Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: częściowe kredytowe finansowanie dopasowywane

Napisany przez Kretsche
Cześć,

obecnie rozważana jest refinansowanie połowy mojego kredytu na Dom jednorodzinny. Tłem jest fakt, że istnieją dwa kredyty o różnych okresach spłaty (przeniesienie kredytu z mieszkania na Dom). Do sfinansowania jest 130 000 euro, drugi kredyt można ewentualnie rozwiązać najwcześniej w 2021 roku i obecnie ma resztę w wysokości około 100 000. Dostępne jest do wykorzystania kredyt hipoteczny z dopłatą w wysokości 30 000 euro; można wykorzystać 65 000 euro jako sumę kredytu hipotecznego oprocentowanego w wysokości 3,2%. Drugi kredyt hipoteczny w wysokości 55 000 euro dopiero w 5 000 euro.

Jaka opcja byłaby sensowna jako refinansowanie? ■■■■■■■■■ 30 000, aby obniżyć kwotę z 130 000 do 100 000 euro? A może lepiej pozostawić w obiegu, ponieważ ewentualnie być może będzie budowa nowego domu za 3-5 lat? Lub wpłacić 30 000 euro na istniejący kredyt hipoteczny z zwiększeniem sumy kredytu hipotecznego?

Jako kredyt refinansowy, bank domu w Stuttgarcie zaproponował mi oprocentowanie w wysokości 1,8% (10 lat) lub 2,2% (lata).

Czy istnieje ewentualnie inna alternatywa?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kretsche,
dostępne informacje nie wystarczają, aby móc pomóc:
- jaka jest obecna wartość nieruchomości?
- czy spłacane kredyty zajmują pierwsze miejsce w hierarchii? To byłoby bardzo złe oferowanie. Dla obcej banku zawsze będzie to drugie miejsce, ponieważ cofa się do tyłu, dla obecnego banku, który zajmuje miejsce na drugim miejscu, zawsze będzie to pierwsze miejsce.
- kiedy dokładnie w 2021 roku miałaby nastąpić spłata innego kredytu?
- Czy budowa na tej samej działce/księdze wieczystej lub w innym miejscu?
- czy chcą zachować obecną nieruchomość podczas budowy nowej?

Napisany przez Kretsche
Cześć i dzięki z góry,
nieruchomość ma realną wartość 300 000, obecnie prawdopodobnie trochę większą ;-)
Więc oba kredyty (przy czym drugi, nadal bieżący kredyt do połowy 2021 roku, podzielony na kredyt KfW i zwykły kredyt - oba jednak nie mogą zostać wcześniej rozwiązane) są w banku domowym i jest tam wpisane obciążenie hipoteczne w wysokości 230 000. Dodatkowo jeszcze drugie obciążenie hipoteczne w wysokości 30 000 na wynajmowanej przez mojego ojca nieruchomości. Obydwa na pierwszym miejscu w banku domowym.
Jednakże, popełniłem błąd w górnej liczbie, obecnie nie ma 85 000, a około 100 000 jest jeszcze do spłacenia.
Planuję zachować nową budowę przez najbliższe 5 lat (potem nie ma to już sensu) i byłaby ona w innym miejscu. Istniejący Dom zostanie wtedy sprzedany.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie jest jasne, co bym zrobił. 130 000 euro, aby zmniejszyć o 30 000 euro, czyli 100 000 euro na 1,3% -1,4%, lub też skorzystać z oprocentowania o którym wspomniałeś na 15 lub 20 lat i obciążyć oba kredyty, które wygasają w 2021 roku (ewentualnie mógłbym zrezygnować z KfW i zwiększyć kwotę nowo zaciągniętego kredytu o resztę wartości) za pomocą kredytu z góry.
W ten sposób zastaw drugiego stopnia nie przeszkadza, uzyskuję świetne warunki pierwszego stopnia, zabezpieczam sobie kredyt na 2012 rok i oszczędzam na oprocentowaniu, ponieważ wykorzystuję zgromadzony kapitał jako spłatę.
Po sprzedaży domu możesz przejąć dzisiejsze zabezpieczone finansowanie w ramach wymiany zastawu na nowy obiekt.

Napisany przez Kretsche
Znowu aktualizacja: Na razie zakup domu nie jest już rozważany. Teraz chodzi tylko o najlepsze refinansowanie pożyczki.
Odblokowane 30 000 z BSv wykorzystam jako spłatę, więc teraz trzeba sfinansować razem 100 000 euro.
Dotychczasowy bank hipoteczny zaproponował mi 1,7% (na 10 lat) lub 2,1% (na 15 lat) podczas refinansowania.
Czy jest to standardowe, że w przypadku refinansowania wszystkie dokumenty (rozliczenie podatkowe, umowa o pracę, wyciągi z wypłat wraz z decyzją emerytalną (mam 38 lat) i 3 miesiące konta wynagrodzeń (na innym banku)) są ponownie wymagane ze względu na zmianę przepisów w 2016 roku?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kretsche,
obie stopy procentowe są zdecydowanie za wysokie. Dla okresu 10 lat powinny wynosić 1,3%/1,4%, a dla 15 lat - 1,7%/1,8%. Dlaczego nie zrobisz kredytu spłacanego w całości po 20 latach i po problemie?
Tak, dokumenty muszą zostać ponownie złożone.

Napisany przez Kretsche
Czy myślisz o pełnym tygrysie dla 100 000? Będą one spłacone w ciągu najbliższych 15 lat (jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem). Mimo próśb, nie mogę uzyskać lepszych warunków...

Napisany przez NaTwoim13
??? Ale przecież jeszcze mnie nie zapytałeś??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata