Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KfW lub kredyt rodzicielski

Napisany przez silvioelis
Cześć,
mam raczej luksusowy problem. Potrzebuję jeszcze 50k € na zakup domu. KfW udziela mi kredytu nr 124 w wysokości 0,75%. Moi rodzice zdołaliby zebrać 47k € (twierdzą jednak, że nadal mieliby wystarczająco dużo). Mimo to miałbym wtedy wyrzuty sumienia.
Czy wzięlibyście kredyt KfW za około 1500€ odsetek, czy też kredyt od rodziców i w zamian za to 0,4% jako rekompensatę odsetek?
W obu przypadkach miesięczna spłata wyniosłaby około 1000€.
Dzięki

Napisany przez Alex [CryptoMod]
kredyt dla rodziców

Napisany przez nexttry
Zawsze wolałbym kredyt KFW niż proszenie rodziców. Pieniądze są jednym z głównych powodów konfliktów rodzinnych, osobiście uważam, że nie warto podejmować tego ryzyka.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Więc również 50/50

Napisany przez silvioelis
Dziękuję za odpowiedzi.
Wykluczam kłótnie. Ale wzięcie 25k od obu również jest opcją.

Napisany przez NaTwoim13
??? Nie, wtedy 25k od rodziców i jak największą część środków KfW, jeśli preferują 5 lat. W konsekwencji mniejsza część pozostałych środków.

Napisany przez 2tneub
Nasza pożyczka KFW nadal ma stopę oprocentowania 1,4% i może zostać spłacona w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat i zastąpiona na przykład pożyczką od rodziców. Dlatego też długo zastanawiałam się, czy powinnam zaproponować moim rodzicom to jako inwestycję. Jednak ostatecznie zdecydowałam się przeciwko. Chociaż jestem bardzo ostrożna, zawsze może coś pójść nie tak. W takim przypadku stracone zostanie nie tylko moje własne pieniądze, ale także moich rodziców, które tak naprawdę miały służyć ich zabezpieczeniu na starość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata