Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata terminowa na 10 lat

Napisany przez DaveHester
Cześć społeczności,
mój pierwszy post tutaj dotyczy prośby o kilka porad.
O mnie:
Mam pół wieku i spodziewam się spadku wartości nieco ponad 50 tys. €.
Ponieważ w tej chwili i przez najbliższe 10 lat nie potrzebuję specjalnie tych pieniędzy, zastanawiam się nad zainwestowaniem ich jako lokata terminowa na ten konkretny okres, aby przejść na emeryturę o 3 lata wcześniej.
Obecnie dostępne są dwie rzetelnie wyglądające oferty niemieckich banków oferujące 1,8%.
Odrzucam wyższe oferty z południowej i wschodniej Europy poprzez pośredników, jak również rynek akcji.
Czy to głupi pomysł z uwagi na długi okres inwestycji?

Napisany przez 2titan1981
Cześć,
Aktualnie naprawdę jest problem z bezpiecznym inwestowaniem pieniędzy na dłuższy okres, zwłaszcza jeśli celem jest uniknięcie strat związanych z inflacją. Jeśli wykluczasz akcje i banki z Europy Południowej/Wschodniej, to można założyć, że crowdfunding również odpada.
W takim przypadku pozostaje niewiele możliwości, oprócz lokat terminowych. Warto jednak robić to stopniowo, aby móc reagować na wahania stóp procentowych. Być może stopy procentowe znowu wzrosną. Inflacja wynosi obecnie około 2%, co mogłoby boleśnie odbić się na oszczędnościach. Dlatego lepiej zainwestować środki na różne terminy, np. na 2/5/8/9/10 lat itp.

Kiedy dzielę na pół, na przykład po 5 latach otrzymuję o 0,5% mniej w moich restrykcjach inwestycyjnych.
Nikt nie może zagwarantować, że uda się to odrobić.
Przy dalszym dzieleniu istnieje ryzyko, że wydam pieniądze na bardziej lub mniej sensowne cele.

Napisany przez 2titan1981
jak już wspomniałem, nie jest łatwo, a byłoby jeszcze gorzej, gdyby stopy procentowe ponownie gwałtownie wzrosły, a my otrzymywaliśmy jedynie 1,8%. Nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości. Inflacja może gwałtownie wzrosnąć, stopy procentowe mogą również wzrosnąć lub przez długi czas pozostawać niskie... Musisz więc zdecydować, które ze scenariuszy jest bardziej prawdopodobne i działać zgodnie z nim.
Dzięki podziałowi możesz także ponownie lokować swoje środki w nowe stopy procentowe. Przynajmniej będziesz bardziej elastyczny, jeśli coś się zmieni w sytuacji stóp procentowych. Jeśli zakładasz, że w kolejnych latach wszystko pozostanie bez zmian, czyli niskie stopy procentowe i niska inflacja, to zablokowanie środków na 10 lat byłoby lepszym pomysłem. Jeśli zakładasz, że za 5 lat stopy procentowe i/lub inflacja się podwoi, lepszym rozwiązaniem byłoby ich podzielenie. Widzisz, jak trudno jest przewidywać przyszłość

Napisany przez Tikonteroga

Cześć społeczności,
mój pierwszy post tutaj dotyczy prośby o kilka porad.
O mnie:
Jestem na początku pięćdziesiątki i spodziewam się spadku wartości w kwocie nieco ponad 50 tys. €.
Ponieważ w tej chwili i przez kolejne 10 lat naprawdę nie potrzebuję pieniędzy, rozważam zainwestowanie ich jako lokata terminowa na ten okres, aby przejść na wcześniejszą emeryturę o 3 lata.
Obecnie istnieją dwie poważnie wyglądające oferty niemieckich banków, oferujące 1,8%.
Odrzucam wyższe oferty z Europy Południowej i Wschodniej za pośrednictwem tych pośredników, jak również rynek akcji.
Głupi pomysł ze względu na długi okres inwestycji?

W społeczeństwie istnieją osoby, co do których opinie są podzielone, które odradzają inwestowanie w pieniądze, ponieważ pieniądz jest wart tylko papieru, na którym jest wydrukowany. Jeśli w ogóle jest fizycznie obecny i nie jest to tylko kwestia bitów i bajtów.
Zamiast tego warto zabezpieczyć swoje majątek, inwestując w aktywa materialne, takie jak fizyczne złoto, srebro i platyna (bary) lub nieruchomości (bez zadłużania się!).

Opinie ludzi, których rekomendacje budzą podzielone zdania, nie pomagają mi w rzeczywistości.
Sam mam podzielone zdanie.
Nie mam pojęcia o metali szlachetnych, a moje podejście do posiadania nieruchomości go odrzuca.
Jestem świadom, że nie wszyscy podzielą moją decyzję dotyczącą długoterminowej lokaty terminowej.

Napisany przez xlarge
Za 10 lat może się wiele wydarzyć ... 1,8% oznacza 900€ odsetek każdego roku (po odliczeniu podatku od zysków kapitałowych / Soli / podatku kościelnego ...) - oraz po odjęciu (2%?) inflacji.
Ale co się stanie z euro, jeśli Grecy, Portugalczycy, Włosi, Francuzi wyjdą z euro?
Czy lepiej przenieść się na inną walutę? A może podzielić inwestycję?

Ale co stanie się z euro, jeśli Grecy, Portugalczycy, Włosi, ...... wyjdą z euro?

Ten widok wzbudzałby nadzieję.

Napisany przez Cici
Inwestując w akcje ETF, urozmaicając portfel inwestycyjny, można zależnie od skłonności do ryzyka. Jeśli dobrze rozumiem, pieniądze nie będą potrzebne w ciągu najbliższych 10 lat, a następnie będą stopniowo wypłacane. Na horyzoncie 10 lat akcje są jeszcze dość ryzykowne, natomiast po 15 latach prawdopodobieństwo zysku jest już bardzo wysokie, a po 20 latach nawet całkiem pewne. Oznacza to, że można zainwestować część spadku, który nie będzie potrzebny w ciągu najbliższych 15-20 lat, aby nieco zwiększyć coroczną stopę zwrotu oraz z dużym prawdopodobieństwem skorzystać na wzrostach kursów pod koniec okresu.

Napisany przez Tikonteroga

Osoby, które polecają rzeczy, na temat których mam podzielone zdanie, nie pomagają mi w zbyt dużym stopniu.
Sam mam podzielone zdanie.
Nie mam pojęcia o metali szlachetnych, a moje podejście do posiadania nieruchomości jest przeciwne temu.
Jestem świadom, że moja decyzja dotycząca długoterminowej lokaty terminowej nie będzie podzielana przez wszystkich.

Musisz być ostrożny, ponieważ to, że opinie publiczne na temat tych osób są podzielone, nie oznacza, że ich rekomendacje są błędne. Być może ich rekomendacje po prostu nie służą interesom pewnych innych osób (medialnych, politycznych, bankowych, ...).

Napisany przez Martin79HN
Osobiście wybrałbym lokatę terminową na 5 lat, a następnie ponownie zainwestował na kolejne 5 lat po wyższej stopie procentowej.

Napisany przez Stefanos
Uważam, że w tym przypadku crowdfundig nie ma sensu, ponieważ chodzi mniej o zysk w postaci pieniędzy, a bardziej o alternatywną rekompensatę (jak opisano tutaj https://www.unternehmerich.de/Geldan...n-Rendite.html). Często zdarza się, że ludzie mylą te pojęcia. Crowdlending to coś innego, jednak oczywiście trzeba mierzyć i oceniać wszystkie związane z tym ryzyka.

Napisany przez Malapascua

Osobiście wolałbym wybrać lokatę na 5 lat, a następnie ponownie ulokować ją na kolejne 5 lat z wyższym oprocentowaniem.

Jeśli będą wtedy wyższe stopy procentowe.
Kompromisem byłby plan wypłat w IKB z oprocentowaniem 1,4%. Wypłaty można ponownie zainwestować.

Napisany przez EtherCoiner
Chciałbym również regularnie inwestować w lokaty terminowe i liczyć na wyższe oprocentowanie w późniejszych latach. Oczywiście konto oszczędnościowe nadaje się nadal na różne krótkoterminowe inwestycje.

Pozdrawiam

Napisany przez Anne-Katrin
Jestem bardzo sceptyczny co do wszelkiego rodzaju inwestycji finansowych. Wciąż panuje niska stopa procentowa. Nieruchomości są najlepszą formą inwestycji, o ile kredyty są mniej kosztowne. Chciałbym więc raczej wybudować Dom. Lub ulepszyć istniejący Dom, na przykład poprzez zainstalowanie dobrej izolacji termicznej, aby zwiększyć możliwą cenę sprzedaży. Alternatywnie można go wynająć. Uważam, że ta opcja jest o wiele bardziej elastyczna niż inwestycja finansowa!

Napisany przez Cici

Uważam, że ta opcja jest o wiele bardziej elastyczna niż inwestycja pieniężna!

Pomijając fakt, że nieruchomości same w sobie są formą inwestycji pieniężnej, w jaki sposób nieruchomość może być bardziej elastyczna? Wynajem zawsze wymaga pewnego okresu przygotowania i zakończenia (okres wypowiedzenia itp.), to samo dotyczy sprzedaży. Ponadto nieruchomości lub poszczególne mieszkania zawsze mogą być sprzedawane tylko jako całość.

Jestem bardzo sceptycznie nastawiona do wszelkiego rodzaju inwestycji finansowych. Nadal panuje okres niskich stóp procentowych. Nieruchomości są najlepszymi inwestycjami, o ile kredyty są mniej kosztowne.
Dlatego wolałabym zbudować Dom. Albo zmodernizować istniejący Dom, instalując na przykład dobrą izolację cieplną, aby zwiększyć możliwą cenę sprzedaży.
Lub można go wynająć. Uważam, że to rozwiązanie jest znacznie bardziej elastyczne niż inwestowanie pieniędzy!

Mówienie o elastyczności inwestowania w nieruchomości, z ich bardzo wysokimi kosztami nabycia i często długimi czasami sprzedaży, jest naprawdę awanturnicze, a nawet głupie.

Napisany przez Anne-Katrin
Zależy od regionu! W okolicach Monachium może to potrwać tylko 2-3 dni ;-)

Dziedzictwo pochodzi z sprzedaży nieruchomości.
Nigdy nie zrozumiałem sensu posiadania własności mieszkalnej.
Prawdopodobnie dlatego, że mam doświadczenie w branży budowlanej.
Jednakże, to tutaj offtopic.
Prawdopodobnie teraz podzielę pieniądze na pięć części i ulokuję je na 1 do 5 lat jako depozyt terminowy.
W ten sposób pozostanę w miarę elastyczny.

To zależy od obszaru! W okolicach Monachium może to potrwać tylko 2-3 dni ;-)

W takim razie zbyt nisko wyceniłeś ofertę.
Za 50 tys. euro, jak chce zainwestować pytający, nie kupisz nawet garażu w MUC. To nawet nie wystarczy na koszty dodatkowe związane z zakupem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata