Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest uzyskanie finansowania budowy w Monachium?

Napisany przez maxi_muc
Dobry wieczór wszystkim,
po przeczytaniu kilku interesujących postów tutaj, chciałbym również prosić o pomoc lub ocenę.
Nasze dane (tak, oboje pracujemy na pełny etat):
Mężczyzna, 32 lata, dochód 1.950 euro netto (nieokreślony czas)
Kobieta, 25 lat, dochód 1.200 euro netto (nieokreślony czas)
Świadczenie rodzinne: 184 euro
Kapitał własny: 52.000 euro dostępne.
Brak otwartych zobowiązań / kredytów, brak kredytów konsumenckich itp.
Opłaty za opiekę nad dziećmi nie występują, ponieważ są dwie babcie w Monachium
Planujemy zakup mieszkania. Powinno to być 3 pokoje, a w najlepszym przypadku nawet czwarty pokój, jeśli przyjdzie na świat drugie dziecko.
Obecnie mieszkamy na wynajętym mieszkaniu, w okolicy miasta Monachium (ostatnie metro). 3 pokoje, 67 mkw, 950 euro czynsz (200 euro opłaty dodatkowe) (witaj w Monachium!)
Chcielibyśmy szukać (nowego) nieruchomości trochę dalej, ale w obszarze S-Bahn w Monachium. Stąd mielibyśmy znacznie krótszą drogę do pracy (oboje!).
Pomijając fakt, że w oferowanych nieruchomościach używanych jest zazwyczaj tylko śmieci za zbyt dużą cenę, jest akceptowalna oferta na mieszkanie 4-pokojowe (kfw55), 90 mkw za 390.000 euro, nowe budownictwo. Opłata za mieszkanie nie jest podana.
Osobiście myśleliśmy o miesięcznej raty w wysokości 1.200 euro + opłata za mieszkanie, ponieważ żyjemy dość oszczędnie. Odpowiada to około 35% dochodu gospodarstwa domowego netto (rata bez opłat za mieszkanie) (jeśli bank uzna, że jest to zbyt wysokie, chcielibyśmy działać ze spłatą dodatkową, wtedy z niższą miesięczną ratą).
Moje pytanie do profesjonalistów: Jaka kwota finansowania byłaby możliwa na podstawie powyższych danych (dochody + kapitał własny)? i jaka rata jest możliwa (ogólnie mówi się, że około 30% dochodu gospodarstwa domowego netto, ale w Monachium to niemożliwe). Być może rozważane jest również ulgowe kredytowanie zgodnie ze standardem kfw55 (jak jest to zwykle oceniane, jako kolejny kapitał własny?).
Pozdrowienia dla wszystkich i z góry dzięki!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, jeśli musisz sfinansować 340 000 EUR (390 000 EUR - około 20 000 = 5% kosztów dodatkowych, ponieważ prawdopodobnie żaden pośrednik nie będzie chciał prowizji - pozostałe 30 000 EUR wkładu własnego), to zgodnie z życzeniem miałbyś miesięczną ratę w wysokości około 1200 EUR. Dodatkowo, koszty dodatkowe (ogrzewanie/woda/prąd/śmieci/opłaty mediów/ubezpieczenie itp.) wynoszące około 250 EUR + czynsz (200 EUR ??) spowodują, że miesięczne koszty mieszkania wyniosą około 1600-1700 EUR. Myślę, że będzie to dla banków za mało. Jeśli przez jakiś czas otrzymywane będą świadczenia z ALG1 lub chorobowe, można szybko znaleźć się w trudnej sytuacji finansowej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć maxi_muc,
Ponieważ pytasz konkretnie o kwotę, którą można wyłożyć, powiem Ci że możesz sfinansować wszystko z Waszych dochodów netto i zasiłku na dziecko oprócz (przyjmując, że powierzchnia mieszkania wynosi 100 metrów kwadratowych) 1500 euro. Czy to ma sens, to inna sprawa i musi być rozważana indywidualnie, zwłaszcza że dochód tymczasowo zmniejszy się, gdy planowanie rodziny zostanie zrealizowane.
Jaka łączna kwota inwestycji może być z niego wyciągnięta, uwzględniając kapitał własny, zależy od różnych czynników, które trzeba omówić indywidualnie. Okres wiązania oprocentowania, pożądana czasowa długość kredytu do spłaty, środki KfW i środki pomocowe państwa (LaBo), integracja i rzeczywiście pożądana stopa odsetkowa oraz kapitałowa to czynniki, które należy wziąć pod uwagę, jeśli chcemy określić, w jakim przedziale cenowym możemy/się powinniśmy poruszać.

Napisany przez maxi_muc
Cześć!
No cóż, w Monachium i tak płaci się 1600 za 4 pokoje (bez opłat dodatkowych). Jeśli ktoś otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych (ALG 1) lub zasiłek chorobowy (Krankengeld), to wszystkie opłaty związane z wynajmem idą na marne.
Dzięki za pierwszą odpowiedź.

Napisany przez maxi_muc
Dziękuję za odpowiedź.
Więc dochód netto pomniejszony o 1500 euro może / można będzie użyć na miesięczną ratę. To już dobry punkt wyjścia.
Co do potomstwa: na razie nic nie jest zaplanowane, ale wolałbyśmy mieć puste pomieszczenie niż przez 20 lat brak pokoju. Również zadowolimy się chętnie 90 metrami kwadratowymi, co jest w pełni wystarczające.
Aktualnie rozważamy zakup, ponieważ chcielibyśmy się przeprowadzić, a czynsze za zimne mieszkania w 3 pokojach prawie wszędzie wynoszą 1100 euro lub więcej. Obecnie płacimy 950 euro za zimne, ale jest bardzo ciasno (67 metrów kwadratowych).

Przeprowadzając się na północ od Monachium, oboje zaoszczędzilibyśmy codziennie około 1 godziny podróży. Ponadto byłaby lepsza jakość życia dalej na zewnątrz.

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że zapytania przez portale nieruchomości pozostały dotychczas praktycznie zawsze bez odpowiedzi (wysłano około 45 w ciągu ostatnich 3 miesięcy).
Presja na rynku tutaj w Monachium musi być ogromna. Dlatego teraz także planujemy zakup.

Napisany przez maxi_muc
Przy tych cenach, prawdopodobnie nie będzie możliwe nic poniżej 25 lat. Dlatego dla pewności zakładamy okres wiązania oprocentowania na 20 lat. Spłata około 2%. Niestety nasz dochód jest raczej niski dla Monachium (przynajmniej w porównaniu z naszymi znajomymi, którzy mają około 1000 zł więcej netto miesięcznie na do dyspozycji).

Cześć!
No cóż, w Monachium i tak płaci się 1600 za 4 pokoje (zimno). Dlatego wynajem jest daremny, jeśli znajdziesz się na zasiłku dla bezrobotnych (ALG 1) albo na zasiłku chorobowym.
Dzięki za pierwszą odpowiedź.

Chodzi o punkt widzenia banku..... Jeśli nie będziesz w stanie opłacić czynszu, to bank nie straci pieniędzy.....

Napisany przez Daukind
Wynagrodzenia w Monachium są naprawdę zaskakująco niskie. Zwłaszcza kobieta zarabia niewiele ponad płacę minimalną...
Zdecydowanie odradzam finansowanie znacznie powyżej 200 000.

Napisany przez maxi_muc
Ja, jestem obecnie w trakcie poszukiwania czegoś nowego. Ale zależy to także od kwestii nieruchomości (miejsce pracy). Widzę tutaj jeszcze potencjał, ponieważ ma ona zaledwie 25 lat. (Wykształcenie + 3 lata doświadczenia zawodowego dotąd). Ja również (32 lata) nie jestem zbyt zachwycony kwotą 1.950 €. Choć jestem otwarty na coś nowego, to dotychczasowe 4 rozmowy kwalifikacyjne nie przyniosły żadnej korzystnej oferty (pracuję jako kupiec), która uzasadniałaby zmianę. Nie byłoby warto zmieniać za jedynie 100 euro więcej netto miesięcznie. Za 200.000 euro można dostać być może 2 pokoje. Ekwiwalent gotówkowy w wysokości 50k jest tutaj pominięty.

Napisany przez maxi_muc
Oczywiście. Odpowiedź była oczywiście z mojej perspektywy, a nie z perspektywy banku.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
myślę, że z perspektywy bankowej finansowanie byłoby wykonalne pod względem dochodów.
Przykład: 360000 * 1,87% 10 lat = 561 odsetek.
+ Spłata kapitału, wtedy musicie liczyć się z ratą w wysokości 1500-1600 €.
Pomijając KFW itp.
Czy to ma sens, zależy od wielu czynników. Tylko osobista rozmowa konsultacyjna może coś wyjaśnić. Macie doradcę ds. budowy?
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Jajko sadzone,

powoli zaczynasz mnie denerwować!! Czy możesz przestać???? Napisz coś, czego jeszcze nie wspomniano, albo przynajmniej coś informacyjnego. Przede wszystkim przestań zachowywać się jak sęp polujący na finansowanie! To już jest naprawdę bezczelne, błagać o to w ten sposób. Napisz do TE prywatną wiadomość, ale przestań żebrać tutaj.

Niewiarygodne, naprawdę. Ja też czasem żeruję, ale tak jak ty, to mnie irytuje! Zaangażuj się, zostaw nas na jakiś czas, napisz do TE, ale przestań prosić bezpośrednio w wątku.

Twoja propozycja jest bezwartościowa, zupełnie, nikt z konsumentów tutaj na forum nie prezentuje finansowania w tak naiwny sposób! Co to ma być? Brak KfW, brak dodatkowych informacji, masz niewiele danych i wyrzucasz tutaj takie bezsensowne i niekompetentne propozycje finansowe. Nie ma sensu i nie ma to wartości dla nikogo to, co tam zaproponowałeś!!!

Napisany przez maxi_muc

Twoje przykłady nie mają żadnej wartości, nikt tutaj w forum nie prezentuje tak brutalnej oferty finansowej! O co chodzi? Brak informacji o KfW, żadnych dodatkowych szczegółów, masz tylko kilka informacji i prezentujesz tak bezsensowną i niekompetentną ofertę finansową. Nikt nie potrzebuje tego, co proponujesz!!!

Dziękuję
------------------
W odniesieniu do KfW. Byłoby to możliwe dla przykładowego mieszkania z pierwszego posta, ponieważ jest nowe i spełnia standard 55.

Napisany przez hoehlenbewohner
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, że po prostu odwrócicie się od Monachium?
Koniecznie trzeba dobrze przemyśleć ograniczenie się do mieszkania z trzema pokojami.
Czy jakość życia jest aż tak znacznie wyższa niż w innych miejscach?
Za 390.000 € można w innych pięknych częściach Bawarii kupić cały Dom.

Napisany przez maxi_muc

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, aby po prostu odejść od Monachium?
Decyzja o ograniczeniu się do trzypokojowego mieszkania wymaga naprawdę głębokiej refleksji.
Czy jakość życia jest naprawdę tak dużo wyższa niż gdzie indziej?
Za 390 000€ można dostać w innych pięknych okolicach Bawarii całkiem Dom.

Oczywiście zastanawialiśmy się.
Ale dokąd wtedy pójść? Obydwoje mamy pracę, obydwoje jesteśmy z Monachium.
Jeśli chodzi o nasze dziecko: obie babcie są tutaj (już od ponad 40 lat).
Kolejna sprawa:
Obecnie płacimy już 950 euro czynszu za trzy pokoje, ale o powierzchni 67m². I nie ograniczamy się. Jeśli udałoby się nam coś sfinansować, mielibyśmy praktycznie identyczny styl życia. Co nie zostało wspomniane w moim pierwszym poście, dodatkowo mam miesięczną oszczędność 180 euro. Oczywiście można to uwzględnić w ratach kredytu (bez większych zmian dla nas).
Również istotne: praca oczywiście.
Problemem jest nasz obecny dochód, dość niski. Jeśli nawet w Monachium (gdzie płace są najwyższe), nie udaje się uzyskać dobrego wynagrodzenia, to jakie wynagrodzenie moglibyśmy oczekiwać na przykład w Dolnej Bawarii?
Aha, może kilka informacji o zawodach: jestem kupcem, ona jest pracownicą biurową.

Napisany przez maxi_muc

Za 390.000€ można kupić w innych pięknych regionach Bawarii całkiem Dom.

O ile zauważyłem, dotyczy to tylko Dolnej Bawarii. W promieniu 100 km od Monachium, wszystko jest równie drogie.

O ile mi wiadomo, dotyczy to tylko Dolnej Bawarii. W promieniu 100 km od Monachium, wszystko jest tak samo drogie.

Och, północno-wschodnie Frankonia jest również całkiem piękna i do tego niedroga.

Napisany przez matti85
DLaczego od razu nie gdzieś na wschodzie?
Rozumiem was macie na myśli. Jeśli masz tam swoje centrum życiowe (przyjaciół, rodzinę itp.), dlaczego miałybyście odchodzić?
Ponadto oboje jesteście młodzi i można spodziewać się wyższych wynagrodzeń w przyszłości. Do tego solidny kapitał i brak dużych kredytów.
Chodzi tutaj o przejrzystość sytuacji, a nie o to, w jakiej części Niemiec powinniście żyć czy co się stanie, jeśli ktoś zostanie bez pracy.
Gdybym zawsze musiał o tym myśleć, nie mógłbym zaciągać żadnych długów i musiałbym modlić się i mieć nadzieję każdego dnia, że nie stracę pracy.
Myślę, że wasza sytuacja finansowa jest clear i widzę duży potencjał w waszych zarobkach. Być może kobieta mogłaby się przekwalifikować itp..

Napisany przez florianmeier
Też nigdy nie uważałem drogich ośrodków miejskich za szczególnie atrakcyjne, ponieważ zarabia się tam niewiele netto po kosztach wynajmu mieszkania. Jeśli uwzględni się czas na dojazd do pracy i z pracy, stawka godzinowa nie jest już tak imponująca. A akceptowalna powierzchnia mieszkalna jest również trudna do opłacenia. Ale jeśli wszystkie kontakty społeczne są tam, to zrozumiałe, że zarówno mężczyźni, jak i kobiety chcą pozostać w Monachium.
W każdym przypadku obaj powinniście zarabiać netto. 1.200 EUR w Monachium to absolutna kpina.

Napisany przez maxi_muc

W każdym przypadku oboje powinniście pracować na pełny etat. 1200 EUR w Monachium to całkowicie śmieszne.

Widzę to dokładnie tak samo. Mam nadzieję, że niedługo coś się zmieni. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć nową pracę, ponieważ ona ma tylko trzy lata doświadczenia zawodowego (po ukończeniu nauki), więc tutaj po prostu sprzedała się poniżej swojej wartości na początku swojej kariery zawodowej. Niestety, popełniłem ten sam błąd w mojej obecnej pracy, ale jeszcze nie udało mi się tego naprawić (pracownicy wiedzą, ile się zarabia). Po prostu: 5% z 4000 brutto to coś innego niż 5% z 2500 brutto - a skok do 4000 brutto jest chyba możliwy tylko przy zmianie firmy.

Napisany przez Tikonteroga

Nasze dane (tak, pracujemy oboje na pełen etat):
Mężczyzna, 32 lata, dochód 1.950 euro netto (czas nieokreślony)
Kobieta, 25 lat, dochód 1.200 euro netto (czas nieokreślony)
Kindergeld: 184 euro

Czy te dochody netto wynikają z kombinacji klasy podatkowej 3 i klasy podatkowej 5? W tej kombinacji często dochodzi do dopłaty podatkowej przy rozliczeniu podatku. Czy braliście to pod uwagę, ponieważ wynagrodzenie netto byłoby wtedy efektywnie nieco niższe.

Cytat od maxi_muc
(Nowy) Dom chcielibyśmy szukać trochę dalej, ale nadal w obszarze S-Bahn Monachium. Stąd mielibyśmy też znacznie krótszą drogę do pracy (dla obojga!).
Poza tym, biorąc pod uwagę, że w oferowanych nieruchomościach istniejących praktycznie tylko śmieci, które są zbyt drogie, istnieje rozsądna oferta dla 4-pokojowego mieszkania (kfw55), 90 mkw za 390.000 euro, nowe budownictwo. Opłata za mieszkanie nie jest podana.

Czysto intuicyjnie wydaje mi się, że mieszkanie za 390.000 EUR plus koszty zakupu przy waszych dochodach, wydatkach i kapitale własnym jest zdecydowanie za drogie. Być może lepszym wyborem byłaby starsza nieruchomość istniejąca. Standard kfw55 cenowo jest już dość wysoki. Gdybym miał kasę i budował, nie zdecydowałbym się na budowę według standardu kfw55 ze względów kosztowych. Zrealizowałbym tylko to, co jest minimalnie wymagane przez tę regulację dotyczącą energii.

Cytat od maxi_muc
Osobiście myślę o miesięcznej raty w wysokości 1.200 euro + opłacone mieszkanie, ponieważ żyjemy bardzo oszczędnie. Odpowiada to około 35% netto dochodów gospodarstwa domowego (rata bez opłaty za mieszkanie) (jeśli jest to dla banku zbyt wysoki koszt, chcielibyśmy pracować z nadpłatą, a następnie z niższą miesięczną ratą).
Moje pytanie dla specjalistów brzmi: Jaka suma finansowania byłaby możliwa z podanymi powyżej danymi (dochód + kapitał własny)? I jaka wartość jest możliwa jako rata (ogólnie mówiąc, mówi się, że około 30% netto dochodu gospodarstwa domowego, ale w Monachium to niemożliwe). Być może wchodzi w grę preferencyjne kredytowanie ze względu na standard kfw55 (jak jest to ogólnie oceniane, jako kolejny kapitał własny?).

Jeśli decydujecie się na wysokość raty, powinniście ją być może ustalić na tyle wysoką, abyście mogli pokryć ratę kredytu, koszty mieszkaniowe, wasze podstawowe potrzeby, składki na ubezpieczenia i emerytury nawet wtedy, gdy jeden z was lub obydwaj otrzymacie zasiłki z tytułu utraty pracy lub choroby, a może nawet zasiłki.
Możecie również uzgodnić dodatkową nadpłatę. W dobrych lub normalnych czasach możecie dodatkowo obsłużyć nadpłatę. W trudnych czasach możecie zmniejszyć nadpłatę lub jak najbardziej ją tymczasowo wstrzymać.

Napisany przez maxi_muc

Czy te dochody netto są uzyskiwane poprzez kombinację klasy podatkowej 3 i klasy podatkowej 5? W przypadku tej kombinacji często dochodzi do konieczności dopłaty podatku przy rozliczeniu podatkowym. Czy wzięliście to pod uwagę, ponieważ wtedy wynagrodzenie netto faktycznie jest nieco niższe.

Cześć.
Mamy obaj klasę podatkową 4, dokładnie z powodu, o którym wspomniałeś, aby uniknąć ewentualnej dopłaty w przyszłości.

Napisany przez 2tneub

Jeśli decydujecie się na wysokość raty, może warto ją ustawić tak, abyście mogli ją spłacić, biorąc pod uwagę ratę kredytu, koszty utrzymania, wasze podstawowe potrzeby, składki na ubezpieczenia i emeryturę, nawet jeśli jeden z was, a może nawet oboje, będziecie otrzymywać świadczenia zastępcze, takie jak zasiłek dla bezrobotnych czy chorobowe.
Możecie dodatkowo ustalić dodatkową spłatę. W dobrych lub normalnych czasach moglibyście dodatkowo spłacać dodatkowy kapitał. W złych czasach moglibyście zmniejszyć dodatkową spłatę lub próbować ją zawiesić tylko tymczasowo.

Jesteś żartownisiem. W innych wątkach krytykujesz dokładnie takie postępowanie.
Jeśli już masz zdanie, powinieneś je trzymać w każdym wątku. A może przekonałem cię moim podejściem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata