Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz Baumann und Partners, kto się orientuje?

Napisany przez Matt78
Cześć, mój nowy doradca finansowy chce, abym zainwestował w Celowy DepozytLux-Premium. Firma jest z siedzibą w Luksemburgu. Środki będą inwestowane w różne fundusze bez dynamicznej alokacji. Niestety, inwestycja jest bardzo kosztowna. Rozpoczynam z wpłatą 70 € i w ciągu pierwszych 25 miesięcy prawie wszystko (60 €) zostanie przeznaczone na opłaty. Niestety, nie znam się na tym i nie mogę nic o tym znaleźć w internecie. Czy ktoś wie, czy to dobra inwestycja? Okres trwania to 25 lat, a wpłatę można wstrzymać lub zwiększyć. Dzięki

Napisany przez 2titan1981
Czy masz wykaz kosztów, jakie Cię czekają? Opłaty roczne, opłaty za prowadzenie depozytu itp.
Czy również przedstawił Ci alternatywy? Na przykład fundusze ETF? Jeśli nie, zapytaj o nie, ponieważ replikują one indeks giełdowy. Są tanie w utrzymaniu i w przechowywaniu przy odpowiednim depozycie. Wada polega na znacznie niższych prowizjach dla pośrednika.

Napisany przez xlarge
Oszczędzasz więc ogółem 250 € w ciągu pierwszych 25 miesięcy i płacisz za to 1750 €?
Brzmi to jak solidna inwestycja - jak można takie coś zawrzeć?
Ile z tego dostaje doradca finansowy?

Napisany przez Birgit
DLACZEGO CHCESZ ZWIĄZAĆ SIĘ Z INWESTYCJĄ PRZEZ 25 LAT?
I NA TO JESZCZE PŁACIĆ WYSOKIE OPŁATY?

TO MOŻE BYĆ O WIELE PROSTSZE.

ZAŁÓŻ PLAN OSZCZĘDZANIA W ETF (NAJLEPIEJ NA MSCI World) W INTERNETOWYM BANKU DEPOZYTOWYM.
MOŻESZ ZMIENIAĆ WIELKOŚĆ PLANU OSZCZĘDZANIA W KAŻDEJ CHWILI (ZWIĘKSZAĆ, ZMNIEJSZAĆ, WSTRZYMYWAĆ).
A PONADTO MASZ TYLKO NIEWIELKIE KOSZTY.

NA POCZĄTEK WYBIERZ ETF. (N.P. NA justetf.com)
NASTĘPNIE SPRAWDŹ, W KTÓRYM BANKU DEPOZYTOWYM MOŻNA GO ZAKUPIĆ.

KONIEC.

Napisany przez Matt78
Cześć, mam jeszcze 5 dni na odwołanie tego kontraktu oszczędnościowego. Według mojego konsultanta finansowego po pierwszych 25 miesiącach nie muszę płacić nic więcej. W portfelu widnieje następujące zestawienie: Szanse na zwrot inwestycji są kluczowe. W razie silnych wahań nie będę/zostaniemy zdenerwowani. Wahanie wartości może również wystąpić w dużym stopniu. 25% REX 75% MSCI World EUR Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, w co dokładnie jest tu inwestowane. W regulaminie znajduje się obliczenie kosztów. Wygląda na to, że później pojawiają się dodatkowe opłaty, czyż nie? Czy ktoś się na tym zna? Nie chcę popełnić ogromnego błędu. Nie wyobrażam sobie również, jak mogę odzyskać tę wyjątkowo wysoką opłatę.

Napisany przez Gell
Tutaj kilka wyjaśnień i komentarzy (po prawej stronie) na temat:
https://finanzdeutsch.de/Wordpress/20...ielspardepot/#
No dobrze

Napisany przez Birgit
DLaczego chcesz płacić tak wysokie opłaty, aby ta firma zarządzająca majątkiem otworzyła dla ciebie konto?
Wszystkie opłaty, które płacisz, nie przyniosą żadnych zysków.

Otwórz konto samodzielnie, załóż plan oszczędnościowy na MSCI World.
Najlepiej na fundusz replikujący w całości (co oznacza, że są kupowane te same akcje, które są w indeksie -> co z kolei oznacza, że twoja inwestycja jest odrębnym majątkiem).
Możesz w dowolnym momencie dostosować wysokość planu oszczędnościowego (zwiększyć lub zmniejszyć)
I nie płacisz kilku tysięcy euro prowizji.

Napisany przez Tikonteroga
[usunięte]

Napisany przez Matt78
Po prostu brakuje mi doświadczenia w identyfikowaniu złych inwestycji. Czy w tej inwestycji jest coś dobrego? Czy to tylko dla przyjemności mojego doradcy finansowego, a ja na końcu zostanę z pustymi rękoma?

Napisany przez Tikonteroga

Po prostu brakuje mi doświadczenia w rozpoznawaniu złych inwestycji.
Czy w tej inwestycji jest cokolwiek dobrego?
Czy to tylko dla przyjemności mojego doradcy finansowego i czy skończę z pustymi rękami?

Cześć,
więc jeśli mówisz, że właściwie nawet nie rozumiesz, w co się inwestuje i brakuje ci doświadczenia w rozpoznawaniu złych inwestycji, to bardzo polecam ci odwołanie. Przeczytałem stronę, którą przesłałeś i mam wrażenie, że ta inwestycja bardziej służy przyjemności dostawcy i twojego doradcy finansowego.
Poświęć sobie odpowiednio dużo czasu na zapoznanie się z różnymi możliwościami inwestycyjnymi. Może to potrwać nawet miesiące lub lata. Inwestowanie w książki nie zaszkodzi.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata