Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Renta mieszkaniowa Riester

Napisany przez buringha
Cześć Wszystkim,
przeszukałem teraz wiele forum i stron internetowych. Niestety dotąd nie znalazłem pożądanej odpowiedzi.
Co do sytuacji:
W roku 2012, po złej poradzie, podpisałem umowę na Riestera mieszkaniowego. Kupiłem również mieszkanie 01.01.2013 i chcę spłacić kredyt za pomocą tego Riester.
Po dokładnych poszukiwaniach, niestety niedawno odkryłem, że po spłacie kredytu w wieku emerytalnym będę musiał zapłacić około 30000 euro podatków.
Ponieważ podpisałem umowę mając 25 lat, zgodnie z prawem, jak ja rozumiem, muszę płacić od tego daty do wieku emerytalnego (czyli przez ponad 40 lat) 2% odsetek.
Okres trwania umowy, wliczając okres oszczędzania i spłaty, trwa od 2012 do przypuszczalnie 2030 roku, czyli 18 lat. Oznacza to 18 lat z roczną kwotą 2100 euro plus 2% odsetek rocznie.
Moje pytanie teraz brzmi, czy mogę spłacić konto wspierające mieszkaniowe bezpośrednio po zakończeniu całej spłaty (czyli około 40000 euro plus odsetki) w jednym roku kalendarzowym mając np. 42 lata zgodnie z zeznaniem podatkowym (z zapłatą roszczenia ze strony urzędu skarbowego), bez konieczności czekania kolejne 25 lat i gromadzenia odsetek?
Jak to będzie wyglądać, jeśli będę chciał sprzedać lub wynająć nieruchomość w kontekście dodatkowych opłat z powodu szkodliwego wykorzystania wsparcia Finansowej?
Ponieważ kupiłem mieszkanie mając 25 lat, istnieje możliwość, że później może kupię Dom, ale nie sprzedam mieszkania, tylko wynajmę je.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrowienia,
Patrick

Napisany przez Spiagei
Cześć Patrick,

nie jest to aż tak straszne. Nie musisz płacić 30000€ podatku, ale 30000€ zostanie doliczone do twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu, a z tego musisz zapłacić podatek. Oznacza to, że przy stawce podatkowej 20% będzie to tylko 6000€!

Jeśli sprzedasz swoje mieszkanie, będziesz miał 4 lata na znalezienie nowego obiektu na własność. Wtedy to nie będzie miało wpływu na Twoje przywileje.

Jeśli tego nie zrobisz, możesz także wpłacić swoje oszczędności z konta oszczędnościowego okresowo-skokowego na inne konto Riester, na przykład ubezpieczenie emerytalne Riester. To także nie wpłynie negatywnie na Twoje korzyści.

Czy odpowiedziałem na Twoje pytania?

Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Jedynie oszczędności w budżecie mieszkaniowym są istotne i są co roku zasilane na fikcyjne konto mieszkaniowe z oprocentowaniem 2%, a nie cały kapitał (nie pożyczka budowlana) z alokacji mieszkaniowej!

Jeśli to korzystna finansowo pożyczka budowlana - czyli przyznana - i została ona przekazana do nowo nabytej nieruchomości po sprzedaży, nie będzie to szkodliwe pod względem wsparcia finansowego. Jeśli sprzedajesz, nie wprowadziłeś wsparcia mieszkaniowego do alokacji, więc nie zabierasz oszczędności do spłaty - ponieważ nie jest to przyznane - wtedy nic nie tracisz, jeśli przeniesiesz oszczędności do innego konta Riestervertrag lub zostawisz je na koncie mieszkaniowym.

Napisany przez Hanomag

Zdecydowanie przeszukałem wiele forów i stron internetowych. Niestety do tej pory nie znalazłem pożądanej odpowiedzi.

W takim razie szukaj w tym forum. Twoje pytania na pewno zostały już tutaj odpowiedziane.

Cytat od buringha
W 2012 roku, po złej poradzie, założyłem Riestera na cele mieszkaniowe. Kupiłem także mieszkanie 01.01.2013 r., a pożyczka ma zostać spłacona właśnie z tego Riester.

Prawdopodobnie jest to umowa o wspieranie oszczędzania na cele mieszkaniowe z dopłatą rządową.

Cytat od buringha
Po odpowiednich badaniach dowiedziałem się niedawno, że po zakończeniu spłaty będę musiał zapłacić około 30000 euro podatku przy przejściu na emeryturę.

Na pewno to nieprawda.

Cytat od buringha
Ponieważ podpisałem umowę w wieku 25 lat, zdaniem prawa muszę płacić od tego czasu do osiągnięcia wieku emerytalnego (czyli przez ponad 40 lat) odsetki w wysokości 2%.

W fikcyjnym koncie oszczędności mieszkaniowych zapisywane są wszystkie wpłaty (wraz z dopłatami), które służą spłacie. I zaznaczając – dopiero od chwili spłaty – fikcyjnie zgromadzone saldo jest roczne oprocentowywane fikcyjnymi 2%.

Cytat od buringha
Czas trwania umowy obejmuje okres oszczędzania i spłaty od 2012 do przewidywanego 2030 roku, czyli 18 lat. Innymi słowy, 18 lat po 2100 euro rocznie z 2% odsetkami rocznie.

Co gorsza, fikcyjnie zgromadzone saldo oprocentowane zostanie do momentu przejścia na emeryturę. Dopiero po rozpoczęciu emerytury podlega opodatkowaniu, albo rozłożonemu na raty do 85 r.ż., albo zredukowanemu o 30%, jeśli opodatkowanie nastąpi jednorazowo.

Cytat od buringha
Moje pytanie brzmi czy mogę spłacić konto oszczędności mieszkaniowych bez czekania kolejnych 25 lat i zaciągania odsetek w ciągu jednego roku, np. mając 42 lata przy złożeniu związku podatkowego z urzędem skarbowym? [

Możesz przenieść zgromadzoną kwotę na inną umowę riestera przeznaczoną do rentowania. Wtedy konto oszczędności mieszkaniowych zostanie opróżnione, a wraz z ulokowanym kapitałem zysk rzeczywisty będzie opodatkowany od momentu przejścia na emeryturę zamiast fikcyjnych 2%. Przed przeniesieniem możesz wybrać dogodny moment na giełdzie (np. na dnie po kryzysie) i zainwestować w fundusz akcji z dopłatą. Jeśli chcesz spłacić podatek zaraz po spłacie, musisz wynająć lub sprzedać nieruchomość.

Cytat od buringha
Co się stanie, jeśli zdecyduję się sprzedać lub wynająć nieruchomość w kontekście dodatkowych opłat z powodu niedozwolonego użytkowania środków z dopłatą?

Jeśli nie zostanie rozpoczęta budowa następnego obiektu ani przeniesiona kwota z konta oszczędności mieszkaniowych do innego konta Riestera, staje się ona opodatkowana pod koniec roku.

Napisany przez buringha
Cześć Hanomag,
czy mógłbyś mi proszę wytłumaczyć zrozumiale, gdzie popełniłem błąd w następujących kwestiach:

Odnośnie punktów 3 i 4 cytowanych stwierdzeń:
załóżmy, że oprocentowana jest jedynie maksymalna dopłata w wysokości 2100 rocznie. Od kiedy to obowiązuje? Od fazy oszczędzania czy od wypłaty kredytu (zazwyczaj faza oszczędzania trwa 10 lat).

Załóżmy, że oszczędzam pieniądze przez okres 10 lat, za które otrzymuję dopłatę w wysokości 154 euro rocznie. Dodatkowo, otrzymuję pewną kwotę zwrotu podatku dochodowego.
Jeśli po zakończeniu 10 lat nie skorzystałem jeszcze z kredytu, a jedynie oszczędzałem, czy konto mieszkaniowe jest już otwarte, czy obowiązuje dopiero po wypłacie kredytu powyżej oszczędności?

Czy mam opcję zwrócenia dopłat i oszczędności oraz zlikwidowania umowy przed terminem określającym prawo do alokacji, aby uniknąć założenia konta mieszkaniowego i móc zrobić z nieruchomością to, co chcę, nie narażając się na ewentualne koszty związane z firmą kredytową lub urzędem skarbowym?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
Patrick

Napisany przez Hanomag

Załóżmy, że tylko maksymalna dotacja w wysokości 2100 rocznie jest oprocentowana. Od kiedy to obowiązuje? Od fazy oszczędzania, czy od wypłaty pożyczki (zazwyczaj po 10 latach oszczędzania).

Od momentu spłaty, ewentualnie nawet wtedy, gdy oszczędności zostaną użyte na budowę lub zakup.

Cytat od buringha
Załóżmy, że przez okres 10 lat oszczędzam pieniądze, do których otrzymuję dotację w wysokości 154 euro rocznie. Ponadto otrzymuję pewną kwotę zwrotu z podatku dochodowego.
Jeśli po upływie 10 lat nie skorzystam z kredytu, a jedynie oszczędzam, czy wówczas konto pomocy mieszkaniowej zostanie już otwarte, czy obowiązuje to dopiero od wypłaty kredytu przekraczającego oszczędności?

konto pomocy mieszkaniowej zostanie otwarte od momentu wypłaty (na spłatę, zakup lub koszty budowy). Tam zostaną zapisane wypłacone środki (oszczędności i spłacona pożyczka) i fikcyjnie oprocentowane. pożyczka zostanie zapisana dopiero w momencie spłaty rat. Dlatego musi być spłacona przed (koniec umowy) rozpoczęciem emerytury.

Czy w ciągu tych 10 lat (lub przed osiągnięciem gotowości do przyznania) mam możliwość zwrócenia dotacji i oszczędności podatkowych, wypłacenia zgromadzonego salda i w rezultacie zerwania umowy oraz uniknięcia konta pomocy mieszkaniowej, tak aby móc robić co chcę z nieruchomością, unikając ryzyka poniesienia dodatkowych kosztów związanych z kasą budowlaną lub urzędem skarbowym?

Tak, co za tym idzie, środki dotacji i zwrotów podatkowych zostaną zatrzymane, a ewentualna pozostała zyskowa kwota będzie podlegać opodatkowaniu.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Można to wyrazić za pomocą przycisku dziękuję.

Cytat od buringha
Ponieważ zawarłem umowę, gdy miałem 25 lat, ustawa mówi, moim zdaniem, że od tego czasu do wieku emerytalnego (czyli przez ponad 40 lat) muszę zapłacić 2% odsetek.

Aby uniknąć nieporozumień, nie musisz płacić 2% odsetek rocznie. Musisz płacić podatek jedynie od fikcyjnego zysku z oprocentowania w wysokości 2% rocznie przy rozpoczęciu emerytury.
Plan Riester nie jest optymalny, ale zawsze jest opcją. Zależy to od tego, czy wcześniej dostajesz więcej pomocy ze względu na podatki i dotacje, niż później będziesz musiał zapłacić pod względem podatkowym (uwzględniając inflację).

Napisany przez buringha
..........

Napisany przez Caspar2020
1) Mam gorącą nadzieję, że to nie bankier nie potrafi obsługiwać kalkulatora.
65000 z oprocentowaniem 2% daje po 20 latach 96.500, a po 25 latach 106.600; a nie 80.000, jak napisałeś. No i co teraz?
2) Co zrobiłeś przez te lata z dodatkami i oszczędnościami podatkowymi? Wyrzuciłeś przez okno czy może spłaciłeś nimi nieruchomość? I co znaczy to monitär? Jeśli już tak, proszę spojrzeć na to całościowo.
3) W twoim drugim przykładzie też coś jest nie tak. Przy 2-krotnym dodatku dostajesz 2 konta mieszkalne, i również 2 razy po 2100, które w najgorszym przypadku trafiają na konto mieszkaniowe.
I jeśli przeczytam jeszcze raz pierwszą część wpisu, wiele innych rzeczy tam nie pasuje.

Napisany przez Hanomag

1) Mam silną nadzieję, że to nie bankier nie umiejący obsługiwać kalkulatora.
65 000 z oprocentowaniem 2% po 20 latach wynosi 96 500 lub po 25 latach 106 600; a nie 80 000, jak napisałeś. I co teraz?

Niemogłem już przeczytać, na co tu odpowiadasz, ale 65 000 € prawdopodobnie zostało stopniowo zwiększone, dlatego stopa procentowa wzrasta umiarkowanie.

Napisany przez Caspar2020
@hanomag: Widzę to teraz... Myślę, że lepiej tak :-)
65 000 zostało podane na końcu pożyczki BSV jako saldo na koncie dofinansowania mieszkaniowego, a potem minie jeszcze 20-25 lat do emerytury. Wtedy saldo konta dofinansowania mieszkaniowego wynosiłoby 80 000, które musiałoby zostać opodatkowane, ponieważ konto dofinansowania mieszkaniowego jest oprocentowane w wysokości 2%.

Napisany przez Fishtowner
Pytanie dotyczące mojego mieszkalnego Riester.
Łącznie 40000€
Działa od trzech lat i mniej więcej za 7 lat będzie wymagalny.
Po przydzieleniu będą udzielane dodatkowe premie (również) na spłatę pożyczek.
Emerytura w wieku 55 lat.
Jak wygląda tutaj sprawa emerytury i opodatkowania do 85 roku życia?
Od kiedy te 2% będą naliczane od jakiej kwoty?
Dziękuję

Napisany przez Banker
Dostajesz emeryturę? Jesteś urzędnikiem, więc nie otrzymasz żadnego wsparcia!
A co masz na myśli mówiąc 2%?
Będziesz opodatkowany według swojej stawki podatkowej?

Napisany przez uwehaensch

Czy otrzymujesz emeryturę? Czyli jako urzędnik nie otrzymasz dofinansowania!

O matko, od kiedy urzędnicy nie są uprawnieni do wsparcia finansowego? Naprawdę.

Napisany przez Hanomag

Pytanie dotyczące mojego Riestra mieszkaniowego.
Razem 40000 €
Trwa od trzech lat i będzie wymagalny za około 7 lat.

Więc umowa oszczędnościowa na budowę zostanie wypłacona za około 7 lat.

Po przyznaniu otrzymasz dodatkowe dotacje (także ) na spłatę pożyczki.

Tak, udział w spłacie raty wraz z dopłatą do maksymalnej kwoty 2100 € rocznie.

Emerytura w wieku 55 lat.

Dla umów zawartych po 2012 roku, 62. rok życia jest najwcześniejszym możliwym wiekiem rozpoczęcia Riester-Renty.

Jak wygląda tutaj emerytura i opodatkowanie do 85 roku życia?

Rozpocznie się po ostatniej planowej racie spłaty; musi to nastąpić po ukończeniu 62 lat.

Kiedy są naliczane 2% od jakiej kwoty teraz?

Wszystko, co służy budowie, zakupowi lub spłacie długu, jest odnotowywane na koncie mieszkaniowego wsparcia i zwiększane o 2% rocznie od momentu wpływu.
Dodatkowe informacje znajdziesz na Finanztip.

Napisany przez Banker
Och, przepraszam... W końcu udało się!Ja nie jestem specjalistą od Riester i generalnie nie mam o tym pojęcia. Dlatego nie jestem w tym temacie zbyt obeznany.

Napisany przez Banker
To jest profesjonalista

Napisany przez hallo_spencer
Mam także pytanie dotyczące Wohnriester. Od kiedy obowiązuje oprocentowanie w wysokości 2%? Od chwili zawarcia umowy, gdy oszczędzam na umowie oszczędnościowej, czy dopiero od przydzielenia umowy oszczędnościowo-budowlanej, gdy ją wykorzystam do spłaty? Dotację Riester otrzymuję od momentu podpisania umowy, czyli od fazy oszczędzania. Po drugie, zauważyłem, że korzyści z oszczędzania pracowniczego do Wohnriester pojawiają się jako kwota na wyciągu z konta, jednak nie są one zaliczane do wpłaty (2100 euro/rok), aby otrzymać pełne państwowe wsparcie. Powiedziano mi, że korzyści z oszczędzania pracowniczego nie są istotne dla Riester. Zatem lepiej jest nie wpuszczać pieniędzy na to konto. Niestety, mam tylko jeden kolejny Bausparvertrag poza Wohnriesterem.

Napisany przez NaTwoim13
Wymyślone konto wsparcia mieszkaniowego zostanie otwarte, gdy saldo zostanie zainwestowane w spłatę lub spłatę kredytu hipotecznego po przydzieleniu. Użycie pożyczki budowlanej bez użycia salda (co zasadniczo byłoby możliwe) nie otwiera konta wsparcia mieszkaniowego. No cóż, w takim razie zapytaj o najlepszą stopę oprocentowania kredytu budowlanego lub niech zostanie ona zaprezentowana indywidualnie, a następnie otwórz nowe konto, na przykład jako przepustka dla domu.

To brzmi dobrze. Do tej pory oszczędzałem przez kilka lat w Wohnriester, ale go zrezygnowałem przy otwarciu, ponieważ jednocześnie otrzymałem taką samą kwotę jako kredyt budowlany. Oba z Schwäbisch Hall. Wtedy była to korzystna częściowa finansowanie domu. W związku z tym nie mam jeszcze wirtualnego konta mieszkaniowego, ponieważ nadal jestem w fazie oszczędzania ?! Teoretycznie, gdy ten kredyt stanie się gotowy do wypłaty, mogę spłacić kredyt, który tak naprawdę miał zostać spłacony przez Wohnriester, innym, być może tańszym kredytem obecnie? Jeśli pozostawiłbym wtedy umowę Bausparvertrag Wohnriester, nigdy nie otworzyłbym wirtualnego konta? Oczywiście, nie mogę bez straty dofinansowania uzyskać dostępu do pieniędzy...

Napisany przez NaTwoim13
Jesteś na dobrej drodze, przynajmniej nie otwierając konta pomocniczego mieszkaniowego, jeśli nie chcesz, jednak wtedy pożyczka będzie wyższa, tj. w wysokości początkowego długu, ponieważ kapitał amortyzacyjny znajduje się przynajmniej dla tej części w mieszkaniowym produktie ratalnym. Następnie warto rozważyć zmianę produktu ratalnego. Zastanów się, czy skorzystać z profesjonalnej porady, jaki jest dla Ciebie właściwy sposób postępowania. Kiedy podpisałeś umowy kredytowe?

Napisany przez C. Andreas
Na początek, Schwäbisch Hall oferuje również AVWL, dzięki czemu świadczenie VL zostałoby uwzględnione w programie Wohn Riester jako składka. Najlepiej zadzwoń do Hall i oni prześlą formularz pocztą. Konto wsparcia mieszkaniowego rozpoczyna się, gdy zgromadzone środki są wykorzystane na zakup/budowę lub spłatę długu. Od tego momentu całość jest oprocentowywana o 2% rocznie do wieku emerytalnego. Jeśli skorzystasz z rządowego wsparcia dla kredytu mieszkaniowego Riester, to każdego roku na konto wsparcia mieszkaniowego wpłynie maksymalnie dodatkowo 2,100 euro. To konto zostanie wypłacone w momencie rozpoczęcia emerytury, a jego wartość zostanie podzielona do 85 lat. Na przykład, 50,000 euro na koncie wsparcia mieszkaniowego w wieku 65 lat skutkuje dodatkowymi 208,33 euro fikcyjnej emerytury miesięcznie. Ponieważ wsparcie w młodym wieku przeważa, w rezultacie prowadzi to do pozytywnych wyników, ponieważ zarówno w fazie oszczędzania, jak i w fazie spłaty kredytu można aktywować podatkowo 2,100 euro. W Państwa przypadku nie unikną Państwo otwarcia konta wsparcia mieszkaniowego, ponieważ posiadają Państwo produkt powiązany z kredytem z góry, czyli Wohn Riester jest związany. Dopiero w fazie spłaty kredytu mogliby Państwo w każdym momencie spłacić. Czy to ma sens, należy obliczyć, biorąc pod uwagę oszczędności podatkowe (2,100 euro mniej rocznie brutto).

kredyty zostały zaciągnięte w 2010 roku, a mieszkanie na zasadach Riester zostało otwarte. Czy mogę zamienić wpłaty z dotacji na plan oszczędnościowy, tak aby były one zgodne z zasadami Riester? Tak czy inaczej nie otrzymuję żadnego wsparcia. Robię to tylko dlatego, że pracodawca dokłada pewną kwotę. Przy premii na mieszkanie można było również uwzględnić dotacje od pracodawcy w swoich wpłatach, jeśli wpłacono za mało, aby otrzymać premię mieszkaniową. Jeśli masz 50 000 euro w planie Riester na mieszkanie, to przez 20 lat może to urosnąć do ogromnej kwoty, którą trzeba będzie opodatkować. Cieszy się człowiek, że spłacił Dom, a potem płaci podatki aż do późnej starości, jeśli nie zdecyduje się na jednorazową spłatę podatków. Przyjmując 50% alokację, czyli kwotę 25 000, zaczyna się faza spłaty. Więc od pierwszego roku 25 000 euro jest oprocentowane 2%. W końcu po około 10 latach wszystko zostanie spłacone, a na wirtualnym koncie będzie 50 000 plus odsetki na poziomie 2% rocznie i skomplikowane odsetki od odsetek. Ciekaw jestem, jaka będzie końcowa suma, jeśli to wszystko pozostanie na koncie jeszcze przez kolejne 10 lat, aż nastąpi emerytura. Najlepiej jest zaplanować zakup mieszkania na zasadach Riester w taki sposób, aby zostało spłacone krótko przed rozpoczęciem emerytury, tak aby możliwie krótko była obowiązkowa ta stopa procentowa wynosząca 2%.

Napisany przez NaTwoim13
2.100 euro dodatkowo, ale tylko jeśli stopa odsetkowa i rata kapitałowa osiągną 2.100 euro, które z kolei można później żądać?

Jak przeczytałem, pracodawca musi płacić składki na AVWL, a nie na VL. Czy VL można zamienić na AVWL w przypadku Schwäbisch Hall... Przecież składki AVWL są opodatkowane bezpośrednio przez pracodawcę, a VL pochodzi z wynagrodzenia netto? Dlatego też wpłaty na AVWL są korzystniejsze, jeśli to pracodawca je dokonuje.

Napisany przez Batman_BU
W Państwa przypadku nie będą Państwo mogli uniknąć otwarcia konta dofinansowania mieszkaniowego, ponieważ mają Pa Pani/Pan produkt połączony z wcześniejszą pożyczką, czyli Wohn Riester jest związany. Dopiero w fazie spłacania pożyczki mogliby Państwo ją zawsze wcześniej spłacić. Czy to ma sens, trzeba obliczyć, ponieważ należy uwzględnić oszczędności podatkowe (2.100 euro mniej brutto rocznie). Można jednak spłacić wcześniejsze pożyczki w takich produktach połączonych, jeśli znajdzie się odpowiednią bank. To również musi być zbywalne po 10 latach. Wsparcie BSV pozostaje w dalszym ciągu. Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez NaTwoim13
Może się zdarzyć, że jesteś zobowiązany umową do konieczności spłacenia zaliczki z pożyczki przedterminowej przyznanej na korzyść BSV. To zależy od warunków umowy dotyczącej zaliczki przedterminowej danego towarzystwa budowlanego, a mniej od składnika Riester.

Napisany przez Batman_BU
Interesujące. A jak wyglądałaby taka klauzula?

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze: 2.100 euro zusätzlich aber nur, wenn die Zins-, und Tilgungsrate die 2.100 euro erreicht, die man dann wiederum forderfähig einsetzt???
Jak wiele razy pisałem do Ciebie, że stopy procentowe nie są kwalifikowalne. Tylko coroczne raty spłaty wraz z dodatkami w wysokości maksymalnie 2.100 € są kwalifikowalne i zostaną przeniesione do prowadzonego konta mieszkaniowego wraz z dotychczasowymi spłatami wraz z ich fikcyjnym oprocentowaniem i dalej odsetkowane do momentu rozpoczęcia emerytury.

Napisany przez NaTwoim13
HannoMack, przepraszam, jak mogłem być taki głupi, przepraszam za moje nieposłuszeństwo!!!!

Napisany przez HannoMack
noelmaxim pisze: HannoMack, przeprosiny, jak ja mogłem być taki głupi, przepraszam za moje nieposłuszeństwo!!!!
Zostało ci wybaczon. Jsem pobłażliwy. Czasem, będąc wściekłym, można nie zauważyć, kto faktycznie odpowiada. #po prostu ja

Napisany przez Batman_BU
Może się zdarzyć, że osoba jest zobowiązana do spłacenia z góry przyznanej pożyczki razem z przypisanym BSV na mocy umowy. To zależy bardziej od umowy dotyczącej zaliczki w poszczególnych kasach oszczędnościowych, a mniej od komponentu Riester. Ponieważ nikt nie odpowiada, zakładam, że taka klauzula jest raczej mało prawdopodobna.

Napisany przez NaTwoim13
Ma taką klauzulę, pytanie brzmi, czy ma ją TE w BSH.

Napisany przez Batman_BU
No cóż, pytanie raczej brzmiało: Jak mogłaby wyglądać taka klauzula?

Napisany przez Batman_BU
No więc... Po prostu zaryzykuję stwierdzenie, że ta klauzula prawdopodobnie nie istnieje albo jeszcze nie została zobaczone przez naszych ekspertów ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Tak, batman_bu, to naprawdę istnieje w przypadku pożyczek z góry. Przydział jest obowiązkowy i wiążący. Być może ktoś z konsumentów, a może nawet autor wątku, może to potwierdzić.

Napisany przez NaTwoim13
Chciałbym jeszcze dodać HannoMack, że to było dokładnie zamierzone, tylko tak na marginesie, ponieważ Hanomag wziął pod uwagę twoje wystąpienie, gdy pisze, ile razy już coś mi mówił!! @hanomag Nieprawidłowo przeczytałeś lub zrozumiałeś moje pytanie!

Napisany przez Batman_BU
To będzie trudne, jeśli nikt nie będzie wiedział, w jaki sposób sformułowana jest ta klauzula.

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze: To był celowo rzucany kurz w stronę HannoMack, ponieważ Hanomag zajął się twoim zachowaniem, pisząc, jak wiele razy już coś do mnie powiedział!!
Często powstrzymywałem się, gdy inni słusznie krytykowali ciebie. Jednak musisz zaakceptować, że mam prawo poprawiać fałszywe informacje, które mogą wprowadzać w błąd poszukujących pomocy na tym forum. Musiałem cię już kilka razy pouczyć w kwestii Riester. Ten, kto ciągle mówi fałszywe rzeczy, musi przyjąć konsekwencje. Pomimo trudu, jaki włożyłem w ten powiązany post, wciąż niewiele się nauczyłeś. Wyraźnie go nie przeczytałeś i/lub nie zrozumiałeś. Cytat od noelmaxim @hanomag Nieprawidłowo zinterpretowałeś bądź nie zrozumiałeś mojego pytania! Krytykowałem tylko ten punkt twojego komentarza Zdolność do uzyskania ulgi od oprocentowania wielokrotnie. Byłem w stanie jasno go przeczytać i nie źle zrozumieć. I nie musiałem się cofać tak daleko, ponieważ ostatnio, 02.06.2018, zwróciłem ci uwagę na tę samą fałszywą informację. Wydaje się, że to nie było wtedy pierwszy raz.

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze: 2.100 euro dodatkowo, ale tylko jeśli rata odsetkowa i kapitałowa osiągnie 2.100 euro, które z kolei zostaną ponownie wymagalne???
Hanomag, sądzę, że ciągle tego nie rozumiesz!! Dlaczego za moim zdaniem stoją 2 znaki zapytania?? Przeanalizowałem to i nie, nie jestem ekspertem od Riester i nie chcę nim być. Gdybym chciał nim być, bądź pewien, że nim byłbym, bo potrzebuję tylko jednego dnia, aby z mojej niebezpiecznej półwiedzy stworzyć eksperta!!!

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze: Hanomag, wydaje mi się, że wciąż tego nie pojąłeś!!
Zdałem sobie sprawę, że ty tego nie pojąłeś. Mówię, że w przypadku klasycznego Wohnriestera do kwalifikowalności 2 100 € jest konieczne, aby środki (wpłaty i dopłaty) były używane do spłaty. Ty natomiast mówisz o 2 100 € rat odsetkowych i spłat, które można kwalifikować do wsparcia. Jest to błędne podwójnie: Po pierwsze odsetki nie są kwalifikowalne, a po drugie pomijasz fakt, że przysługujące dopłaty są uwzględnione w tych 2 100 €. Więc już nawet z wpłatą (spłatą) w wysokości 2 100 € pomniejszoną o przysługujące dopłaty osiągnąłeś maksymalną kwotę kwalifikującą się do wsparcia. Suma wpłaty i przysługującej dopłaty daje łączną maksymalną kwotę 2 100 €, która dodatkowo może przynieść ulgę podatkową. Możliwy zwrot podatku jest obcinany o przysługujące dopłaty. Cytat noelmaxim Dlaczego za moim zdaniem stoją dwa pytajniki?? Czy to ma być żart. Po pierwsze nie możesz mnie zdezorientować tym wątpliwym wyjaśnieniem. Po drugie często marnujesz wiele znaków interpunkcyjnych, gdzie często ani jeden nie jest konieczny lub wystarczy jeden, patrz na przykład wpis #32. Cytat noelmaxim ?? Ta klauzula istnieje, pytanie było, czy ma ją Podmiot Inicjujący w BSH. Cytat noelmaxim Przez to zapytałem i nie,... Co tu jest do zrozumienia? Jeśli czegoś nie rozumiem, to nie udzielam innym rad. Ponadto już w przeszłości wymieniałeś spłaty odsetkowe jako kwalifikowalne. Cytat noelmaxim Nie jestem ekspertem od Riester i nie chcę nim być. Teraz robisz się kompletnie śmieszny. Jako ekspert finansowy, często wychwalający Wohnriestera tutaj i pewnie również gdzie indziej, powinieneś na pewno mieć więcej niż wiedzę na poziomie podstawowym. Cytat noelmaxim Gdybym chciał nim być, bądź pewien, byłbym nim, potrzebuję na to jednego dnia, który z mojej niebezpiecznej półwiedzy tworzy eksperta!!! I jest bardzo zarozumiałe sądzić, że mógłbyś w ciągu jednego dnia stać się ekspertem w kwestii Riester, mając na uwadze dotychczasowy sposób rozumowania. Niemniej jednak radziłbym Ci zainwestować więcej myśli w tę kwestię. Coś, czego trzeba używać każdego dnia, niechciane, jest bardzo mało wiarygodne.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, to mnie naprawdę wkurza!! Jeśli postawię 2 znaki zapytania, to jest to pytanie, a nie stwierdzenie, więc jeśli masz na myśli stare wątki i posty, to proszę, abyś uwzględnił również te, w których mówiłem, że korzystam tutaj z ekspertów, z których jeden to C. Andreas, i już kierowałem do ekspertów od kwestii ojczyzny i pytanie dotyczyło właśnie C. Andreasa! Trudno uwierzyć, naprawdę, nigdy nie twierdziłem, że jestem ekspertem od Riester, niewiarygodne, denerwuje mnie ten rodzaj błędnego interpretowania i błędnego odczytywania, bardziej niż to publiczne oświadczenie lub postawienie znaku zapytania. Czasem rozumiem MatthewMack, niewiarygodne!

Napisany przez NaTwoim13
A jeśli coś cię niepokoi, wyraź to w inny sposób niż przez......już ci to wyjaśniłem tysiąc razy...... przecież nie jesteś moim dziadkiem ani jakimś wychowawcą, który nie potrafi już dostrzec znaków czasu!!!

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze: Hanomag, to mnie naprawdę wkurza!!
Ten cytat znam. W swoim zdenerwowaniu wielokrotnie wypowiadałeś go także wobec innych. Po prostu pozostań spokojny. Cytat od noelmaxim Gdy stawiam 2 pytajniki, to jest to pytanie, nie stwierdzenie. Znaleziony w tym wątku szybki post #32 moim zdaniem zawiera raczej stwierdzenie niż pytanie. Cytat od noelmaxim A jeśli już wspominasz stare wątki i posty, to proszę, żeby były one takie, Które lepiej się w Tobie układają? Bez względu na to, cytowane przeze mnie wątki doskonale nadają się do pogłębienia tematu Riester. Nie chcę ciągle powtarzać tego samego. Cytat od noelmaxim Kiedy mówiłem, że korzystam tu z ekspertów, jeden z nich to C. Andreas A już go musiałem pouczyć. Cytat od noelmaxim I temu C. Andreasowi skierowane było pytanie! Więc zrób to proszę na priv lub zaakceptuj reakcję społeczności forum. Cytat od noelmaxim Trudno uwierzyć, naprawdę nigdy nie oświadczyłem, że jestem ekspertem od Riestera, niewiarygodne, A potem chcesz być w stanie stać się ekspertem od Riester w ciągu jednego dnia? Niewiarygodne, ta nadmierna samoocena. Cytat od noelmaxim irytuje mnie ten rodzaj fałszywego interpretowania i błędnego rozumienia, Więc nie oddawaj ciągle dwuznacznych strzałów z rożeniem czy pułapek"". Cytat od noelmaxim bardziej przekazać to w ten sposób lub z pytajnikiem nie da się zrobić. O tak, można, a jeśli się czegoś nie rozumie, lepiej milczeć niż paplać. Cytat od noelmaxim Czasami rozumiem MatthewMack, niewiarygodne! Twojego największego przeciwnika na tym forum? W odniesieniu do Ciebie zaczynam stopniowo rozumieć innych. Cytat od noelmaxim Na koniec jeszcze do HannoMack, takie zachowanie było celowe, Ale otruty trzon nie mógł to znieść? Cytat od noelmaxim zaznaczę jeszcze, że Hanomag zajął się twoim zachowaniem, gdy pisze, ile razy musiał mi już coś powiedzieć!! Zatem wreszcie coś przyjmij. Lepiej niż konieczność ciągłych długotrwałych usprawiedliwień. Cytat od noelmaxim A jeśli coś cię przeszkadza, wyrażaj to inaczej niż „powiedziałem ci to już tysiąc razy”... Takie stopniowanie pozostawiam innym. Cytat od noelmaxim Przecież nie jesteś moim dziadkiem Czy miałeś takiego dziadka? Cytat od noelmaxim czy jakimś wychowawcą, który nie potrafić dostrzec znaki czasu!!! Raczej postrzegam siebie jako ostrzegającego dla forumowiczów, którzy sądzą, że mogą sprzedawać tu nonsens za dobrą monetę. A ja jestem w pełni na czasie. Wcześniej na przykład sprzedawca finansowy w cichych komnatach mógł bezsprzecznie sprzedawać każde badziewie. Dziś, dzięki Bogu, mamy internet. I teraz zastanawiam się, czy to ty nie dostrzegłeś znaków czasu?

Napisany przez NaTwoim13
?????? A gdzie mam wyrzucić śmieci? Tutaj, drogi Hanomag, nie w zamkniętej celi, także tam, gdzie udajesz policjanta forum. Mój dziadek? Chyba lepiej nie wiesz, jak by na tobie zareagował ;-))

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze: Mój dziadek? Nie chcesz wiedzieć, jakby na ciebie zareagował ;-))
On od dłuższego czasu nie nadąża za znakami czasu. Dla mnie koniec tutaj. Chyba że OP ma jeszcze jakieś pytania.

Napisany przez NaTwoim13
To mogłeś/mogłaś mieć już wcześniej!

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze: Może się zdarzyć, że istnieje zobowiązanie umowne do konieczności spłacenia z góry udzielonej pożyczki w ramach przypisanego konta oszczędnościowo-budowlanego (BSV). Zależy to od umowy o udzieloną wcześniej pożyczkę w ramach poszczególnych kas mieszkaniowych, mniej natomiast od komponentu Riester.
@batman_bu, czy o to ci chodziło?

Ostatnio usłyszałem od doradcy z zakładu oszczędności budowlanych, że wirtualne [url]konto[/url] zostanie otwarte dopiero wtedy, gdy zostanie uruchomiona 2% kapitalizacja, aż do momentu zakończenia umowy dotyczącej mieszkania w ramach programu Wohnriester i związanej z nią [url]kredytu[/url]. Wtedy następuje faza oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej Wohnriester, kiedy już można z niej skorzystać, a następnie [url]kredyt[/url] jest spłacany częściowo z oszczędności, a reszta przez dodatkowe wpłaty przez xx lat. Dopiero po zakończeniu wszystkich formalności [url]konto[/url] wirtualne zostanie otwarte.

Czy to jest poprawne? Czytając tutaj, zrozumiałem, że ta 2% kapitalizacja ma miejsce, gdy oszczędności osiągają stan gotowości w ramach programu Wohnriester i są przeznaczane na spłatę długu. W takim razie wypowiedź doradcy byłaby błędna....

Napisany przez NaTwoim13
hallo_spencer pisze:
Ostatnio powiedziano mi doradcy z Bausparkasse, że wirtualne konto zostanie otwarte dopiero wtedy, gdy zostanie zakończony Wohnriester i związany z nim kredyt, a co za tym idzie, rozpocznie się oprocentowanie w wysokości 2%. Wtedy ma miejsce etap oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej Wohnriester, a następnie kiedy jest gotowy do przydziału, kredyt zostanie uregulowany w części z oszczędności, a pozostałość spłacana jest przez dalsze wpłaty po xx latach. Dopiero gdy wszystko zostanie dopełnione, wirtualne konto zostanie otwarte.

Czy to jest prawda? Przeczytałem tutaj, że to oprocentowanie w wysokości 2% zostanie naliczone w momencie, gdy Wohnriester będzie gotowy do przydziału i środki zostaną użyte do spłaty. W takim przypadku wypowiedź doradcy jest więc błędna....

Korzystanie z kredytu hipotecznego zakupionego za pomocą kwalifikowanych wpłat na konto oszczędności mieszkaniowej nie wpłynie na to fikcyjne konto mieszkaniowe, jedynie korzystanie z oszczędności z Bausparvertrag.

Możliwe jest, że po zakończeniu umowy oszczędnościowej Guthaben zostanie przeniesione na inną skoordynowaną umowę riester, a kredyt Bausparvertrag zostanie wykorzystany do spłaty długu.

Na przyznaną kwotę do spłacenia [url]kredytu[/url] wykorzystuje się z akumulowanego salda, które otrzymało się w ramach przedpłaty. W ten sposób [url]kredyt[/url] zostanie całkowicie spłacony, a następnie spłaca się pożyczkę związana z Wohnriester. Czy wirtualne [url]konto[/url] zostanie otwarte dopiero po spłaceniu [url]kredytu[/url] Wohnriester? Przyznana kwota jest natychmiast wykorzystywana po zakończeniu, a pozwala na spłatę pożyczki związanej z przedpłatą. W jakiś sposób jestem sceptyczny co do wypowiedzi doradcy finansowego. Zwłaszcza gdy inwestycja ma być przekształcona w nową Wohnriester po przyznaniu aportu, ponieważ obecne [url]kredyty[/url] Wohnriester mają niższe oprocentowanie niż te z przed 10 lat. Moim pomysłem byłoby po prostu dalsze oszczędzanie w ramach programu Wohnriester bez korzystania z przyznanej kwoty oraz spłacenie pożyczki związanej z przedpłatą, która przez ostatnie 10 lat nie była spłacana, poprzez nowy [url]kredyt[/url] z dzisiejszym oprocentowaniem i kontynuowanie braku spłaty przez kolejne 10 lat. Wtedy Wohnriester byłby w całości oszczędzony i mógłby pokryć nowy [url]kredyt[/url] związany z przedpłatą, wtedy dopiero wirtualne [url]konto[/url] z oprocentowaniem 2% zostałoby otwarte. Problemem może być staranie się o nowy [url]kredyt[/url] związanym z przedpłatą, który byłby również związany z Wohnriesrer.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata