Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Naucz się handlować?

Napisany przez Jonathan1983
Cześć ludzie,
interesuję się tematem tradingu od dłuższego czasu, ale nigdy nie znalazłem czasu, aby się go nauczyć. Teraz jestem całkowicie na początku. Jak myślicie, od czego powinienem teraz najlepiej zacząć?

Napisany przez Martial
Książka Benjamina Grahama The Intelligent Investor zawsze jest dobrym początkiem w tym temacie. Warren Buffett jest jednym z jego uczniów, a sam zawsze podkreśla wielki wkład Grahama w swój sukces. Rozdziały 8, 12 i 20 są obowiązkową lekturą dla każdego początkującego inwestora.

Napisany przez Grossfuss
Również uważam, że wspomniana książka jest naprawdę pomocna i przekazuje wiele wartości!

Napisany przez benhuebner
A więc nauczyłem się tradingu samodzielnie, wyłączając oczywiście kursy online i filmy - z pewnością nie perfekcyjnie, ale odnoszę sukcesy w nauczaniu innych (przynajmniej w początkowym etapie, mogę przekazywać tylko to, czego używam/znam)!

Stroną, z której wiele się nauczyłem, jest trading skalpowy (www.scalp-trading.com) - mają tam filmy i artykuły na niemal każdy temat!

W każdym razie oto najważniejsze wskazówki, które mógłbym dać (niezależnie od tego, czym handlujesz):

- Zarządzanie ryzykiem i pieniędzmi są kluczowe, zasada mówi, że nigdy nie ryzykuj więcej niż 5% całkowitego kapitału w jednej transakcji (ja bym powiedział, że nigdy nie więcej niż 10% ogólnie)
- Diversyfikacja - lepiej zainwestować pieniądze w 2-3 pozycje (które są niezależne od siebie, przynajmniej w miarę możliwości) niż w 1
- Stwórz plan handlowy, który powinien zawierać zarządzanie, warunki kupna/sprzedaży, itp...
- Dyscyplina jest bardzo ważna, własne emocje prowadzą do pochopnych decyzji, które zazwyczaj prowadzą do strat! (Nauka tradingu to jedno, a skuteczne tradingowanie to drugie, gdy myśli się o emocjach!)
- Stosuj się do stałych reguł (planu tradingowego)
- Testuj na koncie demo, a następnie zacznij inwestować realne pieniądze od najmniejszych pozycji!
- Ćwicz, ćwicz, ćwicz...
- Nigdy nie używaj pieniędzy do tradingu, których naprawdę nie możesz sobie pozwolić stracić!
(Na pewno coś zapomniałem...)

Jeśli chodzi o naukę analizy wykresów itp., czyli podstawy tradingu, praktyka jest najlepsza. Mi spodobała się książka Technische Analyse der Finanzmärkte autorstwa Murphyego, ale dla początkujących jest trochę zbyt szczegółowa! Miałem też jedną o podstawach analizy technicznej lub coś w tym rodzaju do początku, to też nie było złe!

Mam nadzieję, że to na razie pomoże!

Napisany przez Couponschneider
Do polecenia jest dobra książka: ta autorstwa Grahama. Ale nie dotyczy ona tradingu, lecz inwestowania. Chciałbym polecić Ci, Jonathanie, abyś w ogóle nie zaczynał tradingu, lecz został inwestorem z długoterminową perspektywą. Cała sceneria daytradingu jest pełna Felixów Krullów, jak Birger Schäfermeier, Koko Petkov, Suat Yeter i Tobias Knebel. Tygodniami odgrywają spektakl: Koko kupuje AMGa. Koko kupuje zegarek luksusowy. Koko kupuje Lamborghini. Koko pokazuje swoją kolekcję zegarków. Wszystko to można zobaczyć na Youtube. Oglądam to dla zabawy, ale wcale się nie śmieję, gdy 14-latkowie piszą, że chcą zająć się daytradingiem.

Jeśli chodzi o inwestowanie, istnieje wiele dobrych blogów i podcastów. Chciałbym konkretnie polecić Finanzwesira i Finanzrockera. I trzymaj się z daleka od tradingu.

Napisany przez benhuebner
Geb Kupon... w zasadzie masz rację, jeśli chodzi o daytrading. To naprawdę najtrudniejsza forma handlu i powinna być podjęta tylko po zdobyciu dużego doświadczenia, jeśli w ogóle! Jeśli chodzi o handel/inwestowanie, granice są płynne, powiedziałbym! Handel w dłuższych ramach czasowych jest zdecydowanie możliwy do nauczenia. Ważne jest zachowanie kontroli nad własnymi emocjami!

Napisany przez Ramy
Szanse i możliwości, jakie obecnie mamy w dobie cyfryzacji, są nieograniczone! Handel można zdecydowanie prowadzić na dość zaawansowanym poziomie w ramach samokształcenia. Materiałów znajdziesz wiele w internecie. Nie brakuje blogów czy innych stron internetowych.

Napisany przez Couponschneider

Gutschein Coupon... w zasadzie masz rację, jeśli chodzi o daytrading. To naprawdę najtrudniejsza forma handlowania i powinna być podejmowana dopiero po zdobyciu dużego doświadczenia, jeśli w ogóle! Jeśli chodzi o handel/inwestowanie, granice są płynne, powiedziałbym! Handel w dłuższych ramach czasowych jest z pewnością możliwy do nauczenia. Ważne jest, aby trzymać swoje emocje pod kontrolą!

Mam inną opinię. Granice nie są płynne, a ramy czasowe wcale nie są tylko aspektem ilościowym. Są one kluczowe! Jest to tak jak z temperaturą zewnętrzną:
Nie wiem, czy za dziesięć minut temperatura zewnętrzna będzie wyższa czy niższa. Wiem jednak, że za osiem godzin będzie niższa. Prognoza pogody na dzień nie zawsze sprawdza się po pewnej liczbie dni, ale meteorolodzy wiedzą: za trzy miesiące o tej porze najprawdopodobniej będzie zimniej niż teraz. Nawet nie trzeba być meteorologiem.
Wahania kursów, które mają miejsce w ciągu dnia, są losowym szumem wywołanym przez irracjonalne motywy jakichkolwiek bankierów i traderów. Ale także racjonalne motywy prowadzą do wahani kursów, na przykład gdy akcjonariusz umiera i grupa dziedziców postanawia rozwiązać portfel, aby podzielić pieniądze. Wtedy towar jest na rynku, tymczasowo ogranicza podaż - i komentatorzy rynkowi oraz traderzy spekulują na temat tego, dlaczego akcjonariusz sprzedaje, czy może nie wierzy już w firmę.
Nie wiem, gdzie będzie Apple w poniedziałek, we wtorek czy środę, ale jestem pewny, że ta firma jest tak dobrze zarządzana, że przez następne 20 lat będzie nadal solidnie rosła i wypłacała piękne dywidendy. Apple można zastąpić przez wiele innych solidnie zarządzanych firm, takich jak Nestlé, Mondelez, SAP, Oracle, Cisco itp. ich sukces w żadnym wypadku nie zależy tylko od jednego produktu, który mógłby okazać się niewypałem. Polaroid i Kodak miały po jednym produkcie w portfolio. Jeśli Nestlé chce wprowadzić nową batonikową przekąskę, która później klapnie, to nie jest to tragiczne, ponieważ Nestlé nadal sprzedaje Kitkata, Nutsy i Liona. Nie reklamuję tu i nie jestem też akcjonariuszem Nestlé. Chcę tylko zwrócić uwagę, że jako inwestor długoterminowy jest się współwłaścicielem firmy, która dostarcza produkty na co dzień. Jest tyle wspaniałych firm, czy to Henkel, P&G, Kimberley-Clark, Beiersdorf, 3M czy BASF. Długoterminowe zaangażowanie w nie daje szans. Nie muszę się martwić o swoje zabezpieczenie emerytalne. Gdybym dziś wpadł w śpiączkę i obudził się za 30 lat, moje portfolio byłoby wart miliony. Tylko wzrost kursów. Na koncie rozliczeniowym zgromadziły się w międzyczasie liczne dywidendy, których ja leżąc w śpiączce nie mógłbym reinwestować. Kilka moich firm mogłoby zniknąć w powietrzu, inne natomiast mogłyby się podwoić w ciągu 30 lat.
Zaletą długoterminowego inwestowania jest: nie pochłania zbyt wiele czasu. Daytrader musi pracować codziennie, aby osiągać zyski. Można skoncentrować się na innych rzeczach, na przykład na swoim - miejmy nadzieję, satysfakcjonującym - zawodzie. Ja na przykład z przyjemnością go wykonuję i mam ponadprzeciętne zainteresowanie. Fachowa literatura, którą zamawiam i czytam, mówi wiele. Znajduję jednak czas również na uprawianie sportu, czytanie poezji i słuchanie muzyki z dziedziny klasycznej. Symphonya wymaga większej uwagi niż techno zagłuszanie. Gruba poduszka w postaci akcji, którą zacząłem budować w dwudziestych i trzydziestych latach, może później zapewnić mi finansowe zabezpieczenie podczas urlopu macierzyńskiego. Albo być może nie mam już ochoty pracować i wolałbym pracować na pół etatu.

Napisany przez FabiHomm81
Śledzenie blogów branżowych, udział w webinariach, czytanie książek itp. to świetny sposób na zdobycie podstawowej wiedzy. Jednak bez solidnego wykształcenia nie powinno się realizować żadnych transakcji!

Napisany przez loseregina
czy nauczyłeś się tego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata