystarczy kredyt budowlany?

Znam aktualne stawki na rynku, czy to to OP stosuje czy nie, i czy zna dokładnie warunki premii dla oszczędzających pracowników i WOP (które można łatwo poznać), jest tu po prostu nieważne. Nawet bez tego wsparcia BSK Mainz oferuje kredyt budowlany z najwyższym zwrotem netto.

Bardzo godne pochwały, działaj dalej takimi informacjami i zostaw swoją politykę i odnioszłabyś większy sukces w sprzedaży.

Czy kredyty budowlane są dla Ciebie osobiście

Gdzie w tym wątku wspomniałem o tym?

Co myślisz o VBZ, jest tutaj całkowicie nieistotne i zbędne.

Popatrz na siebie, mówię o VBZ dopiero wtedy, gdy krytykujesz je jako całkowicie nieistotne i zbędne.

Napisany przez Tikonteroga

Cześć wszystkim,
obecnie zastanawiam się nad Zawarciem umowy oszczędnościowej mieszkaniowej. Chciałbym założyć umowę oszczędnościową mieszkaniową nie w celu późniejszego finansowania, ale po prostu aby zainwestować środki pracownicze od pracodawcy dla mnie i mojej żony. Zdecydowałem się na umowę oszczędnościową mieszkaniową, aby otrzymać także premię oszczędnościową i dopłatę mieszkaniową. Teraz pytanie, która kasa oszczędnościowa lub jaki pakiet jest odpowiedni? Czy lepiej jest zawrzeć wspólną umowę czy każdy z nas osobno? Niestety nie mogę znaleźć w Internecie żadnych porównań, które wydają się rozsądne. Czy ktoś z was ma doświadczenie lub wskazówkę, co byłoby najbardziej sensowne?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie!

Cześć,
przeczytałem, że premia oszczędnościowa dla umów oszczędnościowych wynosi tylko 9% świadczeń pracowniczych.

9 procent poniższych świadczeń na rzecz oszczędności, maksymalnie do 470 € rocznie
Wydatki pracownika zgodnie z przepisami ustawy o premii mieszkaniowejWydatki pracownika na budowę, nabycie, rozbudowę lub rozbudowę budynku mieszkalnego lub mieszkania o lokalizacji w kraju, nabycie gruntu o lokalizacji w kraju w celu budowy domu itp.

Możesz mnie poprawić, jeśli się mylę. Dla innych form inwestowania możesz otrzymać 20% zamiast 9%. Skoro obecnie nie planujecie niczego finansować poprzez kredyt budowlany ani zabezpieczyć się przed oprocentowaniem kredytu, umowa oszczędnościowa mieszkaniowa może nie być właściwym rozwiązaniem dla was.

20 procent poniższych świadczeń na rzecz oszczędności, maksymalnie do 400 € rocznie
Składki oszczędnościowe pracownika z tytułu umowy o oszczędzanie w papierach wartościowych lub innych udziałach w majątkuWydatki pracownika z tytułu umowy kupna papierów wartościowych

Być może plan oszczędnościowy w ETF-ach byłby alternatywą, jeśli ta forma inwestowania jest wspierana przez premię oszczędnościową dla pracowników.
Pozdrowienia

Cześć,
przeczytałem, że premia od pracowniczych planów oszczędnościowych dla umów oszczędności budowlanych wynosi tylko 9% sumy premii oszczędnościowych.
Popraw mnie, jeśli się mylę. Dla innych form inwestycji możesz otrzymać 20% zamiast 9%.

Dla planów oszczędnościowych w funduszach nie ma premii pracowniczych, które, jeśli nie masz więcej niż 25 lat, nie mają wpływu na sposób wykorzystania pieniędzy (lub odwrotnie). Ponadto, wygląda na to, że również długość inwestycji ma znaczenie, na przykład 7 lub 8 lat moim zdaniem są zdecydowanie za krótkim okresem na porządną inwestycję w fundusze.

Bardzo godne pochwały, kontynuuj udostępnianie takich informacji i zrezygnuj z polityki i odniesiesz o wiele większy sukces w sprzedaży. Gdzie w tym wątku wspomniałem o tym?
...

Twoja brakująca wiedza w tej dziedzinie (której w razie wątpliwości można szukać pierwszego lepszego linku) jest jedynie przewyższona przez Twoją bezczelność.

Napisany przez Tikonteroga

Dla planów oszczędnościowych w funduszach inwestycyjnych nie ma WOP, która nie ma wpływu na wykorzystanie pieniędzy, jeśli nie ma się więcej niż 25 lat (lub odwrotnie). Ponadto wydaje się, że także istotna jest długość inwestycji, np. 7 lub 8 lat według mnie są zdecydowanie zbyt krótkie dla planów oszczędnościowych w funduszach inwestycyjnych.

Czy przez WOP masz na myśli premię mieszkaniową?
Ponadto czytałem, że premia mieszkaniowa wynosi 8,8% oszczędności majątkowych. I 9% + 8,8% = 17,8%

Napisany przez Hanomag

Czy WOP oznacza premię mieszkaniową?

Tak, tak sądzi.

Cytat od Tikonteroga
Ponadto przeczytałem, że premia mieszkaniowa wynosi 8,8% od kwoty odprowadzaną na poczet oszczędności inwestycyjnych. A 9% + 8,8% = 17,8% < 20%.

8,8% zostaje dodane jako oddzielna składka oszczędnościowa, która wynosi 512 €, co nie jest znacznie wyższe od dopuszczalnej składki na rzecz VL. Jednak oprócz 400 € z 20% dofinansowania z VL-Euros, można otrzymać dodatkowo 470 € składek VL z dofinansowaniem 9%. Wymienione informacje dotyczą osoby pojedynczej.
edytuj: 9% przyznawane jako premia dla pracowników dotyczy tylko wpłat VL (maks. 470€) na konto oszczędności mieszkaniowych. Premia mieszkaniowa 8,8% jest przyznawana tylko dla dodatkowych (nie VL) wpłat (maks. 512€) na konto oszczędności mieszkaniowych (może to być to samo konto). 20% może być dodatkowo przyznane tylko dla wpłat VL (maks. 400€) na konto oszczędności w ramach oszczędzania uczestniczącego zgodnie z § 2 VermBG.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata