Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zakaz dysponowania w postanowieniu o zajęciu i przekazaniu, konto chronione i zasiłek ALG 2

Napisany przez Sandlot
Cześć,
kilka dni temu otrzymałem od lokalnego urzędu (nie Urzędu Skarbowego) odpis postanowienia o zajęciu i przekazaniu, które wysłano do mojego banku Sparkasse.
Chodzi o zaległą opłatę, której po prostu zapomniałem zapłacić.
Posiadając konto P oraz otrzymując na nie tylko zasiłek ALG 2, zazwyczaj nie martwiłbym się zbytnio.
Jednak w tym postanowieniu znajduje się komunikat dla dłużnika, który zasadniczo mówi, że nie mogę już dysponować środkami na koncie, dopóki roszczenie nie zostanie uregulowane. Jednak ten zapis w postanowieniu nie jest poparty żadnymi pouczeniami dotyczącymi skutków prawnych, jeśli zdecyduję się na dysponowanie środkami.
Faktem jest, że w chwili obecnej nie jestem w stanie uregulować (w pełni) roszczenia i potrzebuję korzystać z zasiłku ALG 2 na moje utrzymanie.
Czy taki zapis dotyczy również kont P czy zasiłku ALG 2?
Czy powinienem skonsultować się lepiej z prawnikiem?

Re: Zakaz dysponowania w postanowieniu o zajęciu i przekazaniu, konto chronione i zasiłek ALG 2

Napisany przez credere
Tekst w nakazie zajęcia nie jest dostosowany do twojego konta P. Wierzyciel przecież nie wie, czy prowadzisz konto P czy nie, dlatego to jest ogólna informacja. Przez ochronę przed zajęciem możesz nadal korzystać z dostępnych środków. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata