- pt lut 10, 2017 8:33 am
Czy można uwzględnić moją żonę w ewentualnym finansowaniu budowy lub zakupu domu? Jest samodzielna, ale obowiązkowo ubezpieczona w ZUS, czy można użyć jej dochodu tylko na dodatkowe płatności? Pracuje jako wolny strzelec w VHS na etacie 60%. Niestety, przechodzi od kursu do kursu około 8 miesięcy na kurs. Z mojego punktu widzenia problemem jest to, że nie wiemy dokładnie, ile moja żona naprawdę zarabia netto, ponieważ od czasu, gdy zaczęła pracować w ten sposób, nie złożyliśmy jeszcze deklaracji podatkowej. Mamy po 35 lat i córkę (2 lata), planowane jest kolejne dziecko. Mimo to chcielibyśmy wkrótce spełnić nasze marzenie, ponieważ obecne mieszkanie (wynajem) stanie się zbyt małe najpóźniej przy kolejnym dziecku, i nie chcemy przeprowadzać się wtedy, gdybyśmy mogli wcześniej, gdy jest na to więcej czasu. Od czasów studiów prowadzę książkę domową i mogę dość dokładnie powiedzieć, na co wydajemy pieniądze i kiedy, wliczając w to urlopy, naprawy, samochody i ubezpieczenia. Co do dochodów: Moja żona obecnie zarabia 3000€ brutto, ale musi sama opłacać składki ZUS, NFZ itp. Ja mam stałe zatrudnienie i zarabiam około 5000 netto. Moje czyste oszczędności bez konieczności oszczędzania wynoszą 1000€ miesięcznie + kwota, która pozostanie po odjęciu kosztów przez moją żonę. Nasz dostępny kapitał własny to około 100 000€, chcielibyśmy zachować 30 000€ jako rezerwę na wypadek nieoczekiwanych dodatkowych kosztów... --> KW 70 000€. Czynsz 600€ + ok. 3% rocznie. Opłaty dodatkowe: 300€. Długi 0€. Ponownie pytanie: Czy możliwe jest uwzględnienie bankowo (jej dochodu) mojej żony w finansowaniu takiego projektu? Czy tylko poprzez coroczną nadpłatę? Jakie miesięczne obciążenie moglibyśmy sobie pozwolić na podstawie tych danych? Dotychczas szukaliśmy używanych domów w przedziale cenowym od 250 000€ do 350 000€, ale niestety nie znaleźliśmy nic odpowiedniego.... wyższej jakości domy używane nie są dostępne na rynku (czas poszukiwań już 3 lata). Z tego powodu rozważamy również budowę....