- śr lut 18, 2009 4:40 pm
Cześć, jestem nowy tutaj na forum! Szukam kogoś, kto może mi pomóc udzielić informacji na temat funduszu.
W roku 1999 mój ojciec ubezpieczył nas, dzieci, ubezpieczeniem na życie związany z funduszem w Aspecta. Chodzi o Templeton Growth Fund ($), udział wynosi 100%. Mój ojciec zmarł w 2000 roku, miałem wtedy 15 lat i nie wiedziałem jeszcze o istnieniu tego funduszu. Dopiero 2 lata temu mama dała mi dokumenty i coś o tym powiedziała. Nie mogła mi jednak dokładnie powiedzieć, jak działa to ubezpieczenie i o co dokładnie chodzi.
Sam zapytałem w Aspecta, ale prawie nie otrzymałem informacji. Poprosiłem także o wyciąg z konta z umowy, napisałem wniosek, ale do dzisiaj nic się nie zmieniło. Wiem tylko, że wtedy Aspecta przejęła za mnie składkę i będzie ją płacić do mojego 25. roku życia. Wiem też, że po śmierci mojego ojca ubezpieczenie przeszło automatycznie na mnie.
Teraz moje pytania brzmią: czy ktoś wie, jakie to jest ubezpieczenie z funduszami i jak mogę otrzymać wypłatę pieniędzy. Czy opłaca się kontynuować to ubezpieczenie. Czy ubezpieczenie nie powinno mi nic wypłacić po śmierci ojca. Nie znam się na tym w ogóle. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Chawa