Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przyprowadzić umowę budowlaną do alokacji.

Napisany przez Sarek
Cześć,
mam umowę oszczędnościowo-kredytową BHW D maXX 1,90 z dnia 23.12.2009 na kwotę 100 000 €. Obecnie saldo wynosi 16 000 €. Umowa ta kwalifikuje się do otrzymania premii mieszkaniowej i premii pracowniczej.
Chciałbym wykorzystać te środki na prace remontowe, ale umowa jest jeszcze daleka od przydziału. Mogę zrezygnować z kredytu (oprocentowanie 1,9%), co na obecnym rynku nie wydaje się być opłacalne.
Mam kilka pomysłów:
1. Wpłacenie dodatkowej kwoty, aby saldo osiągnęło poziom umożliwiający przydział. Wtedy otrzymałbym dodatkowe odsetki. doradca z BHW powiedział jednak, że taka wpłata nie jest możliwa i musiałbym kontynuować regularne wpłaty.
2. Podzielenie umowy na np. 20 000 € / 80 000 €. Pozostawienie mniejszej kwoty na koncie, aby umożliwić jej przydział. doradca BHW stwierdził, że to niemożliwe, ponieważ mój obecny pakiet nie jest już oferowany. Dla większej kwoty musiałbym podpisać nową umowę z opłatą w wysokości około 1000 €.
Mam wrażenie, że zostałem źle poinformowany przez doradcę BHW. Na podstawie moich lektur, podział umowy bez zmiany warunków i bez opłat powinien być możliwy. Czy możecie to potwierdzić? Czy macie jakieś sensowne pomysły?
Dziękuję z góry!

Napisany przez Banker
Cześć najpierw
Jak już zostało napisane na innym forum, nie ma gwarancji, że kasa oszczędnościowo-budowlana musi zaakceptować podział lub dodatkową wpłatę. Jednak brzmi na to, że twój doradca znów chce zarobić pieniądze.
Mogę ci poradzić, abyś sam zadzwonił do centrali i powiedział im, że chcesz podzielić swoje BV i poprosił o przesłanie odpowiedniego formularza.

Napisany przez Hanomag

Cześć,
mam BHW D maXX 1,90 z dnia 23.12.2009 o sumie oszczędności budowlanych w wysokości 100 000 €. Obecnie saldo wynosi 16 000 €. Dla umowy udzielono mi premię mieszkaniową oraz dodatkowe oszczędności pracownicze.

Znowu przykład, gdzie agentowi chodziło tylko o wysoką prowizję. Do zdobycia premii i zasiłków wystarczyłby mały kontrakt.

Chciałbym wykorzystać saldo na prace renowacyjne, ale umowa jest jeszcze daleka od przyznania. Zrezygnowałbym z pożyczki (1,9% oprocentowanie). W obecnym otoczeniu oprocentowanie na wolnym rynku nie wydaje mi się opłacalne.

Prawdopodobnie pozostaje podział.

1. Podniesienie salda poprzez specjalną wpłatę, tak aby umowa została przyznana. W tym przypadku bonusowe odsetki byłyby wypłacane na saldzie. doradca BHW stwierdził, że BHW nie akceptuje takiej dodatkowej płatności i mogę kontynuować jedynie regularne wpłaty oszczędności.
2. Podzielenie umowy, na przykład na 20 000 € / 80 000 €. Pozostawienie salda w małej części, tak aby ta została przyznana.

Należy zasięgnąć rady bankiera i zapytać w centrali.

doradca BHW powiedział, że to niemożliwe, ponieważ mój plan nie jest już oferowany. Dla większej części należy zawrzeć nowy plan z opłatami w okolicach 1000 €.

I znowu chce uzyskać maksymalne prowizje, nie zwracając uwagi na to, jak dostaniesz się do tych pieniędzy za 10 lat.

Napisany przez mjh
Cześć,
Po dłuższej przerwie ponownie się udzielam:
1. Jedynie regularne wpłaty oszczędnościowe w wysokości składki oszczędnościowej (3.600,-- rocznie) są akceptowane w tej taryfie przez BSK.
2. Zmiana umowy / podział zostanie zaakceptowany jedynie wtedy, gdy podzielona umowa (w tym przykładzie Teuro 80) zostanie przeniesiona do obecnej taryfy. Dodatkowo, prawo do premii z pierwotnej umowy również przepada. Zatem nie jest to zbyt zalecane...
Zalecam sprawdzenie, czy w danej taryfie możliwe jest dokonanie wyboru przydziału (=zwiększenie składki spłaty) na podstawie dotychczasowej wartości wyceny (wypłata na przykład na dzień 01.06.17, a następnie rezygnacja z pożyczki w przypadku akceptacji przydziału = premia). Alternatywnie, istnieje możliwość zmiany na gorszy oprocentowany kredyt w wysokości 3,75% (bezpłatnie, skoro w każdym razie nie będzie się korzystać z pożyczki). W tym przypadku wydaje się, że wybór przydziału na pewno będzie możliwy.
Całkowicie inna alternatywa: zmniejszenie BSS do 45.000,-- euro, różnica jako kredyt białej linii z oprocentowaniem 1,9% (moim zdaniem niezłe oprocentowanie, biorąc pod uwagę, że z perspektywy banku jest to mała pożyczka i niezabezpieczona).

Napisany przez Hanomag

2. Zmiana umowy / Podział zostanie zaakceptowany tylko wtedy, gdy (u)podzielona umowa (w przykładzie Teuro 80) zostanie przeniesiona do obecnego taryfy. Dodatkowo, stracisz również prawo do premii za pierwotną umowę. Nie jest to zatem zbyt zalecane...

To prawdopodobnie zostało narzucone oszustom, gdy próbowali zrobić oszczędności poprzez tak zwane nic nieznaczące zmiany warunków.

Napisany przez NaTwoim13
Uzyskanie przydziału z bonusem poprzez podział lub większą wpłatę (odrzucenie oszczędności) nie będzie możliwe, więc bonus zostanie dla ciebie przyznany tylko wtedy, gdy wniesiesz 100 000 euro do przydziału maksymalną możliwą wpłatą (3 600 euro). Jeśli podział nie jest możliwy, ponieważ pozostała część umowy (w twoim przypadku 80 000 euro) nie może już pozostać, to zmniejszasz ją i otrzymujesz środki (oraz otrzymane premie) po przydziale bez dodatkowego bonusu. Alternatywnie, jak słusznie zauważył mjh, należy rozważyć, czy chcesz wziąć małe kredyt bez zaświadczenia w wysokości od 1 000 euro do maksymalnie 30 000 euro do swoich środków. Czy posiadasz nieruchomość?

Napisany przez Sarek

Znowu taki przykład, gdzie dla przedstawiciela liczyła się tylko wysoka prowizja. Do pobrania premii i dodatku wystarczyłby mały kontrakt.

Dziękuję za odpowiedzi i propozycje. Skontaktuję się z centralą, aby dowiedzieć się, czy podział jest możliwy, nawet jeśli perspektywy nie są obiecujące. Wybór przydziału byłby jeszcze lepszy, moim zdaniem. Sprawdzę, czy to możliwe.

Wydaje mi się również, że umowa oszczędnościowa o takiej wysokości ma niewiele sensu. Wtedy lepiej pięć małych z taką samą sumą. Nie sądziłem, że będzie to takie trudne, aby uzyskać dostęp do swoich oszczędności bez wysokich opłat dodatkowych. Czy to dlatego, że obecnie maja trudności kasy oszczędnościowe?

Cytat użytkownika noelmaxim
Czy posiadasz mieszkanie?

Tak, posiadam własność mieszkaniową.

Napisany przez Banker
[cytuj=Sarek">
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Sprawdzę w centrali, czy podział jest możliwy, nawet jeśli wydaje się mało prawdopodobny. Uważam, że wybór przydziału byłby jeszcze lepszy. Sprawdzę, czy to jest możliwe.

Mam podejrzenie, że umowa oszczędnościowa o takiej kwocie mało sensu. W takim razie lepiej pięć mniejszych o takiej samej sumie. Nie sądziłem, że będzie tak trudno bez dodatkowych opłat dotrzeć do swoich środków. Czy to dlatego, że obecnie Bausparkassen mają tak źle?

Tak, posiadam własność mieszkaniową.

Szczerze mówiąc ... Nawet pięć małych nie ma sensu. Wystarczyłby rozsądny. Ale jeśli nadal będziesz go regularnie opłacać tak jak dotychczas, to nic z tego nie będzie i był to całkowicie bezsensowny krok.
Jeśli nie skorzystasz z kredytu, to oszczędnościowy na kwotę aż 100 tys. EUR był również bez sensu! Wyjątkowo duży BV tylko ze względu na premię mieszkaniową i korzyści podatkowe graniczy z błędnym doradztwem!
Po co w takim razie zrobiłeś oszczędnościowy??

Napisany przez Sarek

Naprawdę... Nawet pięć drobnych nie ma sensu. Jeden rozsądny wystarczyłby. Ale jeśli tak dalej będziesz oszczędzać ten sposób, to nie ma to sensu i było zupełnie bezcelowe.
Jeśli nie skorzystasz z kredytu, to oszczędności na mieszkanie w wysokości aż 100 tysięcy euro byłyby równie bezcelowe! Tylko ze względu na premię mieszkaniową i ANSPZLG stworzenie tak dużego BV to już graniczy z błędnym doradztwem!
Dlaczego w takim razie założyłeś oszczędności mieszkaniowe??

W międzyczasie skonsultowałem się w centrali BHW. Zmiana oprocentowania kredytu na 3,75% jest możliwa bez problemu i bez straty. Niestety pracownica nie mogła mi obliczyć, czy możliwe jest przypisanie wyboru do nowego oprocentowania. Obliczyłem to sam i jest możliwe, jeśli nie popełniłem błędu. Zamiana oprocentowania z późniejszym przydzieleniem wyboru zostanie złożona jutro. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź!

Umowę początkowo podpisano w celu skorzystania z kredytu. To prawda, że umowa okazała się teraz nieoptymalna z perspektywy czasu, ale też mało ma sensu martwić się tym teraz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata