Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,
Mój przyjaciel i ja znaleźliśmy Dom. Obecnie mamy dużo liczb do przemyślenia.
Axel, 48 lat, stałe zatrudnienie, miesięczne dochody netto 2500 euro. Oszczędności: 45.000 euro plus kilka starych polis na życie.
Ja, urzędniczka od 1986 roku. Dochód netto 2400 euro plus praca dodatkowa 300 euro netto miesięcznie. Brak oszczędności, obecnie kredyt samochodowy do lutego 2018 (pozostała kwota około 3600 euro), karta kredytowa z saldem 2500 euro oraz konto z saldem 2000 euro.
Axel nie wie o karcie kredytowej i saldzie na koncie. To pozostałości sprzed naszego związku. Dlaczego tak się stało, nie chcę teraz wyjaśniać.
Właśnie sprawdziłam swoje dane w biurze informacji kredytowej. Oczekuję teraz na list.
Teraz moje pytanie: jeśli chcemy sfinansować około 260.000 euro na Dom, czy uważacie, że Axel dowie się o tych dwóch problematycznych kontach? Czy to spowoduje problemy z uzyskaniem finansowania?
Potrzebuję odpowiedzi w tej sprawie.
Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Missyclaudy, Ty i Twój partner macie razem 4900 EUR netto bez Twojej dodatkowej pracy. W stosunku do banku finansującego, kredyt samochodowy jest podany z saldem wynoszącym 3600 EUR. Rachunek z zadłużeniem w wysokości 2000 EUR jest interesujący dopóki jest w limicie debetowym. Jeśli chodzi o kartę kredytową, wystarczy poinformować, że się ją posiada. W zależności od tego, czy bank finansujący chce znać maksymalny limit karty kredytowej (nie bieżący stan), w systemie symuluje się dodatkowe możliwe wydatki za pomocą określonego procentu. Na przykład 8% odsetek ryczałtowo od karty kredytowej w wysokości 2500 EUR jako wydatek. Ogólnie, mieszkanie o wartości 260 000 EUR powinno być w stanie zostać sfinansowane przy Waszych dochodach (bez dodatkowej pracy). Nie o to chodzi. Natomiast uważam, że kwestia szczerości jest o wiele ważniejsza. Byłoby o wiele lepiej dla sprawy, gdybyście spłacili wszelkie zadłużenia. Samochód, karta kredytowa, debet. W ten sposób zaoszczędzicie znacznie więcej odsetek. Ale to Wasza sprawa, pewnie też da radę. Gdzie ma się znajdować Dom w D?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry,
Mam za sobą moją pierwszą bezsenną noc. Od 4,5 roku jestem z Axelem. On wie, że zawsze mam luzną monetę.
Jeszcze nie mieszkamy razem. To Dom ma być naszym gniazdem.
Ten Dom został nam zaoferowany przez przypadkowych przyjaciół. Faktycznie bez długiego okresu przygotowawczego.
Wstydzę się przed Axelem. Nie mogę mu powiedzieć, co się stało... Moja karta kredytowa zawsze mieści się w ramach, ale nie jest przy zerze. Limit kredytowy wynosi 3 500 i aktualnie mam 2 500.
Kiedy 4 lata temu musiałem kupić samochód. Stary się zepsuł, więc sfinansowałem nowy. Jako rekompensatę dostałem kartę kredytową Autokreditplus o limicie 5 000 euro. Zdarzało mi się być w kropce... Kupiłem nawet nowy motocykl i dlatego to konto również jest na poziomie 2 500.
Axel nie wie i się nie dowie. Raczej anuluję wszystko.
W marcu otrzymam swoje rozliczenie roczne podatku dochodowego. Dostanę około 1 600 euro. Nie wyobrażasz sobie, jak natychmiast to wszystko wrzucę na tę kartę kredytową.
Ale co mam zrobić do tego momentu?

Skąd bank, który ma udzielić pożyczki, ma wiedzieć, gdzie mam konta?
Moje konto wynagrodzenia jest na zerze.

Napisany przez ADMCI4
Och, tak.... Dom znajduje się w Ronneburg - Neuwiedermuß

Napisany przez 2tneub
Pytanie wydaje mi się raczej mniej o to, czy sobie na to pozwolicie, a raczej czy potrafisz się zmienić.
2700€/miesiąc to kwota, którą single musieliby najpierw wydać. Niektórzy muszą za tę kwotę utrzymać całą rodzinę.
Nie jesteście już najmłodsi, dlatego musicie zwiększyć spłatę i zapłacić stosunkowo wysoką ratę.
Wtedy nie będziesz już mógł czerpać z pełnych źródeł. Twój przyjaciel podejmuje stosunkowo duże ryzyko. Co się stanie, jeśli nie będziesz w stanie się zmienić? Czy wszystkie koszty pozostaną tylko po jego stronie?
Dlatego zgadzam się z bankowcem, że powinieneś włożyć wszystkie karty na stół i zastanowić się, czy nadal ma to sens i jak możecie to zaplanować, aby rata kredytu, opłaty dodatkowe oraz rezerwy na naprawy domu były zabezpieczone.

Napisany przez ADMCI4
Ale moje pytanie brzmi: jak to wygląda podczas wizyty w banku?

Idę tam z moją wypłatą i mówię nic nie mam?

Mój raport w SCHUFA jest czysty.

A jeśli finansowanie się powiedzie, wyprowadzę się, czy dostanę z powrotem kaucję za mieszkanie i ewentualnie trochę pieniędzy za pozostawioną przez Ciebie kuchnię.

Mogę być na zero do czasu przeprowadzki i zamierzam tak zrobić, zamknę wszystkie konta, na których mam debet.

Tylko jak to zrobić wcześniej??

Rozumiecie???

@missyclaudy, Jesteście w wieku dojrzałym, już po czterdziestce i przecież wiecie, co się dzieje na świecie. Dlaczego spędzacie bezsenną noc z powodu długów przy takich dochodach? Dlaczego nie wyjaśnicie partnerowi wszystkich niejasności? Nie chodzi o to, czy macie czystą historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej czy nie. Chodzi o to, że masz wydatki, które powinny być uwzględnione przy jakiejkolwiek finansowaniu i których chcesz nie ujawnić swojemu partnerowi. Nie rozumiem. Przecież chcecie być współwłaścicielami w połowie, prawda? Moja sugestia: przed pójściem do banku omówcie wszelkie roszczenia i długi. Jeśli byłbym Twoim partnerem, Axel, użyłbym swojego kapitału, żeby spłacić Twoje długi i ruszylibyśmy dalej.

Napisany przez Martin79HN
Zaufanie raz zniszczone, jest bardzo trudne i powolne do odbudowy.
Dlatego teraz rozmawiajmy o tym i znajdźmy rozwiązanie w sprawie długów.
Zachowanie w zakupach lub inne powody długów należałoby poddać krytycznej analizie
i jeśli jest się gotowym, warto poprosić o pomoc.

Napisany przez Daukind
Nie martw się, nikt nie dowie się o stanie konta bankowego i karty kredytowej...
Czy to są zdrowe podstawy do związku i posiadania wspólnego majątku, to każdy powinien ocenić sam.

Napisany przez ADMCI4
Jaśnieję krowę i będę mieć wszystko pod kontrolą. Jestem odpowiedzialny/a i za to się wezmę. Czy nie rozumiecie mnie?
Wiosną dostanę zwrot podatku, wtedy zostanie mi tylko 3500 euro, do tego czasu wpłynie kaucja przed zamieszkaniem oraz dostanę trochę pieniędzy za moją kuchnię, więc wtedy będę na zero.
Nigdy w życiu nie dostałem/am upomnień...
Nie chodzi o to, czy nie mogę tego opłacić.
Pytanie brzmi: czy banki wymagają wyciągów bankowych.
Tylko to chciałem/chciałam wiedzieć.
Kto może mi odpowiedzieć???

Napisany przez Daukind
Nie, zazwyczaj bank nie wymaga tego. Wymagane może być jednak udostępnienie informacji o zobowiązaniach własnych. Niepodanie kredytów i kart kredytowych z saldem debetowym może być wątpliwe, ale nie jest to przeszkoda nie do pokonania.
Nie chodzi także o to, czy jesteś w stanie to spłacić, ale czy twój partner może ci zaufać. Ale to jest problem moralny

Napisany przez ADMCI4
Chcę o tym napisać na Facebooku z kobietą, która właśnie buduje.... Ludzie, to mnie wariuje. Mówi, że została dokładnie przeanalizowana. Musiała przedstawić wyciągi bankowe z ostatnich 90 dni....

Ludzie, mam straszną winę sumienia wobec Axela. Czuję się obok niego jak kompletny nieudacznik finansowy. Ale nie pochodzę z tak zamożnej rodziny i miałam cholernie trudny start w życiu. Dopiero dzięki Axelowi zmniejsza się moje zadłużenie na koncie.

To jest powód, dlaczego mu tego nie mówię. To mnie niesamowicie gryzie!!!!

Dlatego wydzwaniam, czy na przykład banki muszą widzieć wyciągi z KK....

Nie możecie sobie wyobrazić, jak bardzo mnie to krępuje.

A jak wszystkie konta będą na zero, to debet zostanie skasowany.

Napisany przez Daukind
Wyciągi z konta wynagrodzenia... przestań się tak szaleć, albo wyznaj to swojemu przyjacielowi.

Napisany przez ADMCI4
Nie, nie powiem mu!!!
Wygląda na to, że konto wynagrodzenia wygląda dobrze zeszłego roku.
Moim problemem jest karta kredytowa i to konto Autokreditplus.

Napisany przez Tom1987
Sprzedaj kilka rzeczy i spłać nimi swoje długi. Jeśli wydawałeś to miesięcznie, to powinieneś mieć sporo rzeczy, które możesz sprzedać. Wszystko, czego nie użyłeś przez ostatnie 2 lata, wystaw na sprzedaż na Ebayu... A być może powinieneś trochę przyjrzeć się swoim wydatkom. Masz prowadzony budżet domowy?

Napisany przez wbs
Więc teraz niezależnie od finansowania, skupmy się na czymś zupełnie innym:
Uważam, że to nie stanowi solidnej podstawy. Szczególnie w przypadku tak istotnej decyzji. Znaczy to, że nie ufasz swojemu partnerowi.
Z całym szacunkiem: Ja również nie kupiłbym domu, który należy do mnie tylko w 50%. To tylko moja opinia.

Napisany przez ADMCI4
Chodzi mi tutaj głównie o to, czy jestem w dobrym związku czy nie, czy brakuje tu zaufania.

Nie ufam żadnej innej osobie tak bardzo jak Axel.

Czuję się okropnie. Że w wieku 47 lat mam jeszcze takie problemy. To ostatnie kamienie milowe, które muszę usunąć ze swojej drogi. Dam sobie radę!!!

Tylko do Was było pytanie, czy wiecie, że do kasy chorych wymagane są wyciągi... Tak samo jak do karty autokredytowej plus?

Czy nie można po prostu na to odpowiedzieć???

@Missyclaudy, w przypadku odpowiedniego banku nie musicie przedstawiać wyciągów z konta, jeśli obie osoby mają dobrą lub bardzo dobrą historię kredytową w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa). Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez ADMCI4
Mam mdłości w brzuchu.Dziękuję za obiektywną odpowiedź.Czekają mnie jeszcze liczne bezsennie noce

Może również pomocny byłby dla Państwa telefon.

Napisany przez ADMCI4
Czy możesz mi pomóc?

Ogólnie? Jasne, po prostu zadzwoń.

Napisany przez xlarge
Gdzie pozostaje miesięcznie 2700€, które wpływają do Ciebie?
Około 300€ na spłatę samochodu - dobrze - następnie około 50€ odsetek miesięcznie za 4500€ długu.
Ale co z pozostałymi 2350€?
400€ na samochód?
1000€ na czynsz/opłaty?
400€ na jedzenie/ubrania/itp.?
-> Powinno zostać około 550€ miesięcznie, prawda?

Napisany przez Tom1987
Tu można również znaleźć potencjał, aby coś zrobić tańszego, a co Pan/Pani sądzi?
Telefonia stacjonarna zaczyna się od 30 €
Telefony komórkowe są dostępne znacznie taniej... jak często z niego korzysta?
Książka domowa ujawnia, na co wszystkie pieniądze wypływają.
Wtedy będzie Pan/Pani mógł/mogła spać spokojnie, wiedząc, że w danym miesiącu wypływa więcej pieniędzy niż wpływa.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć missyclaudy,
ogólnie rzecz biorąc, powinno cię to zaszczycać, że zastanawiasz się nad swoimi negatywnymi zobowiązaniami. Zawsze dobrze jest je zrównoważyć, ale nie musisz martwić się takimi negatywnymi myślami. Zwłaszcza jeśli znajoma na Facebooku - bezpośrednio lub pośrednio - wmawia ci winę.
Jeśli uważasz, że lepiej dla ciebie jest zachować tę informację dla siebie i czujesz się lepiej, to zrób to, koniec kropka. Dowie się o tym w trakcie składania wniosku o finansowanie i zapewnienia finansowania, jeśli skorzystasz z odpowiedniego banku lub doświadczonego pośrednika finansowego.

Napisany przez Reichsindandere
Finansista widzi twoje limity i długi - dokładnie to, co również widzisz w swoim raporcie w Biurze Informacji Gospodarczej! Gdy twój przyjaciel nie patrzy na ekran, niczego nie zauważy. Wskazówka - porozmawiaj wcześniej z doradcą finansowym i powiedz mu, że nie chcesz, aby twój przyjaciel się o tym dowiedział. Bez względu na powód, dla którego tak chcesz! Wydaje mi się, że twój przyjaciel nie miałby problemu z przejęciem twoich długów, gdybyś go zapytał - przecież to nie dużo! Bądź odważny!

Bank jest zainteresowany zawarciem umowy. Zero problemów ze źródłem dochodów. Wygląda na to, że jesteście doskonałymi dłużnikami. Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata