Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa na 20 lat jest niesamowita.

Napisany przez Martin79HN
Cześć eksperci finansowi,
właśnie zastanawiam się, czy to naprawdę możliwe.
W 2009 roku podpisałem umowę na konto oszczędnościowe BHW DispoMaxx Bausparvertrag o sumie ubezpieczenia budowy w wysokości 100 tysięcy.
Do 2015 roku uzbierałem na koncie 45% środków (więcej niż w początkowych latach, gdy to było możliwe!).
Obecnie mam 45 tysięcy na koncie
Przypisanie środków ma nastąpić dopiero w drugim kwartale 2029 roku (nie będę już więcej wpłacał pieniędzy, tylko odsetki)
Stopa oprocentowania środków: 1%
Nie można już otrzymać dodatkowych odsetek premiowych, ponieważ zostały one przekazane (a ponadto mają być wykorzystane jako finansowanie na następny okres!)
Miesięczna rata odsetkowa wynosi 350 € (można ją zmienić (podnieść), aby szybciej osiągnąć przypisanie)
Nie jest pewne, czy w ciągu 9 czy 14 lat skorzystam z umowy z oprocentowaniem odsetek wynoszącym 1,9%.
Czas do przypisania wydaje mi się wyjątkowo długi! Czy to normalne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin79HN, dlaczego zawsze zaczynasz nowy temat? Przecież dzisiaj już zacząłeś jeden temat?

Napisany przez NaTwoim13
I nie mogę zrozumieć, dlaczego ktoś miałby zostawić 45 000 euro na koncie oszczędnościowym na jeszcze 9 lub 14 lat, aby zabezpieczyć sobie oprocentowanie kredytu w wysokości 1,9%, zwłaszcza jeśli w końcu płaci się więcej odsetek, niż te otrzymywane z oprocentowania kapitału. Nawet przy parze nie ma to sensu, ponieważ stopa zwrotu z inwestycji musi zawsze być nieco wyższa niż stopa oszczędnościowa, aby uzyskać zysk. Jeśli tak nie jest, nominalne 1,9% muszą być oceniane jako jeszcze wyższe!

Ponadto, jeśli nie muszę wziąć tych 45 000 euro i ponosić z tym związane koszty odsetkowe, mogę przenieść tę ratę kapitałową do spłaty innych elementów. O ile pamiętam, masz jeszcze 34 inne wątki.

Co jeszcze zauważyłem, to że twoje kiedyś opracowane koncepcje muszą cię bardzo męczyć, skoro znowu i znowu wracają na forum. Czy to na pewno było dla ciebie korzystne? Czy uważasz, że podążałeś dobrym ścieżką???

Napisany przez Martin79HN
Cześć Noelmaxim,
jesteo zadowolony z naszego finansowania.
Trudno wyjaśnić, dlaczego wszystko potoczyło się w taki sposób.

L-Bank jest w 2 kolejności i chciałaby wiedzieć, jak przebiega refinansowanie kredytów w 1 kolejności.
Aby obciążenie nie było zbyt duże, wybrano kredyt z 100t bez spłaty kapitału (Limit BHW Dispomaxx).

Zastanawiam się teraz, czy to było sensowne. Bonusowa stopa procentowa wynosząca około 1,5-2,5%, idzie na marne.
Do pierwszego wygaśnięcia zabezpieczenia stopy procentowej pozostawimy BHW Dispomaxx, sądzę.

Także się czegoś nauczyłem.
Mała złość:
Mamy mix odsetkowy kredytu około 1% i odsetki na BHW Dispomaxx około 1%.
Obecnie nie wykorzystujemy naszego limitu podatkowego.

Pozdrowienia

Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata