Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Moralne oszustwo

Napisany przez Woody
Chcieliśmy początkowo mieć ratę w wysokości od 600 do maksymalnie 700 euro. Ostatecznie wynosi ona 1500 euro, mimo że moja żona zarabia tylko 2000 euro. Nagle pojawiła się opłata z tytułu umowy oszczędnościowej, która w żadnym wypadku nie może zostać uwzględniona, lecz natychmiast stać się wymagalna. Nawet nie mogliśmy wybrać między zwykłym kredytem a kredytem zabezpieczonym umową oszczędnościową. Wzrost kosztów nastąpił po okresie odstąpienia od umowy. Jak można się bronić, gdy banki zastawiają na nas sidła?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Woody, Twoje emocje można zrozumieć.
Spółdzielcza kasa oszczędnościowa oferuje Ci coś, czego się nie spodziewałeś.
Ale gdzie jest napisane, że masz podpisać tę ofertę na kwotę 1 500 EUR?
Oczywiście możesz wybierać między kilkoma ofertami.
O co konkretnie chodzi w twoim przypadku?

Napisany przez NaTwoim13
Przy dochodzie netto w wysokości 2 000 euro nie mogą mieć raty odsetek i spłaty w wysokości 1 500 euro za swoje zobowiązanie, to niemożliwe!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak, kilka dodatkowych faktów na pewno pomogłoby lepiej zrozumieć sytuację....
Moją pierwszą myślą teraz jest, czy doradca nie rozłożył ewentualnych korzyści podatkowych, które można zrealizować dopiero przy składaniu zeznania podatkowego, na miesięczne obciążenie ??

Napisany przez Woody
Cześć,

Przykro mi, że nie wyjaśniłem tego lepiej.
Chcieliśmy kupić Dom. Powiedzieliśmy doradcy bankowemu, że nie chcemy płacić więcej niż 500-600 euro miesięcznie. Przedstawiliśmy mu różne domy, a my zdecydowaliśmy się na Dom za 165 000 euro. Zapytaliśmy, czy taki Dom jest możliwy do sfinansowania i czy możemy pokryć koszty nabycia. doradca powiedział, że nie ma problemu. Przedstawił nam dwie możliwości finansowania. Chcieliśmy wybrać hipotekę z ratą odroczenia. Ale następnego dnia doradca powiedział nam, że bank nie może zgodzić się na tę ofertę finansowania, ponieważ po 15 latach oprocentowanie nie byłoby zabezpieczone, więc musielibyśmy zaciągnąć kredyt, w ramach którego musielibyśmy założyć konto oszczędnościowe na kwotę 165 000 euro, czyli zapłacilibyśmy 400 euro odsetek i 360 euro na konto oszczędnościowe. Ale przez najbliższe 15 lat będziemy płacić tylko Bausparkasse i odsetki, bez spłaty kapitału. Koszty nabycia finansowałby partner z miesięczną ratą 160 euro. Pomimo uznania długu i pisemnej zgody banku zostaliśmy skierowani do notariusza i mogliśmy kupić lub musieliśmy kupić, ponieważ z musieliśmy się przeprowadzić z powodów zawodowych. Teraz nastąpił koszmar. Partner w ogóle nie płaci, wcale! Ponieśliśmy już pewne koszty nabycia z góry, a teraz nie otrzymujemy już kredytu, a bank domaga się opłaty za sporządzenie umowy w wysokości 2640 euro, mimo że w naszej umowie jest napisane, że zostanie ona pokryta z wpłat. Teraz bank chce dodatkowo 400 euro jako ratę za opłatę za sporządzenie umowy. Inny bank, który oferuje kredyt na koszty nabycia, żąda również 411 euro. Wyjaśniliśmy, że nie mamy możliwości pokrycia tych kosztów. Ale bank nie przejmuje się tym. Sam nie jestem w stanie finansowo pomóc. Dodatkowe konto oszczędnościowe na kwotę 50 000 euro, które wcześniej nam wcisnęli, ale anulowaliśmy w wyznaczonym terminie, zostało również niezakończone. Mam wrażenie, że doradca ułożył finansowanie tak, jak mu najlepiej. Gdybyśmy wtedy widzieli pełen obraz, nigdy nie zdecydowalibyśmy się na to finansowanie nieruchomości i wolelibyśmy wynajmować. Teraz jesteśmy w głębokich długach. Pieniądze ledwo wystarczają na życie. Wystawiliśmy Dom na sprzedaż. Chcemy tylko uciec z tego koszmaru!

Czy możesz nie być niemieckojęzycznym native speakerem? (nie w złej wierze) Niestety nie można wszystkiego zrozumieć.
Ile zarabiasz, a ile zarabia Twoja żona?

Napisany przez Woody
Naprawdę? Serio nie mam ochoty na taką parówkę. Chciałbym cię zobaczyć stojącego na krawędzi przepaści! Pierwsze, co cię interesuje, to mój sposób mówienia. Przepraszam, ale twoje zachowanie jest niewłaściwe, po prostu się tego nie mówi. Jeśli nie możesz do końca zrozumieć, co tu opowiadam, to zapytaj! Piszę z telefonu komórkowego, więc jest to trochę chaotyczne. Moja żona zarabia 2000 euro

Partnerów nie się po prostu zlicza, wcale!

Aha,
więc mamy to wszystko rozkładać na czynniki pierwsze ?
Napisałem, że nie ma w tym złośliwości, ale na przykład tego zdania w ogóle nie rozumiem:

Czy w ogóle zarabiasz pieniądze ?
W takim razie 2 000 EUR Twojej żony same na finansowanie domu byłoby bardzo skromne.

Napisany przez NaTwoim13
Czy zostało kupione? Kiedy zostało kupione? Czy zostało sprzedane? Kiedy zostało sprzedane?

Niestety w ogóle nie zrozumiałem, o co chodzi, a jeśli została zawarta umowa BSV, to - zgodnie z umową w ramach istniejącej finansowania budowlanego, jeśli nie została przekazana - nie ma się do niczego zobowiązanego, nawet po upływie okresu odstąpienia!!!

Napisany przez Woody
Jak już powiedziałem, proste zapytanie byłoby właściwe, zamiast drażnić się odnośnie pochodzenia. Cóż, powinno mi być to obojętne, ponieważ są ważniejsze sprawy. Kiedy zdałem sobie sprawę, że tutaj pyta się o swoje pochodzenie, postanowiłem kontynuować badania i sam znalazłem rozwiązanie. Pozostawię to tutaj. Dzięki Państwu zdałem sobie sprawę, że moja żona i ja osiągniemy więcej, polegając na sobie nawzajem, zamiast słuchać innych ludzi. To będzie też mój ostatni post tutaj

Jak już wspomniałem, po prostu zapytanie byłoby właściwe, zamiast dociekać pochodzenia.

Serio?
Zadawałem pytanie w sposób rzeczowy, aby dowiedzieć się, czy być może potrafisz to lepiej wyrazić, i nic poza tym.

Napisany przez NaTwoim13
Również Herrmueller, naprawdę

Napisany przez Daukind
[cytat=Woody">
To będzie również mój ostatni post tutaj
[/cytat]
Do widzenia....

Również Herrmueller, teraz naprawdę

No dalej, przecież też nie zrozumiałeś....

Napisany przez Freeliner
...nikt

Napisany przez NaTwoim13
Ale panowie Herrmueller, Daukind i Freeliner, co sądzicie o Grymie???????????

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata