Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy istnieje możliwość finansowania, jeśli tak, to na jakich warunkach?

Napisany przez kimi2003
Cześć,

jestem Felixem i mam 29 lat. Moja dziewczyna i ja chcielibyśmy zbudować Dom, ona też ma 29 lat, a my mamy niemal 3-letnią córkę.

Teraz moje pytanie, czy moglibyśmy dostać solidne finansowanie.

Dochody:
On: 2250€ + 13. pensja
Ona: 1680€ + 13. pensja
Dodatek na dziecko: 192€

Wydatki:

Wynajem: 800€ (wszystko)
Samochód: 350€
Przedszkole: 300€

Mamy około 15000€ oszczędności plus oszczędności budowlane, które dojrzeją w 2018 roku. Tak, nie mamy zbyt wielu oszczędności, ale do tej pory raczej marnowaliśmy pieniądze, można powiedzieć, że wyrzucaliśmy je przez okno.

Jesteśmy w stanie zaoszczędzić około 800€ miesięcznie.

Szacowana kwota do sfinansowania wyniosłaby około 200000€ - 210000€. Wartość obciążenia wynosiłaby więc nieco poniżej 90% dzięki własnym nakładom. Pożyczkę chcielibyśmy wykorzystać na zakup działki, domu i niektórych kosztów dodatkowych. Zewnętrzne elementy, takie jak ogrodzenie, garaż, zazielenienie itp., mają być wykonane samodzielnie w określonym czasie. Mamy nadzieję, że dzięki temu uda nam się osiągnąć rozsądny poziom obciążenia.

Co myślicie, czy taka sytuacja jest możliwa bez konieczności ponoszenia wysokich odsetek? Wyobrażaliśmy sobie ratę w wysokości około 750€.

Pozdrawiam serdecznie, Felix

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Felix,
Wasza sytuacja wyjściowa jest w porządku, całkowicie wystarczająca. Dziecko jest, wiek jest odpowiedni, kapitał własny jest dostępny, wszystko jest w porządku do tej pory. Co do szczegółów:
Jeśli umowa ratalna kredytu budowlanego stanieje w 2018 roku, to częściowa suma kredytu budowlanego (osiągnięta poprzez podział umowy ratalnej, np. jeśli minimalna kwota oszczędności na pełną sumę kredytu budowlanego nie została jeszcze osiągnięta) może być również teraz zdatna do wypłaty lub zbliżona do tego, co można byłoby finansować krótkoterminowo lub wykorzystać pod koniec budowy, gdy wspomniana częściowa suma kredytu budowlanego będzie gotowa do wypłaty. W związku z tym kapitał własny może być nieco wyższy, ponieważ oba środki, oszczędności z umowy ratalnej i pożyczka z umowy ratalnej, są traktowane jako kapitał własny, nawet jeśli pożyczka budowlana jest obca.
Zawsze finansowałbym prace zewnętrzne równocześnie. Ta specjalizacja zwiększa wartość nieruchomości i nie obciąża ujemnie stopnia obciążenia hipotecznego. Widzę, że przewidywany stopień obciążenia hipotecznego poniżej 90% jest możliwy - pod warunkiem uwzględnienia prac własnych i uwzględnienia umowy ratalnej w całości - co jest również ważne dla wyboru banków.
Rata w wysokości 750 euro jest możliwa i wykonalna.
Co do pytań:
- czy pożyczka pracodawcy jest możliwa?
- czy planowanie rodziny zostało zakończone z jednym dzieckiem?
- w jakim regionie (ze względu na ocenę środków finansowych kraju) planujecie budowę?
- jak są podzielone koszty dotyczące działki i koszty produkcji w ogólnym zarysie?

Napisany przez hoehlenbewohner
Chcesz zbudować Dom i kupić działkę za ponad 230 000 €?
Nie.

Napisany przez matti85
Tak więc za tę cenę zapomnij o zakupie działki plus budowie domu. Bez znaczenia, jakie świetne oferty dostaniesz. Cena jest nie do utrzymania. Ile ma kosztować działka?

Napisany przez kimi2003
Dziękuję za odpowiedź.
pożyczka od pracodawcy? Jeszcze o tym nie słyszałem.
Samo planowanie rodziny zostało zakończone, chociaż może jeszcze dojść do decyzji o drugim dziecku
Budowa odbywa się w Brandenburgii, dokładniej w okolicach Eisenhüttenstadt
Koszty składają się mniej więcej z: cena domu 143000€ + 20000€ awaryjne środki, około 30000€ za działkę, koszty dodatkowe jak uzbrojenie terenu około 20000€
Do tego jeszcze prace zewnętrzne, które mają być wykonane własnym nakładem pracy.
Niestety, nie do końca rozumiem wyciąg z Bausparkonto.
Kwota oszczędności na budowę wynosi 7000€, wartość Szczepionki to 2833€, a suma salda wynosi 24791€
Jednak koszty budowy domów i działek są raczej niskie w naszym regionie.
Wartość gruntów jest w okolicach 30€/m²
Pozdrowienia Felix

Napisany przez NaTwoim13
To już zaczyna mieć sens. Nie możecie przecież powiedzieć, że się nie da, że nie ma możliwości.

Działka może kosztować około 20 000 euro? Budować na działce rodziców? Inna własna działka?

Przecież zapytałem o to wcześniej, zanim zacząłem kwestionować koszty.

Napisany przez matti85
Nie trzeba wcześniej pytać o to. To jest po prostu logicznie niemożliwe. Samo wykopanie pod fundamenty kosztuje praktycznie rzeczy, które znajdują się pod ziemią. Gdy czytam, że Dom o powierzchni ileś tam metrów kwadratowych kosztuje 143 000 €, to po prostu nie jest realistyczne. Takie czasy już minęły.

Napisany przez Banker
Ale szczerze mówiąc... za 140-160 tysięcy euro nie wybudujesz nowego domu. Teraz muszę przyznać innym rację.
Być może chodzi o istniejącą nieruchomość, która będzie przebudowana? Czy oferta zawiera już pełną cenę brutto?

Napisany przez kimi2003
Dlaczego to niemożliwe? Mam już ofertę na bungalow o powierzchni około 110m², w tym prace ziemne. Chętnie mogę również załączyć opis robót budowlanych jako plik PDF. To po prostu standardowy bungalow i nie potrzebujemy niczego więcej.

Napisany przez NaTwoim13
Buduję sobie cudownego bungalowa, w którym nie zabraknie niczego, o powierzchni 120 m² za 160.000 euro, nawet domu jednopiętrowego!!

Zaczekajmy, aż on odpowie! Nie wiemy nawet gdzie, ani nawet co, ani nawet jak konkretnie, ale wszystko znowu jest za drogie.

Napisany przez NaTwoim13
kimi2003, właśnie tak to wygląda. Tak i nie inaczej

Napisany przez NaTwoim13
Właśnie teraz zobaczyłem komentarz od Kimi2003 z wyjaśnieniami. Wygląda na to, że informacje były już dostępne w moich komentarzach.

Napisany przez NaTwoim13
Poproś o pożyczkę od pracodawcy.

Twój BSV, czyli niezależny i doświadczony pośrednik finansowy, przyjrzy się Twojej sytuacji i włączy ją w sensowne finansowanie. To szybko stanie się jasne.

Uznaj swój zamiar za przewidywalny, zdrowy i realny.

Napisany przez Daukind

Dlaczego nie jest to możliwe? Mam już ofertę na bungalow o powierzchni około 110m² z pracami ziemnymi. Mogę również przesłać specyfikację robót budowlanych w formie pliku PDF. To po prostu standardowy bungalow i nie potrzebujemy niczego więcej.

Piękne to poczucie naiwności przed rozpoczęciem budowy... ale dlaczego miałby ktoś słuchać osób, które to już mają za sobą.

Napisany przez 2tneub
Powtórzenie posta

Napisany przez 2tneub
A niektórzy to nawet popierają.
Eisenhüttenstadt jest może tani, ale poniżej 1500€ praktycznie niemożliwe będzie zbudowanie tam czegoś, a 20 tysięcy € na BNK też nie będą utrzymane.
Ale do tego dochodzą jeszcze tereny zewnętrzne, prace malarskie, kuchnia/meble oraz kilka miejsc do przechowywania narzędzi ogrodowych, zabawek dla dzieci, wózków dziecięcych, narzędzi, rowerów itp.

Napisany przez matti85
W noelmaxim zawsze wszystko jest możliwe.
Wkrótce także pierwszy Dom All inclusive poniżej 150k z działką, pod klucz

Napisany przez NaTwoim13
Mati85, Pozostań realistą

Daukind, w ciągu 25 lat każda nowa konstrukcja, którą miałem przyjemność towarzyszyć, stała się sukcesem! Każda!!! Zatem proszę weź pod uwagę moje doświadczenie i oceny. I proszę zrozum, jeśli mówimy o ludziach, mogę opowiedzieć Ci kilka historii o tym, jak głupi mogą być inwestorzy. Nigdy nie interesowali mnie ludzie, interesują mnie fakty, dane i liczby, a przede wszystkim inwestor ze swoimi osobistymi pomysłami, postawami i tym, co przynosi na papierze przed moimi oczami.

Tak, tneub, oczywiście, zawsze wspieram takie inicjatywy z wielką ochotą, nie uwierzysz. Dopiero gdy będę miał wszystkie dane, fakty i liczby, zaczynam narzekać, jeśli to konieczne, a jak już wielokrotnie wspomniałem i opisałem, banki także narzekają, wierz mi.

Napisany przez NaTwoim13
On chce tam mieć tylko Dom, tylko bungalow, żadnych terenów zewnętrznych, żadnych prac brukarskich, żadnych ogrodzeń, tylko mały domek. Wygląda na to, że jest skromny, buduje w Eisenhüttenstadt, ale nie idzie i potem......

......nic nie kosztuje poniżej 1500 euro, powinien porozmawiać z ludźmi, niektórzy go nawet wspierają, niedługo czarny charakter będzie miał Dom za 4 euro.......

Cudowne, cudowne

Cudowne.....

Napisany przez kimi2003
Tutaj jest oferta od firmy budowlanej. Ten Dom kosztuje 143 000€, oczywiście jestem świadom, że nigdy nie uda nam się zmieścić w cenę w przypadku płytek, instalacji elektrycznej i innych drobnych rzeczy. Dlatego też został uwzględniony obszerny margines. Jeśli zauważycie, gdzie mogą pojawić się znaczące dodatkowe koszty, dajcie mi znać. Załączam też moje zestawienie kosztów, więc jeśli znajdziecie coś, co wydaje się zbyt małe, to śmiało mówcie. Pozdrawiam, Felix

Napisany przez volltilger
Cześć Kimi2003, szacowane koszty są prawdopodobnie naprawdę graniczne i trudne do zrealizowania, ale w zasadzie plan powinien być możliwy do zrealizowania z podanymi danymi, chociaż nie w tej cenie. Mając Wasze dochody warto zastanowić się nad tym, czy nie ograniczyć trochę wydatków, szybko odłożyć więcej oszczędności własnych i wówczas stworzyć większy margines, należy koniecznie unikać zwiększania kredytu, jeśli okazuje się, że się nie udaje. Albo jeśli musi być teraz, trzeba zgodzić się na gorszy oprocentowanie. Powodzenia!

Napisany przez Daukind
Koszty podłączenia, zewnętrzne i dodatkowe są znacznie zbyt niskie... Dom o powierzchni 120 m² za 143 tysiące to żart, nikt nie chce w nim mieszkać. A podatek od nabycia nieruchomości może być naliczany nie tylko od samej działki...

Napisany przez hoehlenbewohner
Ojej, ojej, ojej!
Opis usług jest absolutnie doskonały, nie da się lepiej.
Twój Dom będzie miał aż 27!!!!! gniazdek elektrycznych.
Czytam w opisie luźno o 40-50.000€, które brakują...
Po prostu spokojnie przeczytaj, wszędzie gdzie jest AG, bardzo dokładnie się zastanów.

Napisany przez kimi2003
No dobrze, zacznijmy. Chciałbym wiedzieć, gdzie brakuje tych pieniędzy. W tej chwili słyszę tylko narzekania i żadnych sensownych wyjaśnień. Powiedziałem przecież, że przy instalacjach elektrycznych i kafelkach trzeba doliczyć jeszcze kilka euro. Ale gdzie nagle brakuje 50000€???

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim nikt nie chce tam mieszkać! Ale to są aroganckie komentarze!

Daukind, nie rozumiem cię. Czy mógłbyś mi wysłać zdjęcie, gdzie mieszkasz, prywatną wiadomością? A nawet jeśli to pałac, dlaczego ludziom, którzy są skromniejsi, nie pozwala się na skromniejsze miejsce zamieszkania??

Nie rozumiem tego, naprawdę nie rozumiem, to naprawdę może zepsuć humor.

Napisany przez finanzierung
@ Kimi
Proszę przyjrzyj się temu wątkowi dokładnie.
Kilku użytkowników pisze (policz sam....), że uważają plany i liczby za nierealistyczne.
Tylko 1 użytkownik uważa sytuację początkową za świetną...... I akurat ten użytkownik zarabia pieniądze na pośrednictwie w udzielaniu kredytów (tylko pośredniczy, sam nie pożycza ci swoich pieniędzy !!)....
Zastanów się i opublikuj swoje opisy usług na forum dotyczącym budowy domu.....

Napisany przez Caspar2020
Przykłady.
Niektóre koszty, takie jak np. koszty przyłącza, można łatwo ustalić poprzez trochę poszukiwań, że są one tylko opcjonalne w kalkulacji. Telekom chce 799€ za przyłącze; przy Bayernwerk za prąd będziesz musiał zapłacić co najmniej 2000€.
Odprowadzanie ścieków to również bardzo często niedoceniana pozycja. Często opłaty za przyłączenie do kanalizacji wynoszą średnio czterocyfrową kwotę.
Na prąd i wodę można również przewidzieć około 1000€.
Koszt fundamentów jest śmiesznie niski; zwłaszcza że 30 cm jeszcze nie jest w pełni wliczone. Wywóz jest rozliczany osobno. I dopiero po badaniu gruntu można powiedzieć z pewnością, czy czekają nas dodatkowe koszty w wysokości 5000 czy 15000.

Napisany przez NaTwoim13
Ja, przepisałem zarówno wspaniale, jak i nie przejrzałem materiałów!

Nie mogę zrozumieć, dlaczego niektórzy tutaj wciąż wierzą, że jestem uzależniony od tych finansowań. Zawsze zadziwiające jest, jak tutaj sytuacje, uwarunkowania, motywacje i pobudki są rozpoznawane, nie znając ludzi stojących za nimi!

Bawię się tą zabawą, czasami jest to zabawne i rozrywkowe, kiedy znów się zaczyna! Dziwne jest tylko to, że jestem jednym z niewielu, którzy nie występują anonimowo, miło jednak jest poznać wielu użytkowników osobiście i móc pomóc.

Czekam już od 6 lat na negatywny wpis o licznych ludziach, których poznałem z forum i którym mogłem towarzyszyć w ich drodze! A co dopiero powiedzieć o tym, że jakiś konsument i klient stąd lokalnie może po przeczytaniu o mnie w końcu napisać negatywną opinię o swoim doświadczeniu ze mną. Musi jednak być ktoś, kto chce postawić takiego łajdaka pod ścianą, bo był przytłoczony, wpadł w nieszczęście lub musiał cierpieć z powodu moich chciwych działań prowizyjnych. Wydaje się zatem oczywiste, że ktoś wreszcie ujawni tego chciwego hengsta prowizyjnego !!!!

@Finansowanie

Bäbäbäbäbä, ja wiem co!!!! Stary, oczywiście chcę być tym, dlaczego nie!!!!!!!!

Zapytaj pracodawcę o pożyczkę.
Twój doradca finansowy BSV, który jest niezależny i doświadczony (kto by chciał mieć takiego?) przeanalizuje i sensownie włączy go do finansowania. To szybko zrozumiesz.
Uważaj swoje plany za przejrzyste, zdrowe i realne.-> Dokładnie, jeden, kto na tym zarobi, widzi to w ten sposób, inni nie mają pojęcia i po prostu nie pozwalają już w swoich myślach TE, który zamieszkał w swoim domku, cieszyć się szczęściem. Co za zazdrośnicy....

Tak, nie mamy zbyt dużo kapitału własnego, ale do tej pory raczej wyrzucaliśmy pieniądze w błoto.
Możemy łatwo zaoszczędzić około 800€ miesięcznie.

Spróbujcie tego, ponieważ jest różnica między tym, czy teraz nagle możecie to zrobić, bo marzycie o własnym domu, czy czy robicie to naprawdę konsekwentnie przez 1-2 lata.

Co myślicie, czy to jest możliwe bez konieczności ponoszenia wysokich odsetek?
Myśleliśmy o ratce w wysokości około 750€.

Zaczynacie od końca. Pozwolicie, że doradzają wam osoby, które nie stoją po waszej stronie. Udajcie się do architekta bądź do specjalisty budowlanego, którzy zostaną przez was opłaceni i przedstawcie im swoje liczby. Albo po prostu na forum dotyczącym budowy domów... Wtedy bardzo szybko zobaczycie, co jest nie tak z waszymi obliczeniami.

Napisany przez Daukind

Przede wszystkim nikt nie chce tam mieszkać! Co to za aroganckie komentarze!

Daukind, nie rozumiem cię. Czy mógłbyś mi przesłać zdjęcie, gdzie mieszkasz? Nawet jeśli jest to pałac, dlaczego ludziom, którzy są zadowoleni z mniej, nie życzy się skromniejszego domu od Ciebie??

Nie rozumiem tego, naprawdę nie rozumiem, można stracić całkowicie wiarę w ludzi.

Mieszkam w mieszkaniu własnościowym w małym mieście. Nowe budownictwo, średni lub nawet lekko podwyższony standard. 2600 euro za metr kwadratowy.

Kto sądzi, że można zbudować Dom za mniej niż 1500 euro za metr kwadratowy, ten żyje w bańce mydlanej, która szybko pęknie.

Napisany przez Daukind

Na, teraz zacznijmy. Chciałbym wiedzieć, gdzie brakuje. W tej chwili słyszę tylko narzekanie, a nie sensowne wyjaśnienia.
Powiedziałem już, że w przypadku instalacji elektrycznych i kafli będzie trzeba dołożyć kilka euro. Ale gdzie nagle brakuje 50 000 €???

Więc zbuduj!
Sensowne wyjaśnienia kosztują pieniądze, dlaczego ta usługa miałaby być darmowa w forum dla anonimowego użytkownika internetowego, który i tak uważa, że wie wszystko lepiej, bo nie potrafi emocjonalnie oderwać się od tego, co już wie?

Napisany przez Banker
Również nie mogę pomóc w budowie, ponieważ nie należy to do moich obowiązków (Była to tylko moja osobista opinia)
Ale jeśli chodzi o pytanie dotyczące finansowania, nie ma problemu!

Napisany przez kimi2003
Gdzie mam pretensje, że wszystko lepiej wiem? Po prostu zapytałem, gdzie jest pochowany pies.
Ale wygląda na to, że w niektórych obszarach po prostu nie chce się pomagać.
Pomysł z kosztami podłączenia jest dobry i zmienię kwoty odpowiednio.
Wykop, jeśli będzie przydatny, wykorzystam do wyrównania terenu. Dlatego na razie nie powstają żadne koszty.

Napisany przez Banker
Na pewno otrzymałeś pomoc?!?

Twoje pytanie brzmiało: Czy finansowanie jest możliwe, a odpowiedź brzmiała tak. Powinna również być akceptowalna stopa procentowa.

Przy ratach w wysokości 750€ i finansowaniu w wysokości 210 tys. EUR możesz jednak spodziewać się, że całość będzie spłacana luźno przez 30-35 lat. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę.

Kiedyś będziesz musiał również przeprowadzić remont. Mam nadzieję, że również to wziąłeś pod uwagę!

Również się zgadzam:

Finansowanie jest zdecydowanie możliwe z Twoimi liczbami.

Napisany przez Sparky

On chce tam tylko mieć Dom, tylko bungalow, żadnych zewnętrznych instalacji, żadnych prac brukarskich, żadnych ogrodzeń, tylko mały Dom. Wygląda na to, że jest skromny, buduje w Eisenhüttenstadt, ale nie wychodzi i potem......
......nic nie idzie poniżej 1500 euro, powinien porozmawiać z ludźmi, niektórzy to nawet popierają, niedługo człowiek ten będzie miał Dom za 4 euro.......
Cudownie, cudownie

Cudownie.....

Dokładnie, inwestorowi nie potrzebny jest płot, chodniki, taras, oświetlenie zewnętrzne, wiata samochodowa, trawnik, skrzynka pocztowa itp. To wszystko to luksus, kto tego potrzebuje?! Ach tak, oczywiście również tylko najtańsze wyposażenie łazienkowe i żadne dodatkowe życzenia w obszarze sanitarnym. Poddasze do użytku? Bzdura, tego nie potrzebuje żaden człowiek i anteny satelitarnej nie potrzebuje również żaden świntuch. Prąd budowy na pewno płaci ktoś inny, a przebadanie gruntu również praktycznie nigdy nie jest konieczne.
@kimi2003, o jakim buforze mówisz? Tych 20000€? Możesz planować tak dobrze, ile chcesz, ale one zostaną pochłonięte już przez samą fazę budowy. (Elektryka+płytki+Telekom+prąd itp.)
Mój tip: Po prostu zrób sobie własne, uczciwe kalkulacje i zobacz, gdzie wylądujesz. Jeśli musisz coś z trudem zrezygnować, możesz sobie odpuścić. Przecież chcecie tam zamieszkać.
Ach tak, też chcieliśmy wykorzystać ziemię wykopaną. Niestety gleba nie była do tego odpowiednia i doszły koszty 2000€ za wywóz.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sparky, co za głupie interpretacje! To tylko rozpala konflikty! Naprawdę uważasz, że jestem na tyle głupi, żeby uwierzyć, że tego nikt nie potrzebuje??? Ma zamiar to zrobić stopniowo, a moje stanowisko odnosiło się do faktu, że w cenie tego domu te usługi nie są uwzględnione, co w pewien sposób je względza, ponieważ cena za metr kwadratowy odnosi się do domu. Czy naprawdę myślisz, że po 25 latach działalności jako pośrednik nie wiem o tym i tak beztrosko się tutaj odzywam?

Napisany przez Sparky
Nie uważam cię za głupiego, wręcz przeciwnie. Rozumiem również twoje argumenty, żaden problem. Mój tekst był bardziej skierowany do inwestora. Być może sam powinien zastanowić się, czy coś takiego jest wykonalne i sensowne w ciągu lat. Spłacając kredyt, obciążenie finansowe nie koniecznie maleje, a rzeczy do ogrodu też nie stają się tańsze. Jak szybko nowy Dom stanie się źródłem frustracji, bo ogród nadal wygląda jakby był przedmiotem wrogiej inwazji.

Napisany przez sniffel
Cześć,
nie jestem osobą związaną z finansami i zaglądam tutaj tylko przypadkowo. Jednak sam zbudowałem i zrobiłem instalację elektryczną u siebie i u innych.
Nawet jeśli zadowalasz się małym, powinieneś przyjąć sugestię opublikowania opisu budowy na forum budowlanym. Na pewno będzie o czym dyskutować. Czy w ogóle mieliście jakąś rozsądną rozmowę z architektem? Dobry architekt, jak sądzę, zwróciłby wam uwagę przy takim opisie budowy.

Jeśli chodzi o prąd i wodę, to kosztować was to z pewnością około 1000 EUR
Prace ziemne:
Uważam, że 30 cm wykopu to dość skromnie. Jednak w raporcie geotechnicznym może pojawić się niespodzianka. Zakładając 30 cm, dla powierzchni 16x16 m potrzebujecie około 80 m³ ziemi, którą trzeba usunąć, jeśli nie nadaje się do wyrównania terenu. Dla usunięcia może być potrzebna analiza. Przyjmując gęstość 1,4, otrzymujecie około 112 ton. Koszt usunięcia ok. 35 EUR/tona = 4000 EUR. Do tego nie wliczyliście jeszcze kosztów dodatkowych, takich jak koparka itp. Co do innych branż, nie mam za bardzo pomysłu.
Jeśli chcesz, aby instalacja elektryczna była porządna, powinieneś doliczyć trochę więcej.
Korytarz: Zwodny przełącznik przy 9 drzwiach??? Czy chcesz wyjść z sypialni i przejść najpierw przez cały korytarz? Do tego służy układ krzyżowy. Ja raczej polecałbym zainstalować przyciski. Ale przy takiej ilości być może warto rozważyć pracę z czujnikami ruchu UP. 27 gniazdek? Wyliczyłem to na chybił-trafił i dochodzę do minimum 60 szt. + ewentualnie w wykuszu okiennym do oświetlenia itp. HWR (pralka, ewentualnie suszarka, ogrzewanie, zamrażarka to już 4!). 3 gniazdka antenowe w 4 pokojach mieszkalnych. Mogę tutaj napisać o wiele więcej, ale na razie to powinno wystarczyć jako punkt wyjścia do przemyśleń.

To, co jeszcze mi się rzuca w oczy:
- brak zewnętrznego przyłącza wody
- dla dziecka 1 oraz HWR tylko drzwi o szerokości 76 cm
- luk w podłodze - prosty model (Izolowany?)
- okap dachu musi być pomalowany samemu.
- Przeliczyłeś koszty przyłączeniowe na 7000 EUR. Nie wiem, jak to wygląda u was, ale u mnie sama odprowadzanie ścieków kosztowało 11 000 EUR.
- Koszty zewnętrzne, jak mi się wydaje, są zbyt niskie przy 14 000 EUR przy tych 5 pozycjach.

To na razie tyle. Znalazłeś porady, których potrzebowałeś. Jak już wspomniałem wcześniej, zwróć uwagę na forum ekspertów budowlanych. Na pewno otrzymasz pomoc, a może wtedy zostanie przygotowany kosztorys, który nie zostanie negatywnie oceniony.

@ Sniffel
Nie chciał tego wiedzieć, chodziło tylko o wykonalność finansowania....
Być może znajdzie się druga opinia obok Noelmaxim, która udzieli odpowiedzi, której pragnie.

Napisany przez sniffel

Tak więc jeśli odkryjesz, gdzie występują znaczne dodatkowe koszty, daj mi znać.
Pozdrawiam, Felix

No cóż, chciał już wiedzieć, gdzie na niego czekają dodatkowe koszty!!

Napisany przez NaTwoim13
@finanzierung
Co masz na myśli?

Mam na myśli to zjawisko, kiedy ktoś sobie coś postanowił i teraz koniecznie chce usłyszeć, że to działa. Mogą powiedzieć 10 osób, że to niemożliwe, wystarczy jedna zgoda, aby się zgodził.

Ponownie:
Tak, jest w stanie sfinansować tę kwotę, bez wątpienia.

Ale:
Te pieniądze nie wystarczą na zbudowanie tego nowego budynku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata