Chodzi mi o najwyższe stopy procentowe osiągalne w średnim terminie w dziedzinie lokat terminowych. Spróbuj użyć kalkulatora lokat terminowych Handelsblatta (Przepraszam, nadal nie mogę zamieścić linku. Muszę napisać minimalną liczbę postów)
Tylko poza tematem, ING Diba też musiała zostać uratowana przez holenderskie państwo. Tak, hiszpański bank prowadzący działalność w Niemczech.
Tak, zwłaszcza te banki, które obecnie oferują najwyższe stopy procentowe. Jak sam zauważyłeś, trzymanie pieniędzy w poduszce nie ma sensu.
Tak więc mówimy o lokatach terminowych. Możliwe, że tak, ale to samo co w przypadku lokat terminowych. Tutaj również wiele banków ryzykowało, a kryzys finansowy nadal się nie skończył. Dlatego trzymam się swojego zdania dotyczącego poduszki.
Co do ING DiBa: Założona w 1965 roku we Frankfurcie nad Menem jako Bank für Sparanlagen und Vermögensbildung AG (BSV), od 1 stycznia 2007 roku w pełni należąca do grupy ING. Oto więc następująca sytuacja: holenderski bank został uratowany, a nie niemiecki. Niemieckie prawo stosuje się do niemieckiego banku, który musiałby zostać uratowany przez nasz rząd.
Nie jest to obrona banku. Niemniej nie należy tego mylić.
Jasne, że takie banki oferują również najwyższe oprocentowanie w przypadku lokat terminowych oraz lokat rocznych oraz najniższe odsetki od
kredytów. Matki muszą zdobyć pieniądze i potrzebują płatnych klientów, których znajdują w Niemczech.
Cytat od winfoer
Czy naprawdę chodzi o ING DiBa z siedzibą we Frankfurcie nad Menem czy o ING Gruppe, Amsterdam?
Czy powinienem martwić się o moje wpłaty w ING DiBa, jeśli ING Gruppe zbankrutuje?
Jak jest w przypadku Santander, jeśli otworzę tam
konto oszczędnościowe, to robię to w banku z siedzibą w Niemczech?!
Odpowiedź na pytanie 1: Tak, ING-Groep została uratowana. Nie DiBa!
Odpowiedź na pytanie 2: Tak samo jak w przypadku wszystkich innych niemieckich banków. Oto cytat z Wikipedii:
Cytat z Wikipedii (jedno źródło, ale nie jedyne!)
ING-DiBa jest członkiem Funduszu Gwarancji Depozytów Niemieckiego Związku Banków. Ten fundusz przewiduje zabezpieczenie w wysokości obecnie 1,48 miliarda
euro na klienta (30% odpowiedzialnego kapitału własnego). Zostanie ono zastosowane, gdy unijnie gwarantowane zabezpieczenie w wysokości 100 000 € zostanie wyczerpane. Wpłaty klientów są zatem zabezpieczone przez dwa niezależne systemy zabezpieczeń.
na 3: Założenie w 1957 roku, kraj: Niemcy, siedziba: Mönchengladbach. To również niemiecki bank. Chodziło mi o matkę.
Po prostu chcę podkreślić, że nie chcę zbyt mocno chwalić ani ING DiBa ani Santadera, ale warto wiedzieć, że oba te banki posiadają licencję bankową w Niemczech. W przeciwnym razie nie mogłyby prowadzić działalności tutaj. Dlatego zabezpieczenie zgodnie z niemieckim i unijnym prawem. Z drugiej strony, niemiecki bank w Niemczech, a filia w Hiszpanii.
Oczywiście kwestia, czy matki odejmą kapitał, to zupełnie inna historia. Dopóki przynosisz swoje pieniądze do niemieckiego banku, obowiązuje ochrona depozytów w Niemczech. Czy jednak w następnym kryzysie będą w stanie wypłacić, tego nie wie nikt.
Teraz poświęciłem czas na dogłębne zbadanie tematu związanego z wymianą banku (wpis w innym poście), dlatego piszę tutaj tak szczegółowo. Jednak mogły pojawić się błędy.