Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy jako student na przyszłość.

Napisany przez BeerGrills
Cześć wszystkim,

chciałbym wiedzieć, co w mojej sytuacji byłoby najbardziej sensowne, aby zacząć inwestować pieniądze. Kilka słów o mojej sytuacji: Obecnie mam 21 lat, jestem na piątym semestrze studiów i planuję skończyć po siódmym semestrze, a zatem nie mam regularnego dochodu. Mam oszczędności na książeczce oszczędnościowej od rodziców i dziadków, do których jednak nie mam dostępu, ponieważ są one przeznaczone na sytuacje awaryjne, ale na moim koncie oszczędnościowym leży 3000 euro, które tam sobie leżą i się marnują. Teraz moje pytanie brzmi, jak najlepiej zainwestować te pieniądze. konto oszczędnościowe byłoby jedną opcją, ale nie jestem pewien co do oprocentowania, czy to jest najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza że mam już fundusz awaryjny. Czy plany oszczędzania w ETF-ach byłyby lepszą alternatywą? Mam zamiar poświęcić temu dłuższy czas, aby oszczędzać na starość, ale jak najlepiej zacząć? Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystko zrozumiale i Mam nadzieję, że ktoś podzieli się swoimi myślami i opinią na ten temat.

Z poważaniem

Napisany przez 2titan1981
Chciałbym najpierw ukończyć studia zanim zainwestuję w fundusze i akcje
Dlaczego?
na ciebie mogą jeszcze spadać różne koszty
Pobyt za granicą
Przeprowadzka do pracy
Mieszkanie
Wyposażenie mieszkania
Samochód
itp. Lista jest długa i tam te 3000 € by łatwo zniknęły, a co zrobisz, gdy akurat byłby zły moment na wyjście z funduszy (-70% wartości)
Lepiej jednak, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś, zaopiekować się dobrym ubezpieczeniem rentowym, które zabezpieczy cię zgodnie z twoją pensją w pracy.... i nawet jeśli to boli, ulokować pieniądze na rachunkach oszczędnościowych/depozytowych, aby je mieć, gdy będą potrzebne, i nadal na nie oszczędzać. Możesz jednak zapytać, czy środki z książeczek oszczędnościowych mogłyby być inaczej zainwestowane...

Napisany przez flash
Hej,
zrozumiałem to tak, że na nagłe wypadki wydaje się być dostępne pieniądze, do których dochodzą Twoje 3000 euro.
Ogólnie Twoje rozważania są absolutnie słuszne i rozsądne.
Zastrzeżenia Titan1981 są uzasadnione, ale.....
Beer chce wiedzieć, jak ulokować swoje pieniądze długoterminowo na przyszłość, nie chciał wiedzieć, co może mu w życiu przeszkodzić. Ponadto nie wiemy nic o nim, na przykład: może mieć samochód, może nie chcieć go mieć.
Możesz już podjąć pierwszy krok, którym jest otwarcie konta depozytowego online, inwestowanie niewielkiej miesięcznej kwoty w szeroko zdywersyfikowany ETF. Nie wpłaciłbym od razu całych 3000 euro. Zamiast tego wpłaciłbym tę kwotę na konto oszczędnościowe (zazwyczaj dostępne w bankach internetowych oferujących konto depozytowe online), skąd można by później pobierać wskazaną kwotę na miesięczny plan oszczędzania w ETF.
Dzięki temu możesz zdobyć pierwsze doświadczenia, a gdy się już samemu inwestuje (nawet jeśli jest to tylko niewielka kwota), śledzi się rynek, gospodarkę itp. zupełnie inaczej niż gdy się tego nie robi. To będzie ci później przydatne.
Jeśli, wbrew przypuszczeniom Titan1981, nie będziesz potrzebować 3000 euro, możesz stopniowo inwestować te pieniądze w Twoje ETF-y w słabszych fazach rynkowych.
Pozdrawiam
Chris

Napisany przez sachinvest
Hej wszystkim,
zgadzam się całkowicie z titanem1981.
Jako student jeszcze nie nadszedł czas, aby myśleć o długoterminowych inwestycjach.
Dlatego w takiej sytuacji konto oszczędnościowe może być odpowiednie. Jeśli dobrze poszukasz, możesz znaleźć jeszcze lepsze oferty.
Zazwyczaj stawiam na bezpieczeństwo. Dlatego akcje i inne spekulacyjne działania nie wchodzą w grę. To też powinno pasować do twojego profilu, BeerGrills.
Zawsze inwestuję w aktywa materialne. Niestety, nieruchomości wymagają dużych inwestycji, a obecnie, moim zdaniem, są znacznie przecenione.
Dlatego znalazłem dla siebie inny obszar inwestycji. Obecnie inwestuję w monety kolekcjonerskie. Mają one wartość rzeczywistą (wartość nominalna i wartość materialna), więc prawie wykluczony jest całkowity strata. Ponadto można zacząć inwestować już od niewielkich kwot, a istnieje również dobry rynek wtórny, co pozwala mi szybko je sprzedać.
Inwestuję tam co miesiąc. Jednak aby osiągnąć rzeczywisty wzrost wartości, trzeba mieć cierpliwość.

Napisany przez ADMCI4
Żeby odpowiedzieć krótko i zwięźle na to pytanie: Tak, plany oszczędnościowe w ETF-ach są właściwym rozwiązaniem. Odkładając na starość za pomocą planu ETF, nie robisz nic złego. ETF-y są uczciwe, niedrogie i transparentne. Zacznij od planu ETF na MSCI World. W razie potrzeby możesz dodać trochę na rynki wschodzące. Od 8 lat mam już plan oszczędnościowy na 70% MSCI World i 30% MSCI Emerging Markets. Zacznij od swojego zabezpieczenia na starość... to dobre uczucie, że się zaczęło! :-)

Napisany przez owatzi
Być może zainteresowana/y jesteś niewielkim inwestowaniem w handel kryptowalutami? Możesz spróbować zainwestować około 50 lub 100 euro jako test - obecnie to się dobrze sprawdza i pozostaje w rozsądnej skali. Niezależnie od tego, zawsze warto zainwestować klasycznie i długoterminowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata