Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: przedfinansowanie

Napisany przez TheEmporer
Cześć wszystkim,
mam pytanie do ekspertów dotyczące następującego problemu:
Chciałbym kupić działkę obok mojej. Zamieszkiwała tam starsza para, obydwoje zmarli teraz. Mogę nabyć tę działkę tanio. Jednak Dom na niej jest zniszczony i musiałby zostać rozebrany. Dla mnie byłoby to akceptowalne.
Na tej działce planujemy z żoną zbudować naszą siedzibę emerytalną (aktualnie mieszkamy w nowym budownictwie, które nie jest przystosowane dla osób starszych i jest również dość duże. Chcemy się zmniejszyć w naszym wieku). Planowany jest bungalow o powierzchni około 80 m². Do czasu naszego zamieszkania, teściowie mają zamieszkać w domu, ponieważ oni też już są w podeszłym wieku i ich własny Dom stał się zbyt duży. My zbudujemy bungalow, ale zamiast miesięcznej opłaty czynszu od teściów, otrzymamy dochód ze sprzedaży ich własnego domu (co będzie mniej więcej odpowiadać kosztom budowy nowego bungalowu). Do końca swojego życia będą oni mieszkać bezpłatnie (oprócz opłat za media) w bungalowie.
Koszty budowy bungalowu wraz z całym wyposażeniem wynoszą około 175 000 €.
Teraz do mojego właściwego pytania.
Czy istnieją dobre produkty, które mogą finansowo pokryć okres między budową a przeprowadzką teściów? Musiałbym kompletnie sfinansować budowę, ale brakuje mi środków pieniężnych. Czytałem o prefinansowaniu. Czy ktoś mógłby mi dać wskazówkę, jakie produkty są sensowne i przede wszystkim nie niosą ze sobą zbyt wysokich odsetek? Z kręgu znajomych dowiedziałem się, że kasownie budowlane są bardzo odpowiednie w tym przypadku.
Liczę na kilka wskazówek!

Napisany przez Martin79HN
Cześć Emperorze,
Musimy ustalić kwestie podatkowe związane z darowizną i darmowym mieszkanie do końca życia. Wydaje mi się, że rozwiązanie tego problemu nie będzie takie proste, jak sobie wyobrażasz. (Porozmawiaj z doradcą podatkowym)
Pozdrowienia
Martin

Cześć i dziękuję za odpowiedź.
Jeśli moje informacje są prawidłowe, istnieje kwota wolna od podatku od darowizny między rodzicami a dziećmi w wysokości 400 000 €. W związku z tym nie powinno być problemów. Przecież nie muszę pobierać czynszu za moje mieszkanie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@TheEmporer, mi też znane są kwoty EUR 400,000. Kwota może być również podzielona.

Napisany przez 2tneub
Wartość darowizny zostałaby pomniejszona o dożywotnie prawo do zamieszkania. Jeśli jesteście małżeństwem, nie stanowiłoby to problemu. Jeśli nie jesteście małżeństwem i otrzymałbyś również połowę darowizny, należałoby sprawdzić, czy podlega ona opodatkowaniu jako podatek od darowizn. Z punktu widzenia podatkowego przychodzi mi jednak do głowy inny wariant, który można by przeanalizować: Jeśli teściowie nie darowaliby całej kwoty, ale na przykład tylko 1/3. Reszta zostałaby udzielona wam jako pożyczka od rodziców teściów, z oprocentowaniem X (w zależności od wykorzystania wolnej kwoty podatkowej). W zamian twoja żona/wy wynajmują należący do was Dom teściom za obniżoną cenę czynszu. Jednak zimny czynsz musiałby wynosić co najmniej 2/3 lokalnego czynszu. W tym przypadku rata pożyczki i czynsz płatny powinny być mniej więcej takie same. W ten sposób można uzyskać odliczenie od podatku dochodowego wszelkich wydatków związanych z domem, amortyzacji oraz odsetek. Ze względu na niskie dochody prawdopodobnie wynikną straty z wynajmu. Te straty zmniejszą podatek dochodowy. Czy cały ten trud jest opłacalny czy też wasz wariant jest bardziej sensowny, należy sprawdzić. Należałoby jednak wziąć pod uwagę, co stanie się z roszczeniem z tytułu pożyczki w przypadku zgonu. W przypadku wielu spadkobierców może to stworzyć problemy.

Napisany przez NaTwoim13

Teraz przejdźmy do mojego właściwego pytania.
Czy istnieją dobre produkty, które pomogłyby mi przezwyciężyć finansowo okres między budową a wprowadzeniem teściów? Muszę kompletnie sfinansować budowę, ale brakuje mi środków. Czytałem o przedfinansowaniu. Kto mógłby mi doradzić, jakie produkty mają sens i przede wszystkim nie wiążą się z zbyt wysokimi odsetkami. Kasy oszczędnościowe powinny być bardzo dobre w tym zakresie, tak powiedział kiedyś ktoś z grona znajomych

Co masz na myśli, mówiąc o przedfinansowaniu? Kiedy i jak zamierzasz spłacić długi? Nie do końca rozumiem ten problem!
Zwłaszcza, jeśli to jest twoje właściwe pytanie, dlaczego dyskutujemy tutaj o podatku od spadku i prawie podatkowym? Z sumą 400 000 euro zostało już wszystko powiedziane, co było twoją wiedzą, ale nie było to twoje pytanie!

Muszę zabezpieczyć finansowanie kosztów budowy domu/kosztów rozbiórki, dopóki teściowie nie sprzedadzą swojego domu. Cały proces powinien być tak zaplanowany, aby przeprowadzka odbyła się tuż po zakończeniu budowy, a następnie natychmiast sprzedano Dom, a my otrzymaliśmy pieniądze.

Inaczej mówiąc, potrzebuję krótkoterminowego kredytu na budowę domu bez długiego okresu spłaty. kredyt ten ma zostać spłacony jednorazowo, gdy Dom teściów zostanie sprzedany.

Prawo podatkowe i spadkowe nie są obecnie problemem. Jestem świadomy konsekwencji podatkowych i spadkowych, które już wyjaśniłem i nie widzę w nich większego problemu.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Potrzebujesz więc 175 000 euro zmiennego, co można zabezpieczyć? Działka z nowym budynkiem? Czy jest ona wydzielona? Jeśli tak, ile wynoszą czyste koszty budowy i jaka jest wartość działki?
Jeśli miałoby to być inne zabezpieczenie, to jaką wartość ma to obiekt?

Bezpieczeństwo stanowi Dom i działkę. Działka ma własny numer planu. Dom wraz z działką ma wartość około 200 000 euro. Aby zrealizować projekt, potrzebuję około 175 000 euro.

Napisany przez NaTwoim13
To będzie bardzo trudne uzyskać zmienną pożyczkę na tę zabezpieczenie. Bank ma tutaj wysokie ryzyko związane z wskaźnikiem udziału kredytu, ryzykiem związanym z ukończeniem budowy, a to wszystko przy wysiłku porównywalnym do finansowania, w którym bank ma zysk z odsetek przez 10 lat.

Jeśli czytam różne rzeczy w internecie, to nie wydaje się to być takie niezwykłe, żeby zrobić takie finansowanie pośrednie. Oczywiście oprocentowanie jest wyższe niż w przypadku 10-letniego okresu spłaty. Ale na pewno istnieje taka możliwość. Czy nikt tutaj nie jest obeznany w tym temacie i mógłby mi dać radę?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście istnieją tego rodzaju pożyczki pośrednie, jednak nikt nie chce ich oferować jako samodzielnej pożyczki. Gdy dodatkowa część pożyczki pozostaje w obiegu przez dłuższy czas, chęć udzielenia pożyczki znacznie się zmienia. Zazwyczaj właściwym partnerem do takiego przedsięwzięcia jest bank domowy.

Skąd pochodzisz?

Napisany przez BenniG
Więc po prostu weź pożyczkę na 5 lat i koniec. Jeśli uda Ci się poprawić swoje wskaźniki obciążenia (80%), powinieneś osiągnąć zysk około 1%. W ciągu 5 lat budynek powinien być gotowy i (oby) stary Dom rodziców sprzedany.
W ten sposób maksymalnie zapłacicie 10 000 € odsetek, co jest lepsze niż elastyczna pożyczka, gdzie przez 2 lata musielibyście liczyć się z 2% odsetkami.
Z tych 10 000 € znaczna część zostanie pomniejszona w okresie zwolnienia z opłat za udostępnienie, a jeśli Dom zostanie sprzedany znacznie wcześniej niż w ciągu 5 lat, możesz inwestować otrzymane środki gdziekolwiek indziej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata