- sob lut 18, 2017 7:27 am
Jesteśmy oboje urzędnikami, ja w stopniu A12, mój partner życiowy jeszcze w stopniu A9, w przyszłym roku w stopniu A10. Obecnie zarabiamy oboje razem nieco ponad 5500€ netto miesięcznie. Oboje pracujemy na pełny etat i ponieważ mam 15-letniego syna, planowanie rodzinne jest już zakończone. Ponieważ oboje zdecydowaliśmy się ponownie studiować późno w życiu i dopiero teraz zostaliśmy mianowani na stałe urzędnikami, posiadamy stosunkowo mało kapitału własnego. Obecnie mamy również oddzielne mieszkania i finanse. Spłacam kredyt samochodowy w wysokości 340€ miesięcznie oraz raty za kredyt studencki w wysokości 137€ miesięcznie, z pozostałym saldem w wysokości nieco poniżej 8000€. Czy w takiej sytuacji możliwe jest uzyskanie finansowania w wysokości 110% planowanych 450 000€ na całość, czyli działkę, koszty budowy i dodatkowe koszty budowy? Oczywiście mogę spróbować szybko spłacić te 8000€ w ciągu najbliższych miesięcy, ale wówczas nie będę zdobywać kolejnego kapitału własnego... Chcielibyśmy zachować nasz obecny kapitał własny jako rezerwę...