Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oprocentowanie udostępnienia całej kwoty kredytu oraz odsetki od wypłaconych kwot.

Napisany przez Martin76
Cześć,
czy ktoś w forum ma doświadczenie w zakresie legalności następującej sytuacji?
Podpisaliśmy umowę kredytową na finansowanie domu (przykładowa suma: 100 000 €). Okres bezodsetkowy wynosi 12 miesięcy. Ze względu na opóźnienie w rozpoczęciu budowy z powodu zagospodarowania terenu, teraz jesteśmy w 15. miesiącu po zakończeniu finansowania budowy i mamy do czynienia z następującą sytuacją: Płacimy od 13. miesiąca odsetki za dostępność na całą kwotę kredytu (100 000 €), dodatkowo płacimy odsetki od dotychczas wypłaconej kwoty kredytu (np. 30 000 € na architekta itp.).
Według mnie kwota, od której należy naliczyć odsetki za dostępność, powinna być zmniejszona (100 000 € - 30 000 € wypłacona kwota za faktury = 70 000 € jako podstawa do naliczenia odsetek za dostępność), jednakże tak się nie dzieje.
W trakcie pierwszej rozmowy z naszym bankiem (A) otrzymaliśmy następującą odpowiedź: To jest poprawne. Uzasadnienie: Bank (A) udziela nam pieniędzy, ale pobiera kwotę kredytu dopiero od banku (B), gdy w pełni wypłacamy całą kwotę kredytu. Innymi słowy, finansujemy się w banku (A), a bank (A) dokonuje pośredniego finansowania i pobiera kwotę kredytu od banku (B) dopiero później.
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje, aby móc lepiej ocenić kolejne kroki.
Pozdrowienia
Martin

Re: Oprocentowanie udostępnienia całej kwoty kredytu oraz odsetki od wypłaconych kwot.

Napisany przez NaTwoim13
Volksbank, nie? A może Commerzbank? Jeśli taka umowa znajduje się w umowie kredytowej, to jest to zgodne z prawem. W zasadzie jednak płacisz odsetki miesięcznie za wypłacone pieniądze i odsetki za udostępnione, ale niewykorzystane pieniądze po upływie okresu wolnego. Po pełnej wypłacie zazwyczaj zaczyna się spłata. Jak już wspomniałem, umowa kredytowa musi to uregulować, w przeciwnym razie nie widziałbym powodu, dlaczego tak nie miałoby być, ponieważ odsetki za udostępnienie będą wynosiły 3%, czyli więcej niż oprocentowanie umowy.

Napisany przez Hanomag

Podpisaliśmy umowę kredytową na finansowanie domu (kwota przykładowa: € 100 000). Okres bezprowizyjnego udostępnienia wynosi 12 miesięcy. Rozpoczęcie budowy opóźniło się ze względu na zagospodarowanie terenu. Obecnie minęło 15 miesięcy od zawarcia umowy finansowania budowy i stoimy w obliczu następującej sytuacji: Płacimy od 13 miesiąca od całej kwoty kredytu (€ 100 000) prowizje za udostępnienie oraz dodatkowo płacimy odsetki od dotychczas wypłaconej kwoty kredytu (np. € 30 000 na architekta itp.).

Ja również miałem kiedyś 12 miesięcy bezprowizyjnej udostępnienia i od 13 miesiąca płaciłem prowizje tylko od nie wypłaconej części kredytu.

Z mojego punktu widzenia kwota, od której pobierana jest prowizja za udostępnienie, powinna się zmniejszyć (€ 100 000 - € 30 000 wypłacone kwoty za faktury = € 70 000 jako podstawa dla prowizji za udostępnienie),

Ja też tak to widzę.

Po pierwszym rozmowie z naszym bankiem (A) otrzymaliśmy następującą odpowiedź: To jest poprawne. Uzasadnienie: Bank (A) udziela nam pieniędzy, ale wypłaca samą kwotę kredytu dopiero w momencie, kiedy zostanie on w całości wypłacony. Oznacza to, że finansujemy się w banku (A), bank (A) udziela pośredniego finansowania i wypłaca kwotę kredytu dopiero później w banku (B).

Jaka to rzadka konstrukcja? Czy takie było ustalone?
Tak, prowizje za udostępnienie, ponieważ nie są one, jak odsetki budowlane, obniżane - są obecnie wymyśloną konstrukcją. Na przykład kupujący Dom mojego syna ma sześć miesięcy bezprowizyjnego udostępnienia. Ponieważ Dom ma zostać przekazany i zapłacony dopiero po 9 miesiącach, poprosił o możliwość wcześniejszej zapłaty ceny zakupu. Dzieje się tak dlatego, że prowizje za udostępnienie są znacznie wyższe niż ustalone odsetki budowlane. Mój syn oczywiście przyjął propozycję z wdzięcznością, ponieważ dzięki temu oszczędza koszty pośredniego finansowania. Może masz także możliwość wcześniejszego wypłacenia kwoty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie gotowości wynosi 2,5% lub 3% rocznie. Tak to znam.
Jednak opłaca się oprocentowanie gotowości tylko od niespłaconej części kredytu.
Trzeba by zobaczyć umowę kredytową, jak dokładnie tam opisano oprocentowanie gotowości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata