Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Problemy z kartą VISA: Brak pieniędzy w bankomacie, ale kwota jest obciążona?

Napisany przez Spawnie
Cześć wszystkim,

z powodu ostatnich problemów postanowiłem poprosić o pomoc na forum specjalistycznym, ponieważ oficjalne instytucje nie są w stanie mi pomóc.

Historia: Ponieważ opłaty za wypłaty gotówki za pomocą karty EC w czasie urlopu (w naszym przypadku: Hiszpania) są dość wysokie, zdecydowaliśmy się na kartę Barclaycard New Visa. Do tej pory wszystko było w porządku. Nie było żadnych problemów, a opłaty również nie były naliczane.

Jednak od tego zimy bank następny (Sabadell) zaczął nagle pobierać opłaty. Sam Barclay nie jest pomocny, mówią tylko MY nie pobieramy opłat za wypłatę, nie możemy powiedzieć, co banki pobierające opłaty za korzystanie z bankomatów.

Dlatego pytanie: Czy ktoś wie, gdzie w Hiszpanii można wypłacać gotówkę bez dodatkowych opłat za pośrednictwem Barclay New Visa?

Jednak to pytanie jest na marginesie, moim prawdziwym problemem jest coś znacznie bardziej drażniącego.

W grudniu 2016 roku próbowaliśmy wypłacić pieniądze z Banco Popular. Przed standardowymi pytaniami: Tak - fundusze były, Nie - karta nie była zablokowana. Pojawił się komunikat o problemie i na końcu karta wyszła, ale pieniądze nie. Wypłaty w innych bankach tego dnia również nie były już możliwe. Zadzwoniłem do wsparcia Barclay, powiedziano mi, że moje konto było obciążone, mimo że nie otrzymałem pieniędzy! Pracownik banku był bardzo miły następnego dnia, natychmiast dokonał weryfikacji kasy i następnego dnia poinformował nas, że w rzeczywistości nie wypłacono żadnych pieniędzy i dlatego zatrzymają transakcję.

Okej, raz nie zaszkodzi (choć MOIM ZDANIEM taka sytuacja nie powinna mieć miejsca!). Teraz jednak w niedzielę próbowaliśmy szczęścia w Deutsche Bank w Hiszpanii. Na początku wszystko było normalne, nawet zapytano mnie, w jakich nominałach chciałbym otrzymać kwotę... i nic się nie działo... ekran stał się szary... ponownie pojawił się komunikat o problemie... karta została wydana. I znowu nie było możliwości wypłaty tego dnia. doradca Barclay potwierdził moje obawy: kwota ponownie została obciążona i ponownie nie otrzymałem pieniędzy! Czy w ciągu 3 tygodni mogło zdarzyć się 2 razy tak niewiarygodne wydarzenie?

Teraz jednak utrudnieniem jest to, że Deutsche Bank zachowuje się tak arogancko i stanowczo, że nie otrzymuję pomocy. Dosłownie powiedziano mi, że ich to nie obchodzi, i mam skontaktować się z Barclay (a oni mówią tylko: widzimy tylko transakcje, co robi bankomat nie zależy od nas, musisz skontaktować się z operatorem bankomatu). Wytłumaczyłem to pani w Deutsche Bank, ale to jej nie przeszkadzało. Nawet moje argumenty, że Banco Popular mogło pomóc mi zrównoważyć transakcję, nie interesowały jej. Co więcej, zapytała mnie, czy jestem tępy, to jej nie obchodzi. Moje zastrzeżenia, że nigdy nie miałem problemów z bankomatami za granicą, a teraz dwa razy w ciągu 3 tygodni w Hiszpanii, odebrała z pytaniem, dlaczego w ogóle tam jestem...

To jednak odrębna historia, i na pewno nie pozwolę tej sprawie pozostać bez rozwiązania. W Hiszpanii na pewno jest główna siedziba, do której można się skontaktować online, i tam postaram się wyjaśnić zachowanie tej pani.

Teraz moje pytania do was:
Dlaczego tak często nie dostaję pieniędzy, a kwota jest naliczana? Czy to wina Barclay, mojej karty, czy po prostu dwa z trzech bankomatów są w trybie złodziejskim?

W każdym razie musi pojawić się rozwiązanie. Posiadam kartę kredytową po to, aby ułatwić sobie życie, a nie aby mieć ogromne problemy w 2 na 3 przypadków, wydzwaniać do obsługi klienta i marnować dni urlopowe! Macie pomysły?

Re: Problemy z kartą VISA: Brak pieniędzy w bankomacie, ale kwota jest obciążona?

Napisany przez Birgit
Czy dzieje się to tylko z kartą kredytową ?
Czy potem wypłacasz pieniądze z karty debetowej ?

Napisany przez Spawnie
Nur skorzystałem z karty kredytowej, zwłaszcza że szczerze mówiąc miałbym trochę oporów, aby wsunąć drugą kartę do takiego bankomatu. Następnego dnia (ze względu na limit dzienny) karta Visa ponownie działała bez problemu w innym bankomacie.

Napisany przez 2Escorpio

1. Stąd pytanie na marginesie: Czy ktoś wie, gdzie w Hiszpanii można wciąż wypłacać pieniądze bez opłat za pomocą karty Barclay New Visa?
2. Jak to się dzieje, że tak często nie dostaję gotówki, a kwota jest jednak obciążona?
3. Czy to wina Barclays, mojej karty, czy po prostu dwóch z trzech bankomatów tam dole działa w trybie gangu?

1. Banco Popular powinno wciąż działać bez opłat za wypłaty z bankomatu... Pytanie tylko, jak długo jeszcze. Bardzo prawdopodobne, że w Niemczech wkrótce również będą obowiązywać opłaty za wypłaty z bankomatu.
2. Tutaj trzeba sprawdzić, czy kwota została rzeczywiście obciążona, czy tylko zarezerwowana. Bank (w tym przypadku Barclaycard) nie jest w stanie tego natychmiast ustalić, może to zająć nawet 24 godziny, a zazwyczaj do 3 dni.
3. Wygląda na to, że twoja karta ma problem... Błąd w chipie. Gangsterzy nie mają interesu w celowym spowodowaniu takiego błędu, który skłoniłby klienta do ewentualnego zablokowania karty. Przy skimowaniu płatność / wypłata przechodzą całkowicie niezauważane dla klienta.
Ponieważ w tym urlopie ciężko będzie ci ją zastąpić, polecam używać jej do większości płatności... W Hiszpanii nie powinno to stanowić problemu. Oczywiście nadal możesz próbować wypłacać gotówkę, ale zrobiłbym to tylko wtedy, gdy bank akurat jest otwarty, aby móc odebrać kartę, jeśli zostanie przytrzymana przez bankomat.
BTW: Karta Sandanter 1plus (również bez opłat) obecnie zwraca koszty wypłaty z bankomatu... Ale także tutaj nie ma pewności, czy to zostanie na stałe.

Napisany przez Spawnie
Techniczne szczegóły niestety pozostają ukryte.
W Banco Popular nikt nie mówi po niemiecku. A w Deutsche Bank, jak już wspomniano, nikogo to nie obchodzi.
Ale w ogólności, czy błąd na karcie jest możliwy?

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=Spawnie">
Ale teoretycznie, na karcie może też wystąpić błąd?
[/cytat]
tak. Jeśli wystąpi błąd na różnych bankomatach i/lub w sklepach, to najczęściej wina leży po stronie karty.
Też miałem kiedyś kartę z uszkodzonym chipem... W niektórych sklepach działała, jakby wszystko było w porządku, ale w innych zawsze pojawiał się komunikat Operacja niemożliwa. Na początku myślałem, że to wina banku, który wydał mi kartę, ale wymiana karty zdziałała cuda.

Napisany przez ADMCI4
W przypadku skomplikowanych i częściowo przestarzałych systemów płatności bankowych na kartach mogą wystąpić najdziwniejsze błędy. Może pomóc w tym karta wymiany.

Transakcje, w których nie otrzymałeś pieniędzy, możesz zwrócić za pomocą chargebacku (reklamacja transakcji).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata