Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Signal F60 1,6% zamiast 1,0%?

Napisany przez Grym
Dlaczego zaleca się skorzystanie z wniosku o 1,6%? Ponieważ w ten sposób na początku składa się tylko połowę kwoty oszczędności budowlanych (lub jeśli oczekuje się większego przydziału, tylko 1/4), a następnie ta kwota zostaje zwiększona o 100%, co ostatecznie oznacza płacenie tylko 0,8% zamiast 1,0%? Lub jeśli uwzględnimy jeszcze dodatkowy przydział wynoszący 100%, to tylko 0,4% (teoretycznie)?

Napisany przez NaTwoim13
??? Nie, 1,6% od sumy kredytu hipotecznego, która w przypadku dodatkowego przydziału wynosi 50% sumy kredytów hipotecznych innych kas oszczędnościowych. W takim razie 0,8% !!!

Napisany przez Grym
Opłata za otwarcie konta wynosi 1,0% i 1,6%. Jedyna różnica, jaką zauważyłem, polega na tym, że w przypadku wersji 1,6% można zwiększyć lub podwoić sumę kredytu hipotecznego.
Dlaczego więc wybrać 1,6% opłatę za otwarcie konta? Tylko jeśli jesteś pewien, że chcesz podwoić sumę kredytu hipotecznego?
Więc zakładam kredyt na kwotę 50 000 EUR z opłatą 1,6%. Później podwajam do kwoty 100 000 EUR kredytu hipotecznego? A następnie otrzymuję później dodatkowe 200 000 EUR (gdzie muszę zaoszczędzić tylko 60 000 EUR i otrzymuję kredyt na 140 000 EUR)?

Napisany przez NaTwoim13
Grym, czy ty na poważnie?
50 000 euro kredytu budowlanego, płacisz opłatę manipulacyjną i wybierasz dodatkową alokację, po czym otrzymujesz 100 000 euro wypłaty!
Co tam podwajasz dwa razy???

Napisany przez Grym
Jaka jest różnica między opłatą manipulacyjną w wysokości 1,0% i 1,6%?

Napisany przez NaTwoim13
0,6 Procenta

Napisany przez Grym
I dlaczego oferuje się dwie wersje? Dlaczego wybrać 1,6%?

Napisany przez 2tneub
1% WARIACJA
Jeśli chcesz osiągnąć kwotę 100 000 € w programie oszczędności mieszkaniowej, zawierasz umowę z oprocentowaniem 1% i płacisz 1 000 € prowizji.
Musisz wpłacić 60%, czyli 60 000 €, i możesz uzyskać pożyczkę w wysokości 40 000 €.

1,6% WARIACJA
W tej opcji zamykasz umowę o kwotę 50 000 € i płacisz prowizję w wysokości 1,6% (czyli 800 €). Minimalny wkład własny wynosi 60% (czyli 30 000 €).
Jeśli jednak zdecydujesz się na dodatkowe przydział w wysokości 100 000 €, efektywna prowizja wyniesie tylko 0,8%, a minimalna kwota do oszczędzania wyniesie 30%.
W tej opcji możesz uzyskać pożyczkę do 70 000 €.

Zatem pytanie brzmi raczej inaczej. Dlaczego warto wybrać wariant 1%?
Mogę sobie jedynie wyobrazić, że może to mieć związek z terminami przydziału, ale na pewno @Noel będzie mógł udzielić odpowiedzi na to pytanie.
Dodatkowo, zwiększenie przydziału prowadzi do wzrostu miesięcznych rat.
Inne pytanie brzmi, czy kasa oszczędnościowo-kredytowa może odmówić dodatkowego przydziału.

Napisany przez Wenny
Cześć,
zainteresowany jestem też oszczędzaniem mieszkaniowym.
Rozumiem to tak:
Potrzebny kapitał za 10 lat: 50.000,-
Suma oszczędności Bauspar: 12.500,-
Podwojenie do 12.500,- = 25.000,-
Dodatkowe przydziały potem w wysokości 25.000,- = 50.000,-.
Czy myślałes poprawnie?
Dzięki i pozdrowienia
Wenny

Napisany przez NaTwoim13
DLACZEGO podwajać dwukrotnie ??? Kwota oszczędności mieszkaniowej 25 000 euro, do tego opłaty za uruchomienie i przy przydzieleniu 100% dodatkowa kwota, czyli wypłata w wysokości 50 000 euro.

Jeśli wymagane jest oszczędzanie 60% kwoty oszczędności mieszkaniowej w wysokości 25 000 euro, to oznacza to 30% więcej dla kwoty wypłacanej w wysokości 100%! W większości kas oszczędności mieszkaniowej kwota oszczędności mieszkaniowej jest równa kwocie wypłaty, ale dla F60 kwota wypłaty wynosi 100% więcej niż kwota oszczędności mieszkaniowej dzięki większej alokacji.

Opłata za uruchomienie wynosi zatem 50% kwoty wypłaty, podczas gdy w przypadku większości innych kas opłata ta wynosi 100% kwoty wypłaty, która odpowiada kwocie oszczędności mieszkaniowej.

Ze względu na 1% oprocentowanie zysków, niższe opłaty za uruchomienie, stopień oszczędzania w wysokości 30% oraz ustaloną stopę oprocentowania kredytu w wysokości 2% na około 70% kredytu, jest to unikalne na rynku. Nie ma na to żadnej alternatywy, żadnej!

F60 nadaje się wyłącznie do finansowania, uproszczając, żadna inna kasa oszczędnościowa nie alokuje lepiej niż po upływie 8 lat, ani w najmniejszym stopniu. Składka odsetkowa i spłaty mogą zostać rozciągnięte na okres do około 16 lat, więc jest to także całkowicie opłacalne!

Dodatkowa alokacja nie jest gwarantowana, tak jak nie można zagwarantować alokacji wszystkich umów oszczędności mieszkaniowej, ponieważ zgodnie z ustawą o kasach oszczędności mieszkaniowej alokacje nie mogą być gwarantowane. Jednak patrząc na historie alokacji wszystkich kas oszczędności mieszkaniowej, można zauważyć, że zostały one zawsze dotrzymane - z wyjątkiem bardzo nielicznych casusów!

Jeśli F60 nie zostanie zawarty w ramach finansowania budowy, maksymalna kwota oszczędności mieszkaniowej wynosi 50 000 euro na osobę oszczędzającą, składka regularna (nie więcej ani nie mniej) wynosi 4 promile! Oznacza to dokładnie 200 euro oszczędności przy koncie oszczędności mieszkaniowej w wysokości 50 000 euro, co oznacza, że nie można obliczać składki oszczędnościowej indywidualnie do potrzebnego czasu oszczędzania, co jest typowe w przypadku rachunków oszczędnościowych, które są zawierane w ramach finansowania - zazwyczaj dobiera się najmniejszą składkę oszczędnościową, aby kupić jak najwięcej kredytu, wydając jak najmniej własnych środków na oszczędności. Jednak ta reguła nie dotyczy rachunków oszczędnościowych, które są przekazywane lub zostają przekazane w ramach finansowania.

Z tą regułą poza finansowaniem budowy nadal obowiązuje 1% oprocentowanie zysków, 2% oprocentowanie kredytu i dzięki dodatkowej alokacji 100% więcej kwoty wypłaty w wysokości 50 000 euro!

Napisany przez Wenny
Dziękuję za wyjaśnienie.
Byłem przekonany, że opłata manipulacyjna w wysokości 1,6% otwiera możliwość podwojenia sumy kredytu hipotecznego bez dodatkowych opłat między 2. a 7. rokiem.
W momencie przypisania, istnieje również możliwość dodatkowego podwojenia przez zwiększone przypisanie.
Wygląda na to, że się myliłem...

Napisany przez NaTwoim13
To jest opcja dodatkowa, która nie ma nic wspólnego z nadwyżką - lub w przypadku 1,6% korporacji akcyjnej.

Napisany przez Wenny
Ale czy wtedy moje założenie byłoby poprawne, prawda?
To spowodowałoby jeszcze niższą początkową sumę, co oczywiście zmniejszyłoby również opłatę za zakończenie.
Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego ktoś miałby wybrać 1,6%, jeśli nie chce zwiększać kwoty oszczędności budowlanych, a jedynie skorzystać z dodatkowej przydziału?
Pozdrowienia
Wenny

Napisany przez Hanomag

Z tą regulacją poza finansowaniem budowy, otrzymuje się jednak nadal 1% oprocentowanie kapitału, 2% oprocentowanie pożyczki i dzięki dodatkowemu przydziałowi 100% więcej wypłaconej kwoty z 50 000 euro!

Dlaczego oprocentowanie pożyczki poza finansowaniem budowy? Czy mogę w ten sposób sfinansować samochód sportowy?
Ponadto pożyczka w wysokości 70% jest iluzoryczna. Zazwyczaj gromadzi się znacznie więcej kapitału własnego, ponieważ dla przydziału istotny jest nie tylko kapitał własny, ale również czynnik czasu.

Cytat od Wenny
Ale czy moje wcześniejsze założenie byłoby poprawne?

Nie, zawsze płaci się opłatę za zwiększenie sumy oszczędności związaną z budowaniem oszczędności na cele mieszkaniowe. I dodatkowy przydział nie jest zwiększeniem klasycznej sumy oszczędności w ramach budowy oszczędności na cele mieszkaniowe.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomog????
Nie, przy idunie nie pobiera się nowej opłaty za zakończenie umowy!!!
Na zewnątrz finansowania budowy oznacza to, że umowa nie jest przekazywana w ramach finansowania budowy! Wtedy obowiązuje zasada 4 promili (która nadal jest najlepsza, trzeba ją obliczyć indywidualnie) i tak, pod pewnymi warunkami można sfinansować nawet samochód sportowy!
Nie zapominaj o kredycie białkowym do 30 000 euro, czyli saldo plus kredyt białkowy do 30 000 euro. To raczej umowa oszczędnościowa dla konsumentów, którzy chcą w przyszłości nabyć nieruchomość. Oczywiście wtedy również zostanie wyselekcjonowany rynek, aby sprawdzić, czy inne stawki są lepsze!
Hanomag, proszę zapytaj i nie stawiaj tez! Naszym jasnym celem jest oszczędzanie 30% i zakup 70% kredytu, z niewielkim wkładem własnym (który jest oprocentowany na poziomie 1%) jak najwięcej kredytu (po oprocentowaniu 2%), dopiero wtedy opłaca się oszczędzanie na cele mieszkaniowe i nie ma w tym absolutnie żadnego problemu, a czynnik czasu zostanie uwzględniony przy każdym indywidualnym obliczeniu. Albo jest dostępny większy kapitał na spłatę, który zostanie przeznaczony na spłatę droższych części kredytu, albo jest niedostępny i z zamierzonymi funduszami na oprocentowanie i spłatę można stworzyć wspaniały - przede wszystkim ekonomicznie mądrze skonstruowany, pewny oprocentowania plan finansowania korzystając z F60.
Stopień oszczędności 30/70, oprocentowanie kredytu 2%, oprocentowanie salda 1% i niższa opłata za zakończenie umowy! To stoi jak wół! Ważne jest to, że zawsze należy porównywać jabłka z gruszkami - porównując jabłko LBS, Schwäbisch Hall, Badenia itp. z F60, w wielu przypadkach po 8 latach oszczędzania staną się oczywiste różnice!!! Należy również zauważyć, że F60 nie jest panaceum i zwłaszcza przy krótszych okresach kredytowych BHW i Wüstenrot oraz przede wszystkim Deutscher Ring i Alte Leipziger mogą oferować lepsze alternatywy, ale biorąc pod uwagę, że finansowanie budowy trwa 20/30 lat i dłużej, trzeba patrzeć na to globalnie, a okresy oszczędzania 10 lub 15 lat są sensowne, powszechne i stanowią niemalże element każdego finansowania budowy!

Napisany przez Wenny
Jasne.
Ale wybierając wersję z opłatą manipulacyjną w wysokości 1,6%, kupuję sobie możliwość bezpłatnego podwojenia wartości oszczędności budowlanych między 2. a 7. rokiem okresu oszczędzania.
A opcja dodatkowego przydziału będzie dodana niezależnie od tego w przypadku przydzielenia.
Tak przynajmniej interpretuję warunki jako laik.
I poważnie rozważam zawarcie takiej umowy o oszczędzaniu budowlanym, aby po 10 latach spłacić z nią pozostałe zadłużenie w wysokości 50 000 €.
Ale chciałbym zrozumieć tę konstrukcję wcześniej....

Napisany przez NaTwoim13
Tak jest!

Napisany przez Wenny
Czyli moje założenie było jednak poprawne?

Napisany przez NaTwoim13
Ogólnie rzecz biorąc, tak jest.

Napisany przez Hanomag

Opłata za rozpoczęcie wynosi 50% kwoty wypłaty, podczas gdy w przypadku większości innych kas jest to 100% kwoty wypłaty równajacej się sumie oszczędności na budowę.

Cytat od Wenny
Byłem zdania, że opłata za rozpoczęcie w wysokości 1,6% otwiera możliwość podwójnego zwiększenia sumy oszczędności na budowę między rokiem 2. a 7. bez dodatkowych opłat.
Przy przydziale można również podwoić poprzez dodatkowy przydział.
Wyraźnie był to błąd...

Cytat od noelmaxim
Jest to - lub w przypadku opłaty za rozpoczęcie w wysokości 1,6% - dodatkowa opcja, która nie ma nic wspólnego z dodatkowym przydziałem.

Cytat od Wenny
Jasne.
Ale wybierając wersję z opłatą za rozpoczęcie w wysokości 1,6%, kupiłem sobie możliwość bezpłatnego podwojenia sumy oszczędności na budowę między rokiem 2. a 7. fazy oszczędzania.
A opcja dodatkowego przydziału zostanie dodana niezależnie, w ramach przydziału.
Tak interpretuję warunki jako laik.
Rozważam poważnie zawarcie takiego BSV, aby po 10 latach spłacić pozostałe zobowiązanie w wysokości 50.000,-€.
Ale chcę zrozumieć konstrukcję już wcześniej....

Cytat od noelmaxim
Tak, dokładnie tak!

Cytat od Wenny
Więc moje przypuszczenie z góry było poprawne?

Cytat od noelmaxim
Ogólnie rzecz biorąc, tak.

Noel, zauważasz teraz, że wprowadzasz zamęt?

Cytat od noelmaxim
Hanomog????
Nie, w przypadku iduny nie pobiera się nowej opłaty za rozpoczęcie!!!
W związku z tym - po wykorzystaniu obu opcji - opłata za rozpoczęcie wynosiłaby 0,4%, czego nie mogę uwierzyć.

Napisany przez BenniG
Gdy podwoisz sumę oszczędności po pierwszym roku, czyli przyjmując, że z 50 000 € wzrośnie do 100 000 €, czy nadal trzeba będzie wpłacać 4‰, czyli w tym przypadku 400 € miesięcznie?

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, Ty spryciarzu
W przypadku kredytu budowlanego nie obowiązują standardowe zasady, a co właśnie dowiedziałem się w mojej drodze składania wniosku, umowa nie musi być nawet cesjonowana!! Wystarczy kopia umowy pożyczkowej!!!
Odpowiednio, kredyt obciążeniowy z zabezpieczeniem na resztkę nie przekracza F60

Napisany przez Martin79HN
Cześć,
moja żona ma Signal Iduna F60 z kwotą oszczędności budowlanych 10 000 € i oszczędzaniem 40 € miesięcznie. (VWL przez pracodawcę)
Opłata za założenie 1% (nie 1,6%)
Stopa odsetkowa na środki na koncie 1%
Stopa odsetkowa od kredytu 2%
Czy ma możliwość dodatkowego przydziału? (skutkującego wyższą spłatą w fazie kredytowej?)
Kwota oszczędności budowlanych nie może być zwiększona.
Umowa została zawarta we wrześniu 2017 r.
Jej umowa ma być użyta w przyszłości na instalację fotowoltaiczną z magazynem (akumulatorem). (czy to możliwe z pomocą kontraktu oszczędnościowego budowlanego?)
Czekam na informacje.
Pozdrowienia
Martin

Napisany przez Grym
Oczywiście, możesz otworzyć nowy wątek na ten temat. :-)

Napisany przez Honey1979

Dzień dobry,
moja żona ma Bausparvertrag Signal Iduna F60 na sumę 10.000 € i oszczędzanie w wysokości 40 € miesięcznie. (VWL przez pracodawcę)
Opłata za podpisanie 1% (nie 1,6%)
Oprocentowanie dodatnie 1%
Oprocentowanie kredytu 2%
Czy ma możliwość otrzymania dodatkowej wpłaty? (co prowadzi do wyższej spłaty w fazie kredytowej?)
Nie może zwiększyć sumy Bauspar.
Umowa została zawarta we wrześniu 2017 r.
Jej umowa powinna w przyszłości zostać wykorzystana na instalację fotowoltaiczną z akumulatorem. (czy jest to możliwe przy użyciu Bausparvertrag?)
Czekam na informacje.
Pozdrowienia
Martin

W tym przypadku bardziej polecałbym jednak skorzystanie z KFW.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Martin79hn, zanim zaczniemy znowu spekulować, chciałbym najpierw odpowiedzieć na Twoje pytanie. Warto zauważyć, że podążyłeś za informacjami dotyczącymi F60, które podałem. Jednak dziwi mnie, że nie skorzystałeś z porady w tej sprawie, a teraz te pytania pojawiają się dopiero miesiąc po zawarciu umowy:

Podwójna darmowa kwota oszczędności na Bausaprsumme nie jest możliwa z powodu wariantu 1% AG, ale pewnie to wiesz i wziąłeś to pod uwagę. Możliwe jest natomiast dodatkowe przydział. Dlatego można osiągnąć kwotę wypłaty 20 000 € (kwota wypłaty) poprzez akumulację 60% na 10 000 € - czyli 6 000 €, co odpowiada zasadzie F60 - na skutek dodatkowego przydziału, co daje stopę oszczędnościową około 30% do kwoty wypłaty i prawo do kredytu hipotecznego w kwocie 14 000 € po oprocentowaniu 2%.

Czy jednak jest to celowe działanie? Czy potrzebne są 20 000 €? Czy ten późny moment przydziału (który jest lub byłby za około 12 lat), gdy składka na umowę wynosi 40 €, wystarczy? Inaczej mówiąc, czy są potrzebne 20 000 €, czy dodatkowy przydział jest w ogóle potrzebny? Dlaczego w takim razie nie wybrać mniejszego BSV, jeśli masz jasno określoną potrzebę?

F60 - wg mnie, a właściwie plan finansowy dla zabezpieczenia krótszych okresów trwałości oprocentowania (co F60 uzasadnia w konceptualnym rozwiązaniu) - sprawdza się właściwie dopiero od około 8 lat, aby przy niewielkich wkładach własnych uzyskać duży kredyt mieszkaniowy. Uda się to poprzez oszczędzanie 60% od sumy oszczędności na Bauspare, co stanowi 30% kwoty wypłaty, ponieważ dzięki dodatkowemu przydzieleniu kwota jest podwójna.

Błąd to jednak niekoniecznie był, ponieważ 1% oprocentowanie oszczędności jest stabilne, a być może nie potrzebujesz dodatkowego przydziału i skorzystasz tylko z 50% zamiast 70% uprawnień kredytowych w oprocentowaniu 2%, co oznaczałoby niższą stopę oszczędności i skróciłoby moment przydzielenia. Oczywiście można również pracować nad podziałem sumy oszczędności na Bauspar przy jednoczesnym kontynuowaniu oszczędzania w drugiej podzielonej umowie.

Napisany przez Tikonteroga
Witaj,
można przeczytać §11 ust. 5 Ogólnych Warunków Umów o Sporządzaniu Umów o Bausparverträge Tarif FREIraum na ten temat. Tutaj opisane są warunki. W aktualnych warunkach nie ma już F60...

Jeśli opłata za zamknięcie umowy wynosiła 1,0% sumy kredytu mieszkaniowego przy zawarciu umowy, podczas zwiększenia sumy kredytu mieszkaniowego obowiązuje opłata w wysokości 1,0% kwoty, o którą zwiększona zostanie suma kredytu mieszkaniowego, obciążona na konto oszczędnego. Jeśli opłata za zamknięcie umowy wynosiła 1,6% sumy kredytu mieszkaniowego przy zawarciu umowy, oszczędzający może po upływie 2 lat i przed upływem 7 lat, licząc od daty zawarcia umowy, bezpłatnie zwiększyć sumę kredytu mieszkaniowego w jednym lub kilku krokach do łącznej kwoty 100% początkowej sumy kredytu mieszkaniowego. Jeśli suma kredytu mieszkaniowego zostanie dalej zwiększona, obowiązuje opłata w wysokości 1,0% kwoty, o którą zostanie zwiększona suma kredytu mieszkaniowego, obciążona na konto oszczędnościowe. W wyniku zwiększenia suma maksymalna kredytu mieszkaniowego określona w §1 ust. 1 dla wariantu F50 nie może być przekroczona. Osiągnięty wskaźnik oceny zostanie obniżony w stosunku do dotychczasowej do nowej sumy kredytu mieszkaniowego. Podniesiona umowa może zostać przydzielona najwcześniej 12 miesięcy po zwiększeniu.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Ale ten dokument został dostarczony klientowi wraz z umową oszczędnościową.

Mnie również zaskakuje fakt, że umowa została podpisana miesiąc temu, a te pytania pojawiają się teraz, zwłaszcza że Martin to konsument, który wie, gdzie może znaleźć informacje z góry.

To trochę mnie przeraża.

Cześć noelmaxim,

dziękuję za informacje. Umowa mojej żony służy do wykorzystania programu oszczędnościowego dla pracowników (VWL) oferowanego przez pracodawcę. :-) Ze względu na niską kwotę oszczędności mieszkaniowych w wysokości 10 tys. euro, zawarliśmy umowę samodzielnie online na stronie internetowej. (Na szczęście jeszcze przed zdjęciem oferty z rynku.)

W przyszłości, w przypadku refinansowania, wybrałbym inny sposób. (Na przykład przez pośrednika finansowego jak Ty!)

Pytanie:

Umowa dojdzie do dojrzewania za 12-13 lat (10 tys. euro oszczędności mieszkaniowych). Gdy będę potrzebował wtedy 20 tys. euro, jak to będzie wyglądać?

Chyba nie muszę wpłacić dodatkowych środków? (tylko 30% oszczędności dzięki dodatkowemu przydziałowi)

Czy raty/zobowiązania zwiększą się z dodatkowym przydziałem?

Czy związane jest to z okresem oczekiwania?

W naszym przypadku można by to uzyskać jako kredyt gotówkowy.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Martinie, nie jestem pośrednikiem finansowym i nie chcę nim być. W kwestii oszczędzania na budowę korzystam z usług specjalisty i eksperta w tej dziedzinie, C.Andreasa, który także jest aktywny w tym forum.
No cóż, nie musi być przyznany w ciągu 12-13 lat, przez podział, dodatkowe wpłaty lub zmianę taryfy można to załatwić wcześniej, ale jeśli chcesz w pełni skorzystać z dodatkowej alokacji, czyli wziąć dodatkową pożyczkę (i tylko wtedy F60 z dodatkową alokacją w pełni korzysta z wszystkich swoich korzyści w porównaniu do innych taryf), to przy 40 euro zajmie to wiele lat.
Ze względu na wiele lat oszczędzania, możesz ustawić niską stopę oprocentowania - aczkolwiek w porównaniu do innych taryf nadal wyższą - stawkę odsetek i spłat.
Potrzebujesz teraz 60%, ponieważ wybrałeś F60. Przy 10 000 euro jest to 6000 euro oszczędności, nie ma na to innego sposobu. Jeśli chcesz skorzystać z warunków F60, ale nie chcesz wpłacić 6000 euro, możesz podzielić go na dwie części po 5000 euro (całą kwotę można wpłacić w jednym), wtedy będziesz potrzebował 3000 euro oszczędności i dzięki temu, można uzyskać wypłatę w wysokości 10000 euro poprzez dodatkową alokację. Byłoby to możliwe przynajmniej w połowie czasu w porównaniu do stopnia oszczędzania (teraz musiałbym sprawdzić, jak krótki czas oszczędzania wpływa na alokację, bardziej negatywnie).
Nie, zazwyczaj nie wiąże się to z dodatkowym czasem oczekiwania, ponieważ F60 jest gotowy do przyznania z 60% oszczędności. Teraz składa się wniosek o dodatkową alokację i oczywiście stopa oprocentowania i spłaty będą wyższe, ponieważ kwota kredytu hipotecznego będzie również znacznie wyższa. Rozciągnięcie spłaty zawsze jest możliwe, im dłuższy był czas oszczędzania. Przy 10 latach oszczędzania można liczyć na maksymalnie 10 lat spłaty, przy 12 - 12 lat i przy 15 - 15 lat.
Tak, do 30 000 euro bez zabezpieczenia i sposób wykorzystania zależy wyłącznie ode mnie.

Dziękuję Ci!
Kwota oszczędności w budowlanym systemie oszczędzania w wysokości 10 tysięcy pasuje, podobnie jak oszczędzanie 40 € miesięcznie na długi okres do czasu przydzielenia.

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo dobrze, a Martinie, komplementy, poradziłeś sobie bez nowego wątku

Napisany przez matti85
Czy wciąż można zwiedzać F60, czy już zakończyła się ta możliwość z powodu sytuacji epidemicznej?

Napisany przez NaTwoim13
Mogę złożyć do 18. podpis z dnia 13., czyli dzisiaj. r n r n Oficjalnie stawka zostanie zamknięta od jutra.

Napisany przez BenniG
Wznawiam ten wątek sprzed 2 lat, ponieważ właśnie zastosowałem bezpłatne podwojenie kwoty oszczędności na budowę poprzez zastosowanie wpłaty w wysokości 1,6%, i teraz w rezultacie jestem trochę zdezorientowany, jeśli chodzi o dodatkowe przydziały i podwojenie kwoty.

Załóżmy, że podpisałem umowę na F60 na 10 000 € z prowizją wstępną wynoszącą 1,6%. Teraz wpłacę 6 000 € i oznacza mi się w przyszłości orientacyjny termin przydziału za 4 lata.
Następnie czekam 2 lata i składam wniosek o podwojenie kwoty oszczędności na budowę do SI. SI zwiększa teraz kwotę oszczędności na budowę do 20 000 €. Jednocześnie informuje (online), że brakuje jeszcze 6 000 € jako warunku przydziału i gdy zostaną one wpłacone, minie kolejne 4 lata.
Po 4 latach mógłbym skorzystać z dodatkowego przydziału w wysokości 100% i zabezpieczyć wypłatę w wysokości 40 000 €, mając do dyspozycji 12 000 €.

Czy dobrze to zrozumiałem?
Czyli można uzyskać [url]kredyt[/url] w kwocie 28 000 € na podstawie umowy oszczędnościowej na budowę w wysokości 10 000 €, dopłacając 12 000 € (plus prowizje za zawarcie umowy i opłaty obsługi, pomniejszone o odsetki).

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze:
Ponownie otwieram ten 2 lata stary wątek, ponieważ właśnie podwoiłem kwotę oszczędności poprzez zastosowanie wpłaty 1,6% i teraz w końcu jestem trochę zdezorientowany, jeśli chodzi o dodatkową realizację i podwojenie kwoty oszczędności.

Załóżmy, że założyłem F60 na 10.000 € z opłatą wstępną 1,6%. Wpłacam teraz 6.000 € i otrzymuję przybliżoną datę realizacji za 4 lata.
Teraz czekam 2 lata i następnie składam wniosek o podwojenie kwoty oszczędności w SI. Teraz podnoszą kwotę oszczędności do 20.000 €. Jednocześnie informują (online), że brakuje jeszcze 6.000 € jako warunku realizacji i po ich wpłacie minie kolejne 4 lata.
Po upływie 4 lat mógłbym skorzystać z dodatkowej realizacji w wysokości 100% i zagwarantować sobie wypłatę 40.000 €, wpłacając 12.000 €.

Można więc otrzymać pożyczkę w wysokości 28.000 € z umowy oszczędnościowej na 10.000 €, wpłacając 12.000 € (plus opłaty wstępne i obsługi, minus odsetki).

Cześć BennG,

na pewno masz bezpośredniego doradcę, który zawsze gorąco polecał ten plan i oferował go, a ty skorzystałeś z niego bezpośrednio. Myślę, że on potrafi ci to wspaniale wyjaśnić.

Napisany przez kub0185
Również byłbym zainteresowany odpowiedzią.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG pisze:
Ponownie otwieram ten wątek sprzed 2 lat, ponieważ właśnie podwoiłem sumę oszczędności budowlanych poprzez zastosowanie bezpłatnej wpłaty 1,6%, i teraz w efekcie jestem nieco zdezorientowany, jeśli chodzi o dodatkowe przydziały i podwojenie sumy.

Załóżmy, że mam F60 na kwotę 10 000 € z opłatą manipulacyjną 1,6%. Teraz wpłacam 6000 € i otrzymuję przybliżony termin przydziału w ciągu 4 lat.
Czekam teraz 2 lata i następnie składam wniosek o podwojenie sumy oszczędności budowlanych w SI. Teraz zwiększa ona sumę oszczędności budowlanych do 20 000 €. Jednocześnie informuje (online), że brakuje mi teraz 6000 € jako warunku do przydziału i gdy zostaną one wpłacone, minie kolejne 4 lata.
Po 4 latach mógłbym skorzystać z dodatkowego przydziału w wysokości 100% i zagwarantować sobie wypłatę 40 000 €, wpłacając 12 000 €.

Z jednej umowy oszczędnościowej na kwotę 10 000 € można więc uzyskać pożyczkę w wysokości 28 000 €, wpłacając 12 000 € (plus opłaty manipulacyjne i obsługi, pomniejszone o odsetki).

No cóż, nie będę trzymać BenniG w niepewności

Tak, to jest poprawne. W efekcie tworzysz z jednej umowy na 10 000 € kolejną umowę. Jednak zawsze możesz bezpłatnie zawnioskować w Signal o dodatkowe przydziały i tym samym wprowadzić umowę do przydziału.

W przypadku umowy na 20 000 € w F60 musiałbyś wpłacić 12 000 euro, aby osiągnąć wypłatę w wysokości 40 000 euro.

Napisany przez BenniG
pisze:
Nun, nie pozwól, aby BenniG się niecierpliwił

Tak, to jest poprawne. Ostatecznie zmieniasz jedno 10 000 na 2. umowę. Można jednak w każdej chwili bezpłatnie podzielić sygnał i w ten sposób wprowadzić umowę do przydziału.

Przy 20 000 w F60 musiałbyś wpłacić 12 000 euro, aby osiągnąć wypłatę w wysokości 40 000 euro.

Dziękuję za tę odpowiedź. Ale uważam, że ta odpowiedź dokładnie przeczy temu, co kilkakrotnie pisałeś w 2017 roku:

Cytat noelmaxim

??? Nie, 1,6% od kwoty kredytu budowlanego, która w przypadku nadpodaży wynosi 50% od kwoty kredytów budowlanych innych firm oferujących kredyty budowlane. W rezultacie 0,8% !!!

Cytat noelmaxim

Podpisujesz umowę na kwotę 50 000 euro kredytu budowlanego, płacisz na to opłatę za uruchomienie i wybierasz nadallocation przy przydzieleniu, a następnie otrzymujesz kwotę wypłaty w wysokości 100 000 euro! Co tam podwajasz dwukrotnie???

Cytat noelmaxim

Dlaczego znowu podwajasz dwukrotnie??? kredyt budowlany w wysokości 25 000 euro, na który płacisz opłatę za uruchomienie, a przy przydzieleniu 100% nadallocation, czyli kwotę wypłaty w wysokości 50 000 euro.

Czy warunki się zmieniły?

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, nie, nic się nie zmieniło.

Za 20 000 [url]euro[/url] można było z zasady uzyskać 5 000. 1,6 % AG umożliwiają bezpłatne podwojenie do 10 000 [url]euro[/url], a ten 10 000 [url]euro[/url] mógłby skorzystać z dodatkowego przydziału.

Należy jednak wziąć pod uwagę, że dodatkowy przydział nie jest gwarantowany, a raczej zależy od różnych czynników, co nie każdy konsument chciałby akceptować, dlatego wybrał 1,6 % AG i tę opcję, aby bezpłatnie skorzystać z podwójnej sumy!

Napisany przez kub0185
Czy w ogóle można otrzymać takie dodatkowe przydziały? To zależy od decyzji kas oszczędności mieszkaniowych. Niestety, moje doświadczenia są negatywne. Jeśli oprocentowanie [url]kredytu[/url] hipotecznego BSV jest wyższe niż na rynku, nie będziesz chciał/a dodatkowego przydziału ani samego [url]kredytu[/url]. Jeśli oprocentowanie [url]kredytu[/url] hipotecznego BSV jest niższe niż na rynku, nie otrzymasz dodatkowego przydziału, ponieważ kasy oszczędności mieszkaniowych najpierw myślą o sobie. Chyba że ponownie zakładają spadek stóp procentowych.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Czy w ogóle dostaje się takie dodatkowe przydziały? To zależy od uznania kas oszczędności budowlanych. Niestety, moje doświadczenia są negatywne.

Jeśli odsetki od kredytu mieszkaniowego BSV są wyższe niż na rynku, nie chcesz dodatkowego przydziału ani tego kredytu.
Jeśli odsetki od kredytu mieszkaniowego BSV są niższe niż na rynku, nie otrzymasz dodatkowego przydziału, ponieważ najpierw kas oszczędnościowych myślą o sobie. Chyba że znów zakładają spadki stóp procentowych.

Raczej chodzi o to, co jest w garnku. System oszczędzania budowlanego to osobny obieg, nie jest on zasadniczo refinansowany na rynku, lecz finansuje się z kolektywu.

Napisany przez kub0185
Chodzi raczej o to, że garnek będzie pełny, gdy nie będziesz potrzebować tego MZ. A garnek będzie pusty, gdy cena będzie atrakcyjna, ponieważ inni też nie są głupi.

Napisany przez NaTwoim13
kub0185 pisze:
Chodzi raczej o to, że kiedy nie potrzebujesz tych oszczędności, to góra jest pełna. A kiedy jest korzystnie, to góra będzie pusta, ponieważ inni też nie są głupi.

Możliwe, ale wypłacanie jest jednym, a wpłacanie drugim, i gdy stopy procentowe są niskie, ludzie raczej wpłacają więcej, aby zabezpieczyć ten zysk.

Oczywiście, inne czynniki również odgrywają rolę, takie jak państwowe dopłaty, takie jak Riester, premia budowlana czy ulga pracownicza, i jeśli oszczędzanie na cele mieszkaniowe nadal cieszy się takim poparciem, to nie martwię się zbytnio, że wpłacane będą zbyt małe kwoty.

Napisany przez kub0185
Mając na uwadze, jak mało przyjazne dla klienta działają obecnie kasy oszczędnościowe budownictwa, naprawdę dziwię się, jak w dzisiejszych czasach dochodzi do zawierania umów.

Napisany przez 2utopus
kub0185 pisze:
Gdy się zastanowić, jak nieprzyjazne klientom są obecnie instytucje oszczędnościowe na cele mieszkaniowe. Naprawdę dziwię się, w jaki sposób dzisiaj dochodzi do zawierania umów.

Nieświadomość klientów - oraz reklama z korzyściami ze strony państwa (premia na mieszkanie, pracownicze plany oszczędnościowe, ulga na rzecz oszczędności na emeryturę, program Rodzinna Książeczka Mieszkaniowa...)

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Nieświadomość klientów - i reklamowanie się z dofinansowaniami państwowymi (premia mieszkaniowa / VwL / ulga pracownicza w oszczędzaniu / Riester / dopłata do budowy ...)

Tak więc, ale w takim razie musicie mi pokazać np. dla 15-16 letniego praktykanta, który korzysta z Vl i/lub premii mieszkaniowej, inwestycję, gdzie otrzyma stałą, większą stopę zwrotu, zwłaszcza gdy równocześnie nabywa też niewielkie prawo do kredytu, co w przyszłym posiadaniu nieruchomości zwiększa finansowanie obcego kapitału.

Nawet dla właściciela nieruchomości taki mały kontrakt oszczędnościowy na budowę jest to jak recepta na chorobę dla domu. Jeśli np. zgromadziło się tylko 5.000 - 6.000 euro, a szkoda, naprawa, modernizacja lub remont wynosi 12.000- 14.000 euro, to już mamy odpowiedź!

Jeśli chodzi o stopę zwrotu, trzeba także wiedzieć to:
Bausparkasse Mainz ma w swoim programie oszczędnościowym na budowę oprocentowanie podstawowe wynoszące 0,5% i otrzymujesz bonus w wysokości 1,61% po 7 latach - razem daje to 2,11% lub otrzymujesz bonus w wysokości 1,86% po 10 latach - razem daje to 2,36%. Z prawem do premii mieszkaniowej można uzyskać nawet efektywną stopę zwrotu do 3,31% (przy wpłacie 85 € miesięcznie). Przyznawane limity dochodowe dla otrzymania premii często są wyższe, niż się powszechnie sądzi. Tak więc, na przykład małżeństwo z 2 dziećmi może zarabiać nawet do 81.077 € brutto, aby otrzymać 90 € rocznie.

Napisany przez 2utopus
Umowy oszczędnościowo-kredytowe nie muszą być złe - mam dzięki mojej matce taką z oprocentowaniem 1,5% + bonus 2,5%. Czy w podanych stopach zwrotu BSK Mainz wynoszących 2,36% zawarte są koszty początkowe? Przy inflacji wynoszącej 2% po opodatkowaniu pozostaje jeszcze sporo zysku ;-)

Większy zysk można osiągnąć (chociaż nie jest to oprocentowanie stałe) poprzez plan oszczędzania w ETF-ach/akcjach...

Napisany przez kub0185
To działa tylko dla tych, którzy korzystają z tych ulg podatkowych i nie muszą płacić zbyt wysokich opłat. Czy prowizje kontrofkiemcyjne są uwzględnione w tej kalkulacji zwrotu środków z Mainzer Bausparkassen?

Napisany przez BenniG
Cześć,

czy ktoś może mi powiedzieć, jaka jest minimalna stopa spłaty, jeśli zdecydowałem się na dodatkową alokację?

W warunkach pod §9 (2) jest napisane:
W przypadku skorzystania z opcji wyboru lub dodatkowej alokacji może zostać wymagana inna stopa oprocentowania i spłaty. Ta zostanie obliczona według formuły zapewniającej odpowiednią wymianę świadczeń pomiędzy instytucją oszczędnościową a oszczędzającym.

Powiedzmy, że podpisałem ubezpieczenie BSV na kwotę 10 000 € z oprocentowaniem 1,6%, wtedy poprzez podwojenie sumy ubezpieczenia i dodatkową alokację mógłbym osiągnąć sumę ubezpieczenia w wysokości 40 000 €.
W ten sposób, wpłacając 12 000 €, mógłbym uzyskać pożyczkę w wysokości 28 000 €.

Czy to jest poprawne i jaka byłaby wtedy odpowiednia wymiana świadczeń?

Pozdrowienia
BenniG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata