Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Nazwa firmy zagranicznej - podatki w Niemczech?

Napisany przez macboy
Cześć,

krótkie pytanie - mam szansę założyć firmę za granicą. Ten kraj ma umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z RFN. Moje pytanie brzmi, jakie procentowo podatki (w przybliżeniu) musiałbym zapłacić w DE od zysku po zapłaceniu podatków w tym kraju? Czy tylko podatek dochodowy? Czy występują dodatkowe podatki w DE?

Dziękuję bardzo.

Re: Nazwa firmy zagranicznej - podatki w Niemczech?

Napisany przez 2tneub
Tak naprawdę moja praca dotyczy spraw podatkowych, ale rozumiem, że nie rozumiesz twoich pytań. Z dwóch chaotycznych faktów nikt nie będzie w stanie ci nic powiedzieć.

Nie podajesz rodzaju firmowania, kraju ani źródła dochodu.

Szczególnie jeśli chodzi o umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, mogą być one różnie zawierane między krajami. Oznacza to po prostu, że nic nie jest opodatkowane dwukrotnie. Który kraj opodatkowuje całość, reguluje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. Sprawa ta nie jest już ogólna, lecz indywidualna.

Jeśli chodzi o stawki podatkowe w Niemczech:

Dla osób prawnych (GmbH, AG itp.) stawka podatku korporacyjnego wynosi 15% plus opłata solidarnościowa i ewentualnie podatek handlowy.

Całkowity obciążenia podatkowe wynosi około 29,8%.

Dla wszystkich innych firm (jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka cywilna, spółka komandytowa, spółka jawna) dochody są opodatkowane podatkiem dochodowym oraz ewentualnie podatkiem handlowym. Stawka podatku dochodowego zależy od wysokości dochodu.

Wszelkie inne kwestie już podlegają doradztwu podatkowemu, co jest zastrzeżone dla zawodów doradztwa podatkowego. Więc udaj się do doradcy podatkowego, i tak będziesz go potrzebować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata